SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
13
13

Stipendija studentiem no daudzbērnu ģimenēm jau no 1. septembra

Stājas spēkā 20.06.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts atbalsts daudzbērnu ģimenēm papildināts ar sociālo stipendiju viņu bērnu studijām.

FOTO: Freepik

Sociālā stipendija būs atbalsts jauniešiem no daudzbērnu ģimenēm. To varēs saņemt klātienē studējošais līdz 25 gadu vecumam.

Sociālo stipendija paredz Augstskolu likuma grozījumi, kas stājas spēkā svētdien, 20. jūnijā.

Tiesības uz sociālo stipendiju paredzētas studējošajam līdz 25 gadu vecumam, kurš studē Latvijā pilna laika studijās klātienē pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmā, bakalaura studiju programmā vai profesionālajā studiju programmā,

Sociālās stipendijas maksās no valsts budžeta līdzekļiem. Likumā stipendijas apmērs nav noteikts. Šī sociālā atbalsta piešķiršanas kārtību noteiks Ministru kabinets.

Ministru kabinets arī noteiks studējošo kategorijas, kurām piešķir sociālo stipendiju, stipendijas piešķiršanas nosacījumus, tostarp ņemot vērā studējošā sekmju līmeni un ienākumus, paredz grozījumi.

Likumā jau ir noteikts: sociālo stipendiju studējošajiem piešķirs no 2021. gada 1. septembra.

LV portāls jau rakstīja, ka ģimenes pabalsta reforma ietver sociālās stipendijas daudzbērnu ģimeņu bērniem. Ģimenes valsts pabalsta palielināšana no 2022. gada ir daļa no šī pabalsta reformas. Valsts sociālo pabalstu likuma grozījumi paredz, ka no 2022. gada 1. janvāra ģimenes valsts pabalsts būs:

  • par vienu bērnu – 25 eiro mēnesī;
  • par diviem bērniem – 100 eiro mēnesī (50 eiro mēnesī par katru bērnu);
  • par trim bērniem – 225 eiro mēnesī (75 eiro par katru bērnu);
  • par četriem un vairāk bērniem – 100 eiro mēnesī par katru bērnu.

LV portāla infografika

Likums no 2022. gada noteic: personai, kura audzina bērnu, ģimenes valsts pabalstu piešķir par katru bērnu, kas ir vecumā no viena gada līdz 16 gadiem; ir vecāks par 16 gadiem, mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā. Šādā gadījumā pabalstu piešķir uz laiku, kamēr bērns apmeklē izglītības iestādi, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 20 gadu vecumu vai stājas laulībā.

Ģimenes valsts pabalstu līdz 2021. gada 31. decembrim Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra piešķirs un izmaksās tādā apmērā un kārtībā, kādu likums nosaka pašreiz.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI