SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. janvārī, 2012
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Būvniecība
1
1

Mainītas valsts nodevas par darbībām mežā

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja zemes īpašnieks vai apsaimniekotājs saņēmis būvatļauju, tas automātiski nozīmē, ka ir dota atļauja arī meža zemes atmežošanai.

FOTO: www.sxc.hu

Vienai valsts nodevai nākot klāt, vienai palielinoties samaksas apmērā, bet vairākām vairs nepastāvot, sevi pieteikuši jauni Ministru kabineta noteikumi – nodevas par atļaujām un apliecinājumiem saimnieciskām darbībām mežā.

2012.gada 1.janvārī spēkā ir stājušies Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr.975 "Noteikumi par valsts nodevu par mežsaimnieciskām darbībām, mednieku un medību vadītāju eksāmeniem un medījamo dzīvnieku nodarīto zaudējumu aprēķinu". Kaut arī noteikumi ir izdoti no jauna, jo mainījies ir likuma deleģējums (ir grozīts Meža likuma pants, uz kura pamata noteikumi jāizdod), tie aizvieto ļoti līdzīgus iepriekšējos noteikumus (2007.gada 9.janvāra MK noteikumus Nr.46 "Noteikumi par valsts nodevu par mežsaimnieciskām darbībām, mednieku un medību vadītāju eksāmeniem un medījamo dzīvnieku nodarīto zaudējumu aprēķinu").

"Salīdzinājumā ar iepriekšējiem noteikumiem no jaunajiem izņemtas ārā visas tās valsts nodevas, kas vairs nav aktuālas, jo vairs netiek sniegts kāds pakalpojums. Piemēram, vairs netiek izsniegti atzinumi ES atbalsta saņemšanai, jo šādus atzinumus vajadzēja tikai 2004.–2006.gadā," stāsta Zemkopības ministrijas (ZM) Meža departamenta Meža resursu un medību nodaļas vecākā referente Lelda Pamovska.

No nākamā gada apliecinājums būs nepieciešams tikai koku ciršanai, viņa skaidro. To noteic (13.10.2011.) pieņemtie grozījumi Meža likumā. Tāpēc vairs nebūs jāsaņem apliecinājums - un attiecīgi nebūs jāmaksā nodeva - meliorācijas sistēmu vai citu būvju būvniecībai vai rekonstrukcijai, apliecinājums uzņēmumu (mežsaimniecību) ceļu būvei, apliecinājums minerālmēslu un pesticīdu lietošanai meža zemē, kā arī apliecinājums meža reproduktīvā materiāla iegūšanai. Apliecinājums koku ciršanai maksā trīs latus.

"Ir ieviesta jauna valsts nodeva mežaudzes atzīšanai par neproduktīvu un palielinājies valsts nodevas apmērs par VMD sanitārā atzinuma izsniegšanu."

Ir aktualizētas darbības saistībā ar atteikšanos no meža zemes transformācijas. "Meža zemes atmežošana (iepriekš - zemes transformēšana) saistīta galvenokārt ar būvniecību un derīgo izrakteņu ieguvi," saka vecākā referente. "Ja zemes īpašnieks vai apsaimniekotājs būs saņēmis būvatļauju, tas automātiski nozīmēs, ka ir izvērtēta situācija un dota atļauja arī meža zemes atmežošanai un īpaša atļauja atmežošanai vairs nebūs nepieciešama. Tādēļ arī nodeva par meža zemes transformācijas atļauju no noteikumiem ir izņemta."

Toties ir ieviesta jauna valsts nodeva (Ls 10) mežaudzes atzīšanai par neproduktīvu. Iepriekš šādas nodevas nebija. Palielinājies arī valsts nodevas apmērs par Valsts meža dienesta sanitārā atzinuma izsniegšanu mežaudzes nociršanai sanitārajā cirtē - iepriekšējo 5 latu vietā no nākamā gada būs jāmaksā 10 lati.

Pārējo valsts nodevu likmes par mežsaimnieciskām darbībām – meža reproduktīvā materiāla izcelsmes sertifikāta un meža reproduktīvā materiāla ievešanas atļaujām (Ls 3), mednieku un medību vadītāju eksāmeniem (teorijas eksāmens – Ls 20, eksāmens šaušanā – Ls 10, medību vadītāja eksāmens – Ls 10) – jaunie noteikumi nemaina. Nav mainīta arī valsts nodeva par aprēķina izsniegšanu saistībā ar medījamo dzīvnieku nodarītajiem zaudējumiem (Ls 10).

"Tāpat kā iepriekš, iedzīvotāju un uzņēmumu norēķini ar Valsts meža dienestu notiek elektroniski (ar maksājumu karti mežniecībā vai apkalpošanas centrā) vai arī jāuzrāda kvīts par nodevas apmaksu jebkurā kredītiestādē," teic vecākā referente. "Jaunie noteikumi arī nemaina Valsts meža dienesta norēķinu kārtību ar valsts kapitālsabiedrību "Latvijas valsts meži"."
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI