SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
02. jūlijā, 2010
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pašvaldības
6
6

Ielu muzikanti nav ubagotāji

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ielu muzikanti nav uzskatāmi par ubagotājiem, un, kamēr vien viņi nepārkāpj sabiedriskās kārtības noteikumus, policija pret šiem cilvēkiem nevēršas.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Nav atsevišķu noteikumu, kas noteiktu, kur, kā un kad drīkst spēlēt ielu muzikanti. Viņiem jāievēro tādi paši noteikumi kā jebkuram cilvēkam, kurš atrodas sabiedriskā vietā.

Kā skaidro Rīgas domes preses pārstāvis Uģis Vidauskis, savulaik sabiedrībā un arī domē raisījušās diskusijas par to, ka ielu muzikanti jāsertificē, ka jāierāda speciālas vietas, kur viņi drīkst spēlēt. Tomēr atsevišķi noteikumi nav izveidoti, un arī nevienos jau esošajos noteikumos nav iekļauti punkti, kas īpaši attiektos tikai uz ielu muzikantiem.

„Pašvaldība nevēlas muzikantus ierobežot, jo tie ir neatņemama pilsētas sastāvdaļa, un tādēļ attieksme pret viņiem ir ļoti liberāla. Tāpēc arī nav nekādu speciālu normatīvo aktu,” uzsver U. Vidauskis. Galu galā – muzicēšanas sezona ir ļoti īsa, un pilsētai ir daudz citu aktuālāku problēmu. „Ielu muzikanti nav uzskatāmi par ubagotājiem, un, kamēr vien viņi nepārkāpj sabiedriskās kārtības noteikumus, policija pret šiem cilvēkiem nevēršas. Galvenais, kas jāievēro – jābūt pieklājīgā, līdzcilvēkus neaizskarošā izskatā un nedrīkst ar savu pašdarbību traucēt citiem. Nekur nav noteikts arī vecums, no kāda drīkst nodarboties ar ielu muzicēšanu, tādēļ to darīt nav aizliegts arī bērniem,” skaidro U. Vidauskis.

Tas, ka ielu muzikantiem nav atsevišķu noteikumu, tomēr nenozīmē pilnīgu visatļautību. Rīgas domei ir zināmi vairāki gadījumi, kad par ielu muzikantiem iedzīvotāji ir sūdzējušies pašvaldības policijai. Ne visi ielu muzikanti izceļas ar plašu repertuāru, tādēļ, cilvēkiem, kas strādā Vecrīgā, var nepatikt monotonā skaņa, kas visu dienu nepārtraukti skan zem kabineta loga. Tāpat ielu muzikanti var sākt spēlēt par skaļu, un arī tas var traucēt. Ielu muzikanti nedrīkst izmantot skaņu pastiprinošas ierīces. Ja tas notiek, tad gan jānāk pēc saskaņojuma uz pašvaldību, atgādina U. Vidauskis.

"Ielu muzikanti nedrīkst izmantot skaņu pastiprinošas ierīces. Ja tas notiek, tad gan jānāk pēc saskaņojuma uz pašvaldību."

Reizēm muzikanti ir pārāk skaļi arī bez skaņu pastiprinošām ierīcēm. Ja tā notiek, ieteicams vispirms aiziet pie spēlmaņa un mierīgi izteikt savas pretenzijas. Parasti šādas situācijas miermīlīgi atrisinās – ielu muzikants pāriet spēlēt uz citu vietu vai vispār todien savu darbu beidz. Ja ar pašdarbnieku vienoties neizdotas, sava sūdzība jāizklāsta pašvaldības policistiem. Tomēr jāsaprot, ka jebkura ielu muzicēšana ir arī gaumes jautājums un neviens policists nespēs aizraidīt spēlētāju no viņa izvēlētās vietas tikai tādēļ, ka viņš spēlē šķībi vai nezina vairāk par diviem skaņdarbiem. Jebkurā gadījumā – policists par sūdzībām informēs ielu muzikantu, bet ne vienmēr policistam būs pamats uzlikt tam sodu: ja sabiedriskās kārtības pārkāpuma nav – nav arī, par ko sodīt.

Šogad sūdzības par ielu muzikantiem vēl nav saņemtas.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI