SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
21. oktobrī, 2013
Lasīšanai: 2 minūtes
10
10

Eiro nāk: eiro un tā priekštecis ekijs

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiro simbols aizgūts no grieķu alfabēta burta epsilons. Eiro forma simbolizē Eiropas civilizācijas šūpuli, bet divas eiro simbolu šķērsojošās paralēlās līnijas nozīmē stabilitāti.

Līdz eiro ieviešanas brīdim Latvijā ir atlikušas 72 dienas, un tas nozīmē, ka eiro patiešām nāk. Lai nostiprinātu mūsu zināšanas par turpmāk ikdienas dzīvē izmantojamo naudas vienību un ar pāreju uz to saistītajiem praktiskas dabas jautājumiem, LV portāls līdz eiro ieviešanas brīdim 2014.gada 1.janvārī trīs reizes nedēļā piedāvās īsas informatīvās uzziņas par vienoto Eiropas valūtu. Uzziņas vienos kopējs virsraksts „Eiro nāk”. Ērtībai tās būs pieejamas arī vienkopus – veidojot pie katras jaunās uzziņas jau iepriekš publicēto uzziņu sarakstu. Lai pārejai uz eiro patiešām esam gatavi gan savās zināšanās, gan praksē!

Lēmumu par eiro ieviešanu oficiāli pieņēma līdz ar Māstrihtas līgumu, tomēr pirms tam Eiropas Ekonomikas kopiena jau izmantoja bezskaidras naudas valūtu starptautiskiem darījumiem – ekiju.

Jau kādu laiku pirms eiro ieviešanas Eiropas Ekonomikas kopienā (EEK) pastāvēja sava nosacītā naudas vienība ekijs (ECU; Eiropas valūtas vienība). To aprēķināja uz dalībvalstu valūtas groza pamata. Kā starptautisku kredītnaudu ekiju oficiāli lietoja kopš 1979.gada marta, un tā bija pieejama tikai bezskaidru norēķinu veidā.1

Kad 1992.gadā EEK dalībvalstis parakstīja Māstrihtas līgumu, tajā bija iekļauts arī nosacījums par kopēju spēcīgu un stabilu valūtu. Līgumu parakstījušo valstu savienība no tā brīža saucās Eiropas Savienība, bet pēc trim gadiem -1995.gadā – tās jaunā valūta ieguva nosaukumu euro (eiro). Tas darināts no vārda "Europa" (Eiropa) pirmās zilbes. Eiro ir arī savs simbols €. Tas aizgūts no grieķu alfabēta burta epsilons. Eiro forma simbolizē Eiropas civilizācijas šūpuli, bet divas eiro simbolu šķērsojošās paralēlās līnijas nozīmē stabilitāti.2

 

1Akadēmiskā terminu datubāze

2Eiro banknotes un monētas.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI