SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
02. novembrī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
7
7

Migrēnas, leiomiomas un atopiskā dermatīta pacientiem zāles apmaksās valsts

Stājas spēkā 02.11.2023.

FOTO: Freepik.

Turpmāk valsts pilnībā apmaksās migrēnas, dzemdes leiomiomas un atopiskā dermatīta pacientiem nepieciešamos medikamentus.

To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība”, kas stājas spēkā 2. novembrī.

Migrēna diagnosticēta 140 000 Latvijas iedzīvotāju darbspējas vecumā

Stājoties spēkā grozījumiem, MK noteikumu Nr. 899 1. pielikums “Slimības, kuru ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumi tiek kompensēti” papildināts ar punktu 14.3.3., iekļaujot diagnožu sarakstā migrēnu ar SSK-10 kodiem G43.0-G43.3, G43.8, G43.9 un nosakot kompensāciju 100% apmērā zāļu iegādei.

Latvijas Galvassāpju pacientu biedrības šogad veiktajā pētījumā secināts, ka Latvijā 140 000 iedzīvotāju darbspējas vecumā (no 18 līdz 65 gadiem) ir diagnosticēta migrēna.

Noskaidrots, ka 68% migrēnas pacientu pēdējā mēneša laikā migrēnas dēļ nav varējuši apmeklēt darbu vai izglītības iestādi. Kopumā 98% no aptaujātajiem atzinuši, ka migrēna ietekmē viņu dzīvi, respektīvi, pat ja darbs netiek kavēts, slimība traucē paveikt ieplānotos darbus gan profesionālajā, gan privātajā dzīvē. 30% pacientu pat atzinuši, ka migrēnas dēļ nācies mainīt profesionālās karjeras plānus, kā arī mainīt vai zaudēt darbu.

Bez darba migrēnas dēļ ir tie cilvēki, kuriem ir biežas lēkmes, kas norit smagā formā un izpaužas vairāk par 10 dienām mēnesī.

Šādu personu kopumā ir 10,55%, vēstīts grozījumu projekta anotācijā.

Latvijas Galvassāpju pacientu biedrības aptaujā pacienti atzinuši, ka mēnesī viņiem ir nepieciešami vidēji 40 eiro medikamentu pret migrēnu iegādei. Grozījumu anotācijā ir norādīts, ka tikai apmēram 4,5% migrēnas pacientu Latvijā lieto nepieciešamos medikamentus, tāpat bieži nenotiek migrēnas profilaktiska ārstēšana un novēršana.

Izmaksas ir viens no faktoriem, kādēļ medikamenti netiek lietoti.

Ņemot vērā, ka migrēna ir hroniska slimība, kuras ārstēšana ir ilglaicīga un kompleksa un kuras pamatā ir adekvātu un efektīvu medikamentu lietošana lēkmju mazināšanai un novēršanai, bija nepieciešams šīs diagnozes pacientiem nodrošināt valsts apmaksātus medikamentus, skaidrots anotācijā.

Zāļu kompensācija 100% apmērā dzemdes leiomiomas pacientēm

Noteikumu 1. pielikums papildināts ar punktu 5.17.1., iekļaujot sarakstā dzemdes leiomiomas diagnozi ar SSK-10 kodiem D25.0-D25.2, D25.9. Līdz ar to turpmāk šīs diagnozes pacientēm nepieciešamos medikamentus valsts pilnībā apmaksās.

Noteikumu projekta anotācijā minēts, ka dzemdes leiomioma ir visbiežāk sastopamais labdabīgais reproduktīvās sistēmas audzējs sievietēm, ar ko saskaras 20–40% sieviešu reproduktīvajā vecumā.

Līdz šim dzemdes miomas ārstēšanā tika kompensēta tikai radikāla ķirurģiska ārstēšana – dzemdes izņemšana –, kas liedz sievietei turpmāku grūtniecības iespēju un būtiski ierobežo dzīves kvalitāti. Tādēļ, nekompensējot zāļu iegādi dzemdes leiomiomas gadījumā, netika nodrošināta alternatīva iespēja ārstēšanai.

Arī pieaugušie atopiskā dermatīta pacienti varēs iegādāties valsts apmaksātus medikamentus

Stājoties spēkā grozījumiem, slimību, kuru gadījumā tiek kompensēta zāļu un medicīnisko preču iegāde, saraksta 6.2.1. punkts izteikts jaunā redakcijā, izslēdzot kompensācijas ierobežojumu “bērniem līdz 18 gadiem” atopiska dermatīta (neirodermīta) diagnozes ar kodiem L20.0, L20.8, L20.9 gadījumā.

Līdz ar to turpmāk arī pieaugušie ar šādu diagnozi varēs saņemt medikamentus ar kompensāciju 100% apmērā.

Pamatojot vajadzību arī pieaugušajiem atopiska dermatīta pacientiem nodrošināt valsts apmaksātus medikamentus, anotācijā vēstīts, ka daļa no nepieciešamajiem medikamentiem ir dārgi, tāpēc nereti pacienti, sasniedzot 18 gadu vecumu, nevarēja atļauties turpināt bērnībā uzsākto terapiju.

“Šobrīd ir ap 150–200 atopiska dermatīta pacientu ar vidēji smagu un smagu slimības formu, kuriem ir nepieciešama sistēmiska mērķterapija. Pirmajā gadā zāļu kompensācija būtu nodrošināma ap 30 pacientu,” norādīts grozījumu projekta anotācijā.

Iekļauts papildu diagnozes kods folikulāras limfomas saslimšanas gadījumā un svītrota sezonālās gripas diagnoze

Grozījumu projekta anotācijā skaidrots, ka, veicot tehnisku salīdzināšanu starp SSK-10 klasifikatoru un MK noteikumu Nr. 899 1. pielikumu, tika konstatēts, ka noteikumu 1. pielikumā nav norādīts diagnozes kods C82.9, kurai tur jābūt atbilstoši SSK-10 klasifikatoram. Ja nav norādīts diagnozes kods C82.9 folikulāras limfomas gadījumā, pacienti ar šo diagnozi nevar saņemt nepieciešamo zāļu kompensāciju. Līdz ar to diagnoze “folikulāra limfoma”, kuras pacienti saņem pilnas kompensācijas medikamentus, papildināta ar kodu C82.9, kas atbilstoši SSK-10 ir “folikulāra limfoma, bez precizējuma”.

Stājoties spēkā grozījumiem, no noteikumu 1. pielikuma svītrots 7.5. punkts ar diagnozi “sezonālā gripa, ja vīruss nav identificēts”, jo vakcīnas tiek iepirktas centralizēti. Izmaiņas ir veiktas arī citos saistītajos punktos. 

Valsts 100%, 75% vai 50% apmērā apmaksā zāles un medicīniskās ierīces, kas iekļautas Kompensējamo zāļu sarakstā. Lai medikaments būtu apmaksāts šajā sarakstā, diagnozei jābūt iekļautai atbilstošajos normatīvajos aktos un ārstiem jāievēro konkrēto zāļu izrakstīšanas nosacījumi. Sarakstā iekļauj terapeitiski un izmaksu efektīvas zāles, kas atbilst starptautiskajām ārstēšanas vadlīnijām.

Atbilstoši MK noteikumu “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība” 4.1 punktam, iegādājoties Kompensējamo zāļu sarakstā iekļautās zāles vai medicīniskās ierīces, kas tiek kompensētas 100% apmērā, aptiekā jāmaksā līdzmaksājums 0,71 eiro apmērā par katru recepti. Līdzmaksājumu nepiemēro, ja zāles paredzētas bērniem līdz 18 gadu vecumam, ja zāļu aptiekas cena ir līdz 4,27 eiro un ja zāles nepieciešamas trūcīgai personai vai patvēruma meklētājam.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI