SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. augustā, 2014
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
1
1

Populārākie skaidrojumi jūlijā. Otra iespēja „satikt” savējo!

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

LV portāls apkopojis populārākos skaidrojumus jūlijā. Aizvadītajā mēnesī portāla lasītājiem saistošākais šķitis skaidrojums „No 1.jūlija augstāka nodeva - par kavēšanos ar īpašuma tiesību ierakstīšanu zemesgrāmatā”.

LV portālā skaidrojumus var atrast gan ar meklētāja palīdzību, gan pārskatīt un atlasīt tos tēmu katalogā. Piemēram,

Darba tiesības, Sociālā palīdzība, Mājsaimniecība, Veselība, Drošība, Lauksaimniecība. Kopumā – 16 nozares un 64 apakštēmas.

Visu nozaru katalogs.

Lasītāju izvēle: pirmie divdesmit divi

Piedāvājam 22 jaunāko un jūlijā publicēto skaidrojumu sarakstu. Reitinga princips – visvairāk lasītie.

1.vieta

No 1.jūlija augstāka nodeva - par kavēšanos ar īpašuma tiesību ierakstīšanu zemesgrāmatā

Dažādu iemeslu dēļ nekustamo īpašumu ierakstīšana zemesgrāmatā tiek vilcināta. Tas sagādā problēmas gan pārdevējiem, kam turpina pienākt nodokļa maksāšanas paziņojumi, gan nereti arī pašiem īpašuma ieguvējiem - ja īpašumu pārdod, var izrādīties, ka jāmaksā prāvais kapitāla pieauguma nodoklis, ja īpašums likumā noteikto laiku nav bijis reģistrēts zemesgrāmatā. No 1.jūlija ar Ministru kabineta noteikumiem paredzēts – ja pusgada laikā īpašums nebūs ierakstīs zemesgrāmatā, nāksies maksāt paaugstinātu valsts nodevu.

2.vieta

Atvaļinājuma piešķiršana, pagarināšana un pārcelšana

Darba likums nosaka tiesības uz atvaļinājumu, tā piešķiršanas vispārējo kārtību, gadījumus, kad atvaļinājums ir pagarināms, un vēl citas ar atvaļinājumu saistītas situācijas. Tomēr par atvaļinājuma noteikumiem individuālā gadījumā darbiniekiem bieži vien ir neskaidrības.

LV portāls lūdza Valsts darba inspekcijai izklāstu par vairākām situācijām.

3.vieta

Pirms publicēt bērna fotogrāfiju, skolām būtu jāsaņem vecāku atļauja

Skolas parasti lepojas ar savu audzēkņu panākumiem, tāpēc bieži vien to fotogrāfijas ievieto savā mājaslapā. Tomēr Datu valsts inspekcija skaidro, ka, pirms publicēt bērna fotogrāfijas, skolām būtu jāiegūst bērnu vecāku atļauja.

4.vieta

"3+ Ģimenes karte" – sākums atbalsta sistēmai daudzbērnu ģimenēm

Sākot ar 15.augustu, daudzbērnu ģimenēm būs iespēja pieteikties Latvijas Goda ģimenes apliecībai "3+Ģimenes karte", kas derēs ne tikai kā daudzbērnu ģimenes statusu apliecinošs dokuments, bet arī dos iespēju ģimenēm, kurās aug trīs un vairāk bērnu, saņemt atlaides dažādos valsts un privātos uzņēmumos, tūrisma vietās un kultūras iestādēs.

5.vieta

Ģenēriskie medikamenti – iespēja ārstēties lētāk

Daudzu medikamentu sastāvā ir viena un tā pati aktīvā viela, taču to cenas var ievērojami atšķirties. Ja zāles ir oriģinālas, proti, tās ražo uzņēmums, kas tās izstrādājis un patentējis, pircējs par tām var samaksāt pat vairākas reizes augstāku samaksu nekā par attiecīgā medikamenta kopiju jeb ģenērisko medikamentu, kas vismaz pamatsastāva ziņā ir ekvivalents oriģinālam.

LV portāls skaidro, kas ir lētie ģenēriskie medikamenti, kā tie tiek kontrolēti un vai tie ir tikpat efektīvi kā oriģinālās zāles.

6.vieta

Pārkaršana var būt bīstama dzīvībai

Daba Latvijas iedzīvotājus ar siltu un saulainu laiku bieži nelutina. Varbūt tāpēc, kad saulīte sāk sildīt stiprāk, cilvēki cenšas to intensīvi izbaudīt. Taču, neievērojot pietiekamu piesardzību, karsēšanās saulē var nodarīt nopietnu kaitējumu veselībai. Tāpēc vasaras svelmainās dienas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestiem ir karstākais darba laiks ne tikai gaisa temperatūras ziņā. Ik dienu slimnīcās tiek nogādāti aptuveni desmit cilvēku ar pārkaršanu un karstuma radītiem veselības sarežģījumiem, un diemžēl katru vasaru sabiedrību šokē nepieņemami liels noslīkušo skaits.

LV portāls ir apkopojis svarīgāko informāciju par drošības pasākumiem, kas būtu jāņem vērā ikvienam tveicē, īpaši mazu bērnu vecākiem.

7.vieta

VID: informācija vecākiem un bērniem par darbu vasaras mēnešos, nodokļiem un atvieglojumiem

Valsts ieņēmumu dienests atgādina, ka skolēniem, kuri vēlas strādāt vasaras mēnešos, un viņu vecākiem ir jāņem vērā vairāki nosacījumi, kas saistīti ar nodokļu maksāšanas kārtību un atvieglojumu par apgādībā esošām personām piemērošanu.

8.vieta

No 1.jūlija lauksaimniecības zemes pārdevējiem nav jāmaksā ienākuma nodoklis, pārdodot zemi lauksaimniekiem

No šā gada 1.jūlija lauksaimniecības zemes pārdošanā ir atvieglotas iedzīvotāju ienākuma nodokļa prasības zemes pārdevējam. Likuma grozījumi atviegloto režīmu paredz uz diviem gadiem. Kapitāla nodoklis nav jāmaksā arī tad, ja tiek pārdots vienīgais īpašums.

9.vieta

Kā rīkoties, ja uzbrucis suns

Plašsaziņas līdzekļos itin bieži lasāmas ziņas par to, ka suns sakož pieaugušos vai bērnus. Šā gada laikā līdz jūlija vidum Valsts policijā reģistrēti 37 šādi gadījumi – suņi cilvēkiem nodarījuši vieglus vai vidēja smaguma miesas bojājumus. Kaitējumu veselībai var radīt ne tikai kodumi, bet arī trakumsērga, ja dzīvniekam tāda bijusi.

LV portāls skaidro, kā rīkoties, ja uzbrucis suns, un kāda ir dzīvnieka saimnieka atbildība.

10.vieta

Vecmāmiņai, vedot bērnu pie ārsta, var lūgt uzrādīt pilnvaru

Bērni mēdz slimot, tāpēc, lai izvairītos no nepatīkamām situācijām un saņemtu plānotos ārstniecības pakalpojumus īstajā laikā un vietā, mediķi aicina vecākus jau laikus parūpēties par savu un bērna personu apliecinošu dokumentu klātesamību. Vecākiem sava radniecība ar bērnu ir jāpierāda, savukārt, ja nepilngadīgu personu pavada vecmāmiņa, viņai jābūt gatavai uzrādīt notariāli apstiprinātu pilnvaru pārstāvēt bērna likumiskās tiesības un intereses.

Mediācija: ieklausīties cita viedoklī un rast kompromisu

Cilvēkam arvien (it īpaši saimnieciskos un ar ģimenes konfliktiem saistītos strīdos) pastāv iespēja atrisināt domstarpības pārrunu un savstarpējas piekāpšanās ceļā vai arī meklēt taisnību tiesā. Pirmais ceļš prasa pacietību, iecietību, spējas sarunāties un atzīt arī savas kļūdas. Otrais šķiet noteiktāks un bargāks risinājums, kas pāridarītājam (reālam vai varbūt iedomātam) liks saņemt sodu, un problēma tādējādi tiks nogriezta kā ar nazi.

Ar zirgu, zirga pajūgu pa ceļu. Kas jāņem vērā?

Zirgs latvietim vēsturiski ir bijis viens no nozīmīgākajiem dzīvniekiem, jo tas bija neaizstājams palīgs lauksaimniecības darbos. Mūsdienās zirgi lielākoties ir kļuvuši par cilvēku vaļasprieku, tomēr Latvijas laukos un kādā mazpilsētā var manīt pa ceļu līdzās automašīnām braucam pajūgu. Savukārt jātnieki uz ceļa vai pilsētas ielās mūsdienās ir pavisam eksotiska parādība, tomēr arī šādi pārvietoties nav liegts.

LV portāls skaidro, kas jāzina un jāņem vērā pajūgu vadītājiem un jātniekiem, lai ceļš būtu drošs pašiem un citiem ceļu satiksmes dalībniekiem.

Pilnveidotas darba aizsardzības prasības būvdarbu veikšanā

Ministru kabineta noteikumos par darba aizsardzības prasībām, veicot būvdarbus, ieviestas vairākas izmaiņas.

VSAA: Par paaugstināto valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu invalīdiem

No 1.jūlija personām, kurām ir noteikta invaliditāte, tai skaitā personām, kurām invaliditāte noteikta kopš bērnības, un kurām piešķirts valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) izmaksā pabalstus paaugstinātā apmērā, piemērojot koeficientus: personām ar I invaliditātes grupu –1,3, bet personām ar II invaliditātes grupu – 1,2.

Negodīgs tirgotājs ārzemēs. Kā aizstāvēt savas tiesības?

Nereti mēs iepērkamies ārpus Latvijas – vai nu ceļojumā, vai arī ar interneta starpniecību. Gadījumos kad patērētāju no komersanta šķir neskaitāmi kilometri, strīdus situācijās savu taisnību pierādīt ir daudz grūtāk.

LV portāls skaidro, kā risināt strīdu ar ārzemju komersantu un kas jāņem vērā, lai novērstu līdzīgu situāciju veidošanos nākotnē.

Brīvdabas pasākumos jālieto kases aparāti vai VID reģistrētas biļetes

Sākoties vasaras periodam un tajā organizētajiem brīvdabas pasākumiem, Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka atkarībā no tā, vai samaksa par ieeju pasākumā tiek saņemta skaidrā naudā vai norēķinoties ar maksājumu karti, ir jālieto kases aparāts vai arī jāizsniedz VID reģistrētas biļetes.

Aizliegums iebraukt Latvijā: persona non grata un citi

Konkurss "Jaunais vilnis" kārtējo reizi Jūrmalā ir izskanējis. Līdzīgi kā iepriekšējos gados tas ir daudz apspriests, dēvēts gan par nevēlamu mūsu valsts vidē, gan gluži pretēji – ļoti noderīgu, pirmām kārtām to ieskatot kā Jūrmalas ekonomikas un nekustamā īpašuma tirgus dzinējspēku.

Trio prezidentūra ES Padomē – iespējas un atbildība

1.jūlijā trio prezidentūru Eiropas Savienības Padomē noslēdz Īrija, Lietuva un Grieķija, un turpmāko pusotru gadu dienas kārtību ES noteiks nākamā dalībvalstu trijotne. Pirmā stafeti pārņems Itālija, tai sekos Latvija, un visbeidzot nākamā gada otrajā pusē - Luksemburga. Nenoliedzami, šis laiks sniedz nebijušas iespējas mazajai Latvijai. Tomēr jāatzīmē, ka prezidentūra nav tikai vienas dalībvalsts privilēģija, jo tiek īstenota, sadarbojoties trim valstīm, kuras izstrādā kopīgu trio prezidentūras darba programmu 18 mēnešiem.

LV portāls skaidro, kas ir trio prezidentūra un kāds varētu būt Latvijas pienesums.

Par ārkārtas dividenžu izmaksu

No šā gada 1.jūlija stājas spēkā Komerclikuma normas, kas pieļauj ārkārtas dividenžu aprēķināšanu. Līdz ar to veikti daudzi grozījumi arī citos normatīvajos aktos.

Kad bērns pārkāpis likuma robežas

Dzīvē mēdz būt tā, ka vecāki par bērna uzvedību nereti sāk uztraukties tikai pēc tam, kad saņēmuši administratīvā soda protokolu vai uzzina, ka viņu atvase par likumpārkāpumiem nonākusi policijas uzskaitē. Arī tad reakcija ir ļoti dažāda. Kā cita starpā liecina LV portālā saņemtie jautājumi, ir gan centieni policijas rīcību apstrīdēt kā nepamatotu, gan satraukums par maksājamā soda apmēru, kas dažkārt mēdz būt lielāks nekā pārdzīvojums par bērna izdarīto. Vēl ir bažas – ko nepilngadīga cilvēka nākotnei nozīmē policijas uzskaite, vai tā neierobežos, piemēram, viņa profesijas izvēli.

Krājobligācijas var iegādāties arī par skaidru naudu "Latvijas Pasta" nodaļās

Jau gadu ikviens Latvijas iedzīvotājs krājobligācijas var iegādāties interneta vietnē www.krajobligacijas.lv, par tām norēķinoties bezskaidrā naudā caur savu internetbanku. Tagad valsts vērtspapīrus iedzīvotāji var iegādāties arī 100 "Latvijas Pasta" nodaļās, arī par skaidru naudu.

Ko der zināt par drošību publiskos pasākumos

Vasaras festivālu un citu plašu publisku pasākumu sezona vēršas plašumā. Lai gan varētu šķist, ka koncerts, pilsētas svētki vai sporta sacensības nozīmē nedalītu ļaušanos nodoties bezrūpīgai atpūtai, pieredze liecina, ka der padomāt arī par savu personīgo un mantu drošību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI