NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
14. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Veselība
5
17
5
17

Vakcinācija, negatīvs tests vai antivielas – drošai ceļošanai ieviesīs digitālu sertifikātu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Vakar Ministru kabinets atbalstīja Veselības ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu, kas paredz Latvijā ieviest Eiropas Savienības (ES) digitālo zaļo sertifikātu (Digital Green Certificate). Tā mērķis ir veicināt drošu un brīvu pārvietošanos ES, un iedzīvotājiem, kas vēlēsies ceļot, būs jāsaņem viens no trijiem sertifikātiem – par vakcināciju, negatīvu Covid-10 testu vai arī infekcijas pārslimošanu.

īsumā
  • Vakcinācijas neesamība nevar būt iemesls aizliegt pārvietošanos ES robežās.
  • Iecerēts, ka sertifikāts atvieglos ceļošanu starp ES dalībvalstīm.
  • Digitālo zaļo sertifikātu izdos papīra vai digitālā formā.
  • Sertifikātu Latvijā plāno ieviest līdz šī gada jūnija vidum.
  • Paredzēti trīs veidu sertifikāti, kas apliecina vakcināciju pret Covid-19, negatīvu Covid-19 testu vai SARS-CoV-2 infekcijas pārslimošanas faktu.
  • Tiesībsarga ieskatā negatīva Covid-19 testa nepieciešamība nav diskriminējoša.

Priekšlikums par digitālo zaļo sertifikātu patlaban ir aktualitāte visā Eiropas Savienībā. Priekšlikumus digitālā zaļā sertifikāta izveidei 17. martā publicēja Eiropas Komisija.

Kā akcentējis Eiropas Komisijas (EK) tieslietu komisārs Didjē Reinderss (Didier Reynders), vakcinācijas neesamība nevar būt iemesls aizliegumam pārvietoties ES robežās.

Taču ar sertifikāta palīdzību ir plānots atvieglot ceļošanu starp ES dalībvalstīm un atgriezties pie pandēmijas laikā būtiski ierobežotās pārvietošanās brīvības, kas ir viena no ES pamatvērtībām. Sertifikātu steidz ieviest pēc iespējas ātrāk, ņemot vērā arī to, ka tuvojas vasara un atvaļinājumu laiks, kas ir nozīmīgs daudzu valstu ekonomikai.

Tāpat EK tieslietu komisārs norāda, ka sertifikāta mērķis nav ieviest robežkontroli. Tā pārbaude praktiski varētu izpausties prasībā starptautiskajiem pasažieru pārvadātājiem pārliecināties par sertifikāta esamību, lūdzot to pasažieriem uzrādīt pirms iekāpšanas transportlīdzeklī, piemēram, lidmašīnā.

Kādi varētu būt sertifikāta saņemšanas nosacījumi

Veselības ministrija informē, ka digitālā zaļā sertifikāta ietvars ļaus izdot šo sertifikātu papīra vai digitālā formā (atbilstoši pieprasījumam), verificēt un akceptēt jebkuru no trīs veidu sertifikātiem:

  • vakcinācijas sertifikāts, kas apliecina, ka sertifikāta turētājs ir vakcinēts pret Covid-19;
  • testēšanas sertifikāts, kurā norādīts sertifikāta turētāja saņemtais rezultāts un datums, kurā veikts Covid-19 tests;
  • pārslimošanas sertifikāts, kas apliecina, ka sertifikāta turētājs saskaņā ar pozitīvu Covid-19 testu ir pārslimojis SARS-CoV-2 infekciju.

Lai nodrošinātu testa rezultātu ticamību, testa sertifikātā, kas izdots, pamatojoties uz ierosināto regulu, varēs norādīt tikai rezultātus, kas iegūti tā dēvētajos NAAT testos (arī RT-PCR testos) un ātrajos antigēna testos, kuri iekļauti sarakstā, kas izveidots, pamatojoties uz Padomes ieteikumu par vienotu sistēmu ātro antigēna testu izmantošanai un validēšanai un Covid-19 testa rezultātu savstarpējai atzīšanai 2021/C 24/01. Paštestēšanos sertifikātā iekļaut nevarēs.

Tā kā dažas valstis jau plāno šādus sertifikātus ieviest savai iekšējai lietošanai, piemēram, lai iedzīvotāji varētu apmeklēt restorānus, tad ES plāno, ka citās dalībvalstīs izdotie sertifikāti tiks atzīti atbilstoši tiem pašiem noteikumiem, ko piemēro savā valstī izdotajiem sertifikātiem. Tāpat ES plāno noteikt vairākus pamatprincipus, piemēram, ka pārslimošanas sertifikāta maksimālais derīguma termiņš ir 180 dienas.

Savukārt Latvijā paredzēts, ka digitālā zaļā sertifikāta ieviešanu nodrošinās Nacionālais veselības dienests sadarbībā ar kompetentajām iestādēm. Sertifikātu Latvijā paredzēts ieviest līdz šī gada jūnija vidum.

Kā LV portālam apstiprināja Satiksmes ministrijas (SA) pārstāve Baiba Gulbe, arī SA atbalsta šāda sertifikāta ieviešanu un ir būtiski, lai Latvija neiepaliktu iepretim citām ES valstīm tā izveidē.

Vienlīdzība un tiesības uz privātumu

Priekšlikums par digitālā zaļā sertifikāta ieviešanu tomēr ir raisījis jautājumu par personu tiesību ierobežošanu. 13. aprīlī par šāda sertifikāta ietekmi uz ES pilsoņu datu privātumu ar Eiropas Komisijas pārstāvjiem pirmo reizi apsprieda Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komisijas deputāti, uzklausot arī Eiropas Datu aizsardzības kolēģijas redzējumu.

Piemēram, EP deputāte no Nīderlandes Sofija Velda uzsvēra: lai gan EK apgalvo, ka šis sertifikāts neierobežos iedzīvotāju pārvietošanos, tomēr “jābūt godīgiem” – ja šāda sertifikāta nebūs, tad iespējas šķērsot robežas būs apgrūtinātas.

Deputāte atgādināja arī to, ka daudzās valstīs Covid-19 tests ir dārgs maksas pakalpojums, līdz ar to šāda obligāta testa nepieciešamība veicinās nevienlīdzību.

Citi Eiropas Parlamenta deputāti norādīja uz vēl vairākiem citiem problēmaspektiem, piemēram, to, ka vairākas iedzīvotāju grupas medicīnisku indikāciju dēļ nevar vakcinēties pret Covid-19. Turklāt dalībvalstīs vakcinācija norit dažādā tempā, tāpēc pastāv risks, ka visiem ES pilsoņiem netiks nodrošinātas vienlīdzīgas iespējas vakcinēties un līdz ar to pārvietoties.

Tiesībsarga birojs: prasība uzrādīt negatīvu testu nav diskriminējoša

LV portāls lūdza Tiesībsarga biroja viedokli, vai prasība apliecināt, ka persona nav inficēta ar Covid-19 un bīstama apkārtējiem, nav diskriminējoša. 

Tiesībsarga biroja Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību nodaļas vadītāja Ineta Rezevska skaidroja, ka Eiropas Komisijas plānā par vienoto digitālo sertifikātu ir ietverts nediskriminācijas elements, dodot iespēju ceļot gan vakcinētajiem, gan negatīvi testētajiem, gan izslimojušiem, kam vēl ir saglabājušās antivielas.

"Vai negatīva Covid-19 testa nepieciešamība būtu uzskatāma par diskriminējošu tā izmaksu dēļ, un vai tas ierobežotu brīvu pārvietošanos tiem, kas nevar atļauties segt šīs izmaksas? Tiesībsarga ieskatā atbilde ir “nē”, jo ceļošana vienmēr ir saistīta ar kādām izmaksām: ceļa izdevumiem, apdrošināšanu un tamlīdzīgi. No publiski pieejamās informācijas izriet, ka Covid-19 testa izmaksas Latvijā šobrīd ir robežās no 25 līdz 35 eiro, kas, pēc tiesībsarga domām, nav nesamērīgi liela summa iepretim tam, ja tas dod iespēju cilvēkam nepieciešamības gadījumā izbraukt vai atgriezties valstī, neesot vakcinētam," norāda I. Rezevska.

Tiesībsarga biroja pārstāve uzsver: "Īpaši uzmanīgiem ir jābūt, ja kādas priekšrocības tiek dotas tikai vakcinētajiem, jo objektīvi ir saprotams, ka daļa iedzīvotāju nevarēs vakcinēties medicīnisku kontrindikāciju dēļ. Tāpat ir grupas, kas nevēlas vakcinēties reliģisku apsvērumu dēļ vai arī, iespējams, izglītības trūkuma dēļ. Tādēļ jo īpaši svarīga ir mērķtiecīga valdības un nozares ekspertu komunikācija, skaidrojošais darbs, kas dod pārliecību par vakcinēšanās nepieciešamību un nozīmīgumu sabiedrības veselības saglabāšanas nolūkā."

Latvijas pozīcija

Šobrīd tiek plānots, ka sertifikātā iekļaus ziņas par Eiropas Zāļu aģentūras apstiprinātājām vakcīnām, bet jābūt skaidram mehānismam, ko darīt, ja ES pilsoņi būs vakcinējušies ar kādu no nereģistrētajām vakcīnām. EK gan sola, ka dalībvalstis varēs sertifikātu attiecināt arī uz ceļotājiem, kuri saņēmuši ES vēl nereģistrētas vakcīnas, piemēram, “Sputnik”.

Arī Latvija informatīvajā ziņojumā ir paudusi bažas par dažiem ierosinājumiem. Piemēram, “Latvija kopumā ir skeptiski noskaņota par antivielu testu iekļaušanu kā pierādījumu par izslimošanu, jo pēc antivielu klātbūtnes nav iespējams spriest, kad cilvēks ir pārslimojis Covid-19, tādējādi tas neatbilst konceptam par pozitīva testa derīguma termiņu (180–11 dienas), apliecinot cilvēka pārslimošanu”. Tāpat Latvijai ir bažas par potenciālo RAT testu iekļaušanu pārslimošanas sertifikāta tvērumā.

Vienlaikus kopumā Latvija atbalsta digitālā zaļā sertifikāta ieviešanu, uzsverot, ka sertifikāta saņemšanas procedūrai ir jābūt bez maksas un maksimāli vienkāršai. Latvijas interesēs ir digitāls, integrēts un vienots risinājums ES līmenī, kas veicinātu vienotu ES pieeju, teikts informatīvajā ziņojumā.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI