SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. janvārī, 2014
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide

Populārākie skaidrojumi decembrī. Otra iespēja „satikt” savējo!

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Ir pienācis jaunais – 2014.gads, kas noteikti atnesīs dažādas izmaiņas, grozījumus un jauninājumus arī normatīvo aktu regulējumā. LV portāls ir apkopojis populārākos skaidrojumus 2013.gada pēdējā mēnesī. Decembrī lasītāju uzmanību visvairāk saistījuši skaidrojumi par nodokļu izmaiņām 2014.gadā, likumu izmaiņām, kas stājas spēkā 1.janvārī, un izmaiņām sociālajā jomā 2014.gadā. Taču decembrī lasītājiem tika piedāvāti vēl citi saistoši skaidrojumi dažādās nozarēs.

LV portālā skaidrojumus var atrast gan ar meklētāja palīdzību, gan pārskatīt un atlasīt tos tēmu katalogā. Piemēram:

Darba tiesības; Sociālā palīdzība; Mājsaimniecība; Veselība; Drošība; Būvniecība; Patērētāja tiesības. Kopumā – 16 nozares un 64 apakštēmas.

Viss nozaru katalogs

Lasītāju izvēle: pirmie divdesmit

Piedāvājam 20 jaunāko un decembrī publicēto skaidrojumu sarakstu. Reitinga princips – visvairāk lasītie!

1.vieta


Nodokļu izmaiņas 2014.gadā

Kā ik gadu, nodokļu likumos arī 2014.gadā ir izmaiņas. Ir nodokļi, kuri tieši ietekmē lielu daļu iedzīvotāju – gan darba ņēmējus, no kuru algas ienākumu nodokli un sociālās iemaksas ietur darba devējs, gan mazā biznesa pārstāvjus un viņu iespējas izvēlēties izdevīgāku nodokli saimnieciskajiem darbības ienākumiem. Arī nekustamā īpašuma nodokli maksā daudzi iedzīvotāji. Izmaiņas ir arī komersantu nodokļos.

2. vieta


Kādas likumu izmaiņas stājas spēkā 1.janvārī?

2014.gada 1.janvāris ir diena, kad spēkā stājas rekordliels tiesību aktu skaits – teju desmitreiz vairāk nekā 1.janvārī iepriekšējos gados. Vairums izmaiņu saistītas ar pāreju uz eiro.
Kur vienkopus var iepazīties ar to tiesību aktu sarakstu, kas stājas spēkā 1.janvārī? Kādus skaidrojumus sagatavojis LV portāls? Piedāvājam noderīgās informācijas ceļvedi.

3.vieta


Kas mainīsies sociālajā jomā 2014.gadā?

Īstenojot valsts sociālo politiku darba, sociālās aizsardzības, bērnu tiesību aizsardzības, bērnu un ģimenes lietu, kā arī cilvēku ar invaliditāti vienlīdzīgu iespēju jomā, Labklājības ministrija (LM) informē par vairākām būtiskām izmaiņām, kas stājas spēkā 2014.gadā.

4.vieta


Uz sestdienām pārceltās šī gada pirmssvētku darbdienas par 1 stundu īsākas

Darba likums paredz par stundu saīsinātu darbdienu pirms svētku dienas. Pārceltajai darbdienai nāk līdzi arī Darba likuma regulējums – tātad arī sestdienās valsts iestādēs būs par vienu stundu īsāks darba laiks. Ja šo iespēju – pārcelt darbdienu - izmantos komersanti, arī viņu darbiniekiem par vienu stundu jāsaīsina darba laiks sestdien. Valsts darba inspekcija arī atgādina, kādos gadījumos likums neparedz mazāk darba stundu pirmssvētku darbdienā.

5.vieta


Pensiju likuma grozījumi, kas stājas spēkā 2014.gadā

Nākamgad stājas spēkā virkne likuma "Par valsts pensijām" normu, kas pieņemtas gan ar grozījumiem pirms pusotra gada, gan šogad. Visiem svarīgākās ir izmaiņas pensijas vecuma paaugstināšanā. Taču ir arī citas izmaiņas, ko izmanto cilvēki pensionēšanās vecumā dažādās situācijās.

6.vieta


Būtiskākie tiesību akti, kas stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī, labklājības, veselības un kultūras nozarē

Valsts kanceleja sadarbībā ar Labklājības, Veselības un Kultūras ministriju ir apkopojusi būtiskākos jaunos tiesību aktus un to grozījumus, kas stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī un skar lielu sabiedrības daļu. Piemēram, būtisku valsts atbalsta pieaugumu jaunajam ģimenēm, jaunu veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību un precizētus noteikumus attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu valsts aizsargājamajiem nekustamiem kultūras pieminekļiem un zemei.

7.vieta


Būtiskākie tiesību akti, kas stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī, ekonomikas, finanšu, vides, lauku attīstības nozarē

Valsts kanceleja sadarbībā ar Ekonomikas, Finanšu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības un Zemkopības ministriju ir apkopojusi būtiskākos jaunos tiesību aktus un to grozījumus, kas stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī un skar lielu sabiedrības daļu. Piemēram, izmaiņas, kas saistītas ar elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumu un jaunām dabas resursu nodokļu atlaidēm.

8.vieta


Ko darīt, ja mantai nav mantinieku?(I)

Gan kreditoriem, gan namu apsaimniekotājiem, gan pašvaldībām arvien biežāk nākas saskarties ar situāciju, ka persona ir mirusi, bet mantinieki nav palikuši vai arī gluži pretēji – mantinieki it kā ir, taču vai nu nerūpējas par mantojumu, vai arī ir no mantojuma atteikušies, jo uz to gulstas pārāk lielas parādu saistības. Kopš 2013.gada 1.jūlija ir stājušies spēkā grozījumi vairākos normatīvajos aktos, kuru mērķis ir padarīt bezmantinieka mantas atsavināšanas procesu ātrāku un pārskatāmāku.

9.vieta


VUGD: instrukcija ugunsaizsardzības sistēmas trauksmes gadījumā un normatīvie akti ugunsdrošībai

Instrukcijās par rīcību, ja no automātiskās ugunsaizsardzības sistēmas pienāk trauksmes signāls par ugunsgrēka izcelšanos, primāri ir jāparedz cilvēku evakuācijas kārtība un tikai tad visas pārējās darbības, lai noskaidrotu sistēmas nostrādāšanas iemeslus, uzsvērts VUGD izplatītajā paziņojumā. Dienesta mājaslapā ievietotajā publikācijā ir norādes uz normatīvo aktu prasībām, tostarp uz atbildību par ugunsdrošību objektos, kas ir pastiprināta ar jaunākajiem likuma grozījumiem.

10.vieta


Koksnes atliekas mežā – bezmaksas malka

Ziemas sezonā privātmāju īpašniekiem, jo īpaši lauku reģionos, viens no aktuālākajiem jautājumiem ir kurināmā sagāde. Vēl joprojām liela daļa Latvijas mājsaimniecību tiek apsildīta, izmantojot malku. Tādēļ jautājums par malkas sagādi ir privātmāju īpašnieku dienas kārtībā.
Ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir iespēja valsts mežā iegūt bezmaksas malku – koksnes atliekas pašpatēriņa vajadzībām. LV portāls skaidro, kā saņemt šo pakalpojumu un kas jāzina, to izmantojot.

Eiro nāk: kredīti latos pēc eiro ieviešanas

Pēc pievienošanās eirozonai visi pirms tam noslēgtie kredītlīgumi būs spēkā, un summas tiks automātiski pārrēķinātas pēc oficiālā pārejas kursa. Tiem kredītiem, kam ir nemainīgas procentu likmes, viss paliks pa vecam, bet kredītiem ar mainīgo likmi RIGIBOR indeksu aizstās EURIBOR indekss, kas ir zemāks un stabilāks.

Eiro nāk: kas pēc eiro ieviešanas notiks ar līgumiem, kas noslēgti latos?

Kad 2014.gada 1.janvārī Latvijā ieviesīs eiro, spēkā esošos līgumus nevajadzēs grozīt vai aizstāt ar jauniem, jo summas tiks automātiski pārrēķinātas pēc matemātiskā principa, ņemot vērā oficiālo pārejas kursu – 0,702804 lati par vienu eiro.

Būtiskākie tiesību akti, kas stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī, tieslietu, drošības un satiksmes nozarē

Valsts kanceleja sadarbībā ar Tieslietu, Aizsardzības, Iekšlietu un Satiksmes ministriju ir apkopojusi būtiskākos jaunos tiesību aktus un to grozījumus, kas stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī un skar lielu sabiedrības daļu. Piemēram, izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēra palielināšana, atlīdzības pieaugums ugunsdzēsējiem, policistiem, mediķiem un zaudējumu segšana no valsts budžeta par pārvadājumu apjoma daļu, kas pārsniedz valsts budžetā paredzēto līdzekļu ietvarus.

Notariālā akta kārtībā taisītus līgumus var piedzīt tiesas spriedumu izpildes kārtībā

Šā gada 1.novembrī stājās spēkā grozījumi Civilprocesa likumā un Notariāta likumā. Šie grozījumi paredz, ka tiesas spriedumu izpildei var nodot noteiktus notariālā akta formā taisītus līgumus. LV portāls sīkāk skaidro, ko paredz grozījumi, kas mainās notāru darbā un kāda ir procedūra notariāla akta piespiedu izpildei.

Jauniešu garantija – iespēja jauniešiem iekļauties darba tirgū vai atgriezties skolas solā

2014.gadā Latvijā darbību uzsāks Jauniešu garantija. Kādas aktivitātes tā paredz, kam tās būs domātas?

Eiro nāk: algu aprēķins eiro

Nākamajā gadā Latvija pievienosies eirozonai, un darbinieku algas jau no janvāra izmaksās eiro. Atbilstoši Euro ieviešanas kārtības likumam darba līgumi nav obligāti jāpārslēdz. Savukārt darba devējam algas jārēķina atbilstoši oficiālajam eiro kursam. Tās nedrīkst samazināt, tomēr ir atļauts tās palielināt līdz nākamajam pilnajam eiro.

Eiro nāk: norēķinu kārtība latu un eiro vienlaicīgā apgrozības periodā

Divas nedēļas no 2014.gada 1.janvāra līdz 14.janvārim Latvijā būs eiro un latu vienlaicīgās apgrozības periods. Tas nozīmē to, ka pircēji par precēm un pakalpojumiem varēs norēķināties gan ar eiro, gan ar latiem, bet atlikumā saņems tikai eiro. Tomēr ir arī izņēmumi, piemēram, sabiedriskais transports.

Ko darīt, ja mantai nav mantinieku?(III)

Sadarbībā ar Finanšu ministriju LV portāls noslēdz rakstu sēriju "Ko darīt, ja mantai nav mantinieku?". Informatīvais materiāls ir sagatavots, lai atvieglotu normatīvo aktu piemērošanu un veicinātu vienveidīgu tiesību normu interpretāciju. Šajā rakstā skaidrojums par to, kas ir jāzina zvērinātam tiesu izpildītājam un kas notiks ar notariālajiem aktiem, kas izdoti pirms 2013.gada 1.jūlija.

Eiro nāk: latu apmaiņa pret eiro ārzemēs

Tiem, kuri atrodas ārzemēs, bet kam nav bijusi iespēja samainīt latus eiro naudā, to būs iespēja izdarīt divu mēnešu laikā arī ārpus Latvijas – visās eirozonas valstīs. Šis noteikums gan attiecas tikai uz latu banknotēm.

Ko darīt, ja mantai nav mantinieku?(II)

LV portāls turpina rakstu sēriju "Ko darīt, ja mantai nav mantinieku?". Informatīvais materiāls ir sagatavots, lai atvieglotu normatīvo aktu piemērošanu un veicinātu vienveidīgu tiesību normu interpretāciju. Šajā skaidrojuma autore izklāsta, kas, ja mantai nav mantinieku, jāņem vērā notāram.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI