SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
15. martā, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Noziedzība
9
9

Saglabājas augsti korupcijas riski valsts amatpersonu darbībā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēdējos gados ir saglabājušies augsti riski saistībā ar valsts amatpersonu prettiesisku rīcību ar publiskas personas mantu vai finanšu līdzekļiem, secināts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja 2022. gada pārskatā. Pērn, tāpat kā iepriekšējā gadā, ir liels skaits kriminālprocesu, kas uzsākti pēc Finanšu izlūkošanas dienesta sniegtās informācijas saistībā ar ārvalstu amatpersonu noziedzīgas darbības rezultātā iegūto līdzekļu legalizāciju, kuros tika uzturēti lūgumi atzīt mantu par noziedzīgi iegūtu un konfiscēt to valsts labā.

2022. gada 10. oktobrī apritēja 20 gadi, kopš Latvijā korupciju novērš un apkaro specializēta pretkorupcijas iestāde – Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). 20 gadu laikā ir uzkrāta pieredze un iedibinātas prakses, apkaroti dažāda mēroga noziedzīgi nodarījumi un pārkāpumi, novērsti korupcijas riski, ieviestas neskaitāmas ārvalstu ekspertu rekomendācijas, 2022. gada pārskatā norāda KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

Pārskata periodā visvairāk kriminālprocesu uzsākts par tādiem noziedzīgiem nodarījumiem kā kukuļņemšana, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija, kukuļdošana, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, dienesta viltojums, krāpšana, neizpaužamu ziņu izpaušana un noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā.

Pērn KNAB uzsāka 32 kriminālprocesus un kriminālvajāšanas uzsākšanai prokuratūras iestādēm nosūtīja 18 kriminālprocesus. Kriminālvajāšanai nosūtītajos kriminālprocesos novērsta 1,85 miljonu eiro materiālo zaudējumu radīšana publiskas personas institūcijām.

2022. gadā KNAB tika uzsākti seši procesi par noziedzīgi iegūtu mantu, kuros uzturēti lūgumi atzīt mantu par noziedzīgi iegūtu un konfiscēt to valsts labā. Vienā no uzsāktajiem kriminālprocesiem ar tiesas nolēmumu par noziedzīgi iegūtu mantu atzīti finanšu līdzekļi 298 908,10 eiro apmērā, kas konfiscēti un ieskaitīti valsts budžetā. Pārskata periodā KNAB lietvedībā esošajos kriminālprocesos arestēti finanšu līdzekļi gandrīz 26,65 miljonu eiro apmērā, kā arī septiņi nekustamie īpašumi.

Pārskata periodā KNAB lielu daļu resursu veltīja 14. Saeimas vēlēšanu uzraudzībai. Birojs noslēdza 535 resoriskās pārbaudes un pieņēma 99 lēmumus par iespējamiem politisko partiju finansēšanas un priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem. KNAB novērojumi un veiktās darbības ļauj secināt, ka pirms 14. Saeimas vēlēšanām nav pieļauti būtiski aģitācijas un finansēšanas ierobežojumu pārkāpumi, kas varēja ietekmēt demokrātisku vēlēšanu rezultātus.

Atbilstoši Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā noteiktajam KNAB sauc valsts amatpersonas pie administratīvās atbildības un piemēro sodus par administratīvajiem pārkāpumiem korupcijas novēršanas jomā, kā arī kontrolē politisko organizāciju (partiju) un to apvienību finansēšanas noteikumu izpildi.

LV portāla infografika.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI