SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
14. martā, 2013
Lasīšanai: 9 minūtes
9
9

Atbalsts bārenim pēc pilngadības sasniegšanas

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

„Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās” precizē sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra minimumu patstāvīgas dzīves uzsākšanai bārenim: gulta, krēsls, galds, skapis, katls, panna, plīts, šķīvis, bļoda, krūze, karote, dakšiņa, nazis, palags, spilvendrāna, segas pārvalks, sega, spilvens, dvielis.

Lienes Miķelsones ilustrācija

Palīdzības minimumu pilngadību sasniegušam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam nosaka valsts, bet katra pašvaldība savos noteikumos drīkst paredzēt papildu atbalstu.
īsumā
  • Sociālās garantijas bārenim saglabājas līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.
  • Uzrādot apliecību, jaunietim ir tiesības bez maksas izmantot reģionālo starppilsētu un reģionālo vietējās nozīmes maršrutu sabiedriskos transportlīdzekļus.
  • Pilngadību sasniegušam bārenim pienākas palīdzība dzīvokļa jautājuma risināšanā, īres izdevumu segšana līdz mājokļa jautājuma atrisināšanai, nauda patstāvīgas dzīves uzsākšanai, pabalsts mīkstā inventāra un sadzīves priekšmetu iegādei, ikmēneša pabalsts.
  • Katra pašvaldība var noteikt papildu palīdzību.

Tuvojoties bērnu pilngadībai, vecāki kļūst manāmi satraukti par savu atvašu turpmākām gaitām – ko viņi darīs, kur mācīsies, kā viņus uzturēt. Taču ir bērni, kuriem vecāku nav. Sasniedzot pilngadību, šie jaunieši ir vēl nopietnāku pārbaudījumu priekšā.

Par to, kādu palīdzību valsts un pašvaldības piedāvā bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas, skaidro Labklājības ministrijas (LM) Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā referente Baiba Abersone.

Sociālās garantijas saglabājas līdz 24 gadiem

Bērnu tiesību aizsardzības likums definē, ka bārenis ir bērns, kura vecāki ir miruši vai likumā noteiktajā kārtībā atzīti par mirušiem, savukārt bez vecāku gādības palicis bērns ir bērns, kura vecāki nav zināmi, ir pazuduši vai ilgstošas slimības dēļ nespēj realizēt aizgādību vai kura vecākiem atņemtas aprūpes vai aizgādības tiesības.

"Sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra minimums patstāvīgas dzīves uzsākšanai bārenim: gulta, krēsls, galds, skapis, katls, panna, plīts, šķīvis, bļoda, krūze, karote, dakšiņa, nazis, palags, spilvendrāna, segas pārvalks, sega, spilvens, dvielis. "

Lai noteiktu, kāda palīdzība pienākas bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas, valsts ir izdevusi Ministru kabineta 15.11.2005. noteikumus Nr.857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās".

Tas nozīmē, ka neatkarīgi no pilngadību sasnieguša jaunieša dzīvesvietas (aprūpes iestāde, audžuģimene, aizbildnība) viņam pienākas visi noteikumos minētie pabalsti un sociālā palīdzība. Vienlaikus Bērnu tiesību aizsardzības likuma 43.panta otrā daļa paredz, ka neizmantotās sociālās garantijas tiek saglabātas ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, atgādina B.Abersone. Tas nozīmē: ja bārenis pēc pilngadības sasniegšanas nav pieprasījis, piemēram, vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei, viņš šo pabalstu var pieprasīt līdz 24 gadiem.

"Par pakalpojumu nepieciešamību liecina tas, ka neviens jaunietis no piedāvātā atbalsta nav atteicies. "

Bāriņtiesa, kas pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, izsniedz vienota parauga apliecību sociālo garantiju nodrošināšanai. Proti, pilngadību sasniegušajam jaunietim apliecību izsniedz, ja viņš nepārtraukti klātienē turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību vai augstāko izglītību un sekmīgi apgūst mācību procesu. Uzrādot apliecību, jaunietim ir tiesības bez maksas izmantot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus reģionālajā starppilsētu un reģionālajā vietējās nozīmes maršrutā atbilstoši Ministru kabineta 2009.gada 4.augusta noteikumiem Nr.872 "Noteikumi par pasažieru kategorijām, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus maršrutu tīkla maršrutos".

Ko saņem jaunietis pēc pilngadības sasniegšanas

Sociālo palīdzību jaunietis var prasīt tās pašvaldības sociālajā dienestā, kuras bāriņtiesa ir pieņēmusi lēmumu par ārpusģimenes aprūpi. Šī pašvaldība

  • Izmaksā naudas līdzekļus patstāvīgas dzīves uzsākšanai ne mazāk kā divu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu apmērā jeb 90 latus, ja bērnam, sasniedzot pilngadību, ārpusģimenes aprūpe izbeidzas, atrodoties audžuģimenē vai pie aizbildņa. Vienlaikus ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu sniedzējs pēc tam, kad beidzies minētais pakalpojums, nodod pilngadību sasniegušajam bērnam viņa lietošanā esošo apģērbu un apavus. Savukārt, ja bērns pilngadību ir sasniedzis ilgstošā sociālās aprūpes vai sociālās rehabilitācijas iestādē, minēto pabalstu tādā pašā apmērā izmaksā institūcija no tās kārtējam gadam paredzētajiem līdzekļiem.
  • Sniedz pilngadību sasniegušajam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā. To dara atbilstoši likumā "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" noteiktajai kārtībai. Turklāt līdz dzīvojamās telpas piešķiršanai pašvaldība sedz ar dzīvojamās telpas īri saistītos izdevumus. Šajās izmaksās iekļauta tikai dzīvojamās telpas īre, neskaitot komunālos maksājumus.
  • Piešķir vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei. Tā apmērs nedrīkst būt mazāks par 175 latiem. LM pārstāve norāda, ka pabalstu pašvaldības var izsniegt ne tikai naudā, bet arī sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra veidā. "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" precizē sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra minimumu patstāvīgas dzīves sākšanai bārenim: gulta, krēsls, galds, skapis, katls, panna, plīts, šķīvis, bļoda, krūze, karote, dakšiņa, nazis, palags, spilvendrāna, segas pārvalks, sega, spilvens, dvielis.
  • Izmaksā pabalstu ikmēneša izdevumiem, kas nav mazāks par valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu jeb 45 latus mēnesī. To izmaksā gadījumos, ja pilngadību sasniegušais bērns pēc vispārējās pamatizglītības iegūšanas turpina mācības vispārējās vidējās vai profesionālās izglītības iestādē, augstskolā vai koledžā, kura ir tiesīga izsniegt valsts atzītus diplomus un sekmīgi apgūst mācību procesu. Lai pārliecinātos, ka jaunietis sekmīgi mācās, pašvaldība ne retāk kā divas reizes gadā pieprasa informāciju no izglītības iestādes, augstskolas vai koledžas. Ja persona turpina sekmīgi mācības, tad pabalstu izmaksā līdz 24 gadu sasniegšanai atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likuma 43.panta otrajai daļai.
  • Sniedz psihosociālo un materiālo atbalstu, kā arī citus nepieciešamos pasākumus pilngadību sasniegušā jaunieša integrēšanai sabiedrībā.
  • Savos saistošajos noteikumos pašvaldība ir tiesīga noteikt papildu atvieglojumus pilngadību sasniegušajam jaunietim.

Jāinteresējas savā pašvaldībā

Iepriekš minētais sociālais atbalsts un sociālā palīdzība ir valsts noteiktais minimums, kas pilngadību sasniegušajam bārenim vai bez vecāku gādības palikušam bērnam pašvaldībai ir jānodrošina obligāti. Vienlaikus praksē secināms, ka ir dažas pašvaldības, kas savu iespēju robežās nodrošina arī papildu atbalstu. Piemēram, Rēzeknes pilsētas pašvaldība bāreņiem pēc pilngadības sasniegšanas papildus MK noteiktajam piedāvā arī psihosociālo palīdzību un bezmaksas psihologa konsultācijas, skaidro Rēzeknes pilsētas domes Sociālās aprūpes pārvaldes Atbalsta nodaļas vadītāja Anita Batare.

"Līdz dzīvojamās telpas piešķiršanai pašvaldība sedz ar dzīvojamās telpas īri saistītos izdevumus. Šajās izmaksās komunālie maksājumi netiek iekļauti. "

Turklāt no 2012.gada 1.septembra Rēzeknē ar Eiropas Savienības struktūrfondu projekta atbalstu papildus strādā arī sociālais rehabilitētājs, kurš bāreņiem palīdz uzsākt patstāvīgu dzīvi, praktiski apgūt sociālās iemaņas. Par pakalpojumu nepieciešamību liecina tas, ka neviens jaunietis no piedāvātā atbalsta nav atteicies.

Savukārt Liepājas pilsētas domes Sociālā dienesta Sociālo pakalpojumu daļas sociālā darbiniece Baiba Juhno stāsta, ka Liepājā papildus vienreizējam materiālam pabalstam 90 latu apmērā un pabalstam ikmēneša izdevumiem 45 latu apmērā bāreņiem nodrošina vienreizēju materiālu pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei 360 latu apmērā, kā arī vienreizēju materiālu pabalstu līdz 100 latiem remontmateriālu iegādei no veikala "Depo" pēc apdzīvojamās platības saņemšanas Liepājas pilsētā.

Turklāt, sasniedzot pilngadību bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni, tāpat kā pārējie Liepājas pilsētas iedzīvotāji, var vērsties Liepājas pilsētas domes Sociālā dienesta Palīdzības daļā. Šajā vietā palīdz risināt jautājumus par dažādu pabalstu piešķiršanu, piemēram, kurināmā iegādei, arī lai norēķinātos par apkuri, īri un komunālajiem pakalpojumiem.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI