SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. janvārī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
6
6

Stājas spēkā likums par Maskavas nama pārņemšanu valsts īpašumā

Stājas spēkā 20.01.2024.

Ar t. s. Maskavas nama pārņemšanu valsts īpašumā tiek izbeigta Latvijai naidīgu, kaitniecisku un bīstamu politisko ideju un aktivitāšu koncentrācijas un atbalsta vietas pastāvēšana.

FOTO: Zane Bitere, LETA.

20. janvārī stājas spēkā likums “Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai”, ar ko Latvijas valsts īpašumā tiek pārņemts tā sauktais Maskavas nams, kas atrodas Rīgā, Marijas ielā 7. Likuma mērķis ir garantēt Latvijas valsts drošību, tostarp nepieļaut un laikus novērst demokrātiskās valsts iekārtas apdraudējumu.

Lai mazinātu valsts drošības apdraudējumu

“Maskavas nams jau kopš tā dibināšanas ir izmantots kā atbalsta punkts dažādiem Krievijas Federācijas īstenotiem un pret Latvijas Republikas interesēm vērstiem ietekmēšanas pasākumiem. Tas ir Krievijas Federācijas ārpolitikas instruments, ar kura palīdzību tā apzināti izplata savu agresīvo rīcību attaisnojošu propagandu un prokremliskas ievirzes vēstures interpretācijas. Neviens nedrīkst vērsties pret demokrātisku tiesisku valsti un noliegt tās eksistenci,” teikts likuma preambulā.

Likumdevējs, pieņemot šādu likumu, ir norādījis: “Šādos apstākļos Latvijas Republikai kā demokrātiskai un tiesiskai valstij ir pienākums veikt īpašus pašaizsargājošās demokrātijas principam atbilstošus pasākumus un personām jābūt gatavām tam, ka dažas no to tiesībām var tikt ierobežotas, lai mazinātu valsts drošības apdraudējumu un stiprinātu valsts demokrātiskās iekārtas noturību, stabilitāti un efektivitāti.”

Likuma ievadā arī ietverta atsauce uz Saeimas 2022. gada 21. aprīļa un 11. augusta paziņojumiem, ar kuriem tā ir atzinusi Krievijas Federāciju par terorismu atbalstošu valsti.

“Šis likums paredz valsts mērķtiecīgu, nepieciešamu, samērīgu un pašaizsargājošās demokrātijas principam atbilstošu rīcību, ar kuru tiek izbeigta Latvijai naidīgu, kaitniecisku un bīstamu politisko ideju un aktivitāšu koncentrācijas un atbalsta vietas pastāvēšana,” teikts likuma 1. panta otrajā daļā.

Tieša saikne ar Vladimiru Putinu

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka nekustamā īpašuma – ēkas “Maskavas nams” Marijas ielā 7, Rīgā, – īpašuma tiesības nostiprinātas uz Maskavas pilsētas īpašuma departamenta vārda.

Maskavas nama juridiskās pārstāvniecības pienākumus vēsturiski pilda Maskavas pilsētas īpašuma departamentam piederošā AS “Maskavas kultūras un biznesa centrs Maskavas nams”, bet kopš 2020. gada 10. marta – ārvalsts komersanta pārstāvniecība “Maskavas pilsētas unitārais uzņēmums “Maskavas Starptautiskās sadarbības centrs””.

Maskavas pilsētas īpašumu departaments ir Maskavas pilsētas valdības pakļautībā esoša struktūrvienība, kuru pārvalda Maskavas pilsētas mērs – Sergejs Sobjaņins.

Savukārt par Maskavas Starptautiskās sadarbības centra faktisko īpašnieku uzskatāms Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins.

S. Sobjaņins un V. Putins kopš 2022. gada 25. februāra ir iekļauti OFAC un ES sankciju sarakstos.

Pārņem bez apgrūtinājumiem un nastām

Likumā paredzēts, ka pēc tā stāšanās spēkā Maskavas nams nekavējoties tiek ierakstīts zemesgrāmatā uz valsts vārda Satiksmes ministrijas personā.

Noteikts, ka nams pāriet valsts īpašumā brīvs no visiem apgrūtinājumiem un nastām, tiek dzēstas visas attiecībā uz šo nekustamo īpašumu zemesgrāmatā ierakstītās parāda saistības, ķīlas tiesības, prasības nodrošinājuma atzīmes, maksātnespējas atzīmes, procesa virzītāju uzliktie aizliegumi, apgrūtinājumi, kas pieņemti kā īpašuma iegūšanas nosacījumi, lietojuma tiesības, kā arī uz nomas līgumu pamata nostiprinātās tiesības.

Nostiprinot zemesgrāmatā īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu, ķīlas tiesību un ar to saistīto aizlieguma atzīmi dzēš bez tās personas piekrišanas, kurai par labu ķīlas tiesība ir nostiprināta. Minētās darbības veic arī tad, ja īpašums ir apgrūtināts ar zemesgrāmatā ierakstītām lietojuma tiesībām un nomas tiesībām.

Telpas jāatbrīvo nedēļas laikā

Likumdevējs arī paredzējis, ka personām, kuru manta atrodas t. s. Maskavas nama telpās, tās ir jāatbrīvo septiņu dienu laikā. Īpašumā palikušās mantas pēc noteiktā termiņa izbeigšanās tiks uzskatītas par bezsaimnieka mantu, kas piekritīga valstij.

Juridiskām personām, kuru adrese reģistrēta Rīgā, Marijas ielā 7, trīs darba dienu laikā Uzņēmumu reģistrā ir jāpiesaka juridiskās adreses maiņa.

Likums paredz, ka Ministru kabinetam līdz 2024. gada 31. martam ir jāsagatavo ziņojums Saeimai par turpmāko rīcību ar īpašumu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI