NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
11. septembrī, 2015
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Izglītība
3
3

Vēl līdz septembra beigām! Pieteikšanās profesijas apguvei bez maksas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jauniešu garantijas informatīvais materiāls par profesionālās izglītības iestādēm

Šovasar projekta „Jauniešu garantija” ietvaros kādu no profesionālajām skolām absolvēja jau 900 jauniešu. Joprojām pastāv iespēja pieteikties, jo uzņemšana programmā, kas dod iespēju ātri apgūt profesionālo izglītību bez maksas un saņemt arī stipendiju, ir pagarināta līdz 30.septembrim.
īsumā
  • Pieteikšanās programmai "Jauniešu garantija" turpinās vēl līdz 30.septembrim.
  • Tā ir iespēja apgūt profesionālo izglītību bez maksas 1 vai 1,5 gada laikā, saņemot arī stipendiju.
  • Mācības noris profesionālās skolās visā Latvijā, konkursa nav.
  • Lai iestātos, ar dokumentiem jādodas uz profesionālo skolu.

Atbalsta pasākuma "Jauniešu garantija" otrās kārtas ietvaros jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem, kas nestrādā un nemācās, var 1 vai 1,5 gada laikā apgūt profesiju kādā no Latvijas profesionālajām skolām. Mācības ir bez maksas, turklāt katrs audzēknis, kas nekavē nodarbības un ir sekmīgs, saņem arī ikmēneša stipendiju 70-115 eiro apmērā, apmaksātu dienesta viesnīcu un ceļa izdevumus uz prakses vietu.

Vēl atsevišķas programmas paredz papildus profesijai bez maksas iegūt nepieciešamo sertifikātu vai apliecību, piemēram, automehāniķi var iegūt B kategorijas autovadītāja apliecību, bet mazumtirdzniecības veikala pārdevēji, viesmīļi un bārmeņi saņem sertifikātu darbam ar kases aparātu.

Vairāk par programmu var lasīt LV portāla skaidrojumā "Programma jauniešiem - profesionālā izglītība ātri un bez maksas".                                                                                    

Veiksmīgi atraduši darbu pēc mācībām

Abās programmās – gan tajā, kas ilgst 1 gadu (10 mēnešus), gan tajā, kas 1,5 gadu (14 mēnešus), – ietilpst arī 15 nedēļu kvalifikācijas prakse pie darba devēja. Tieši prakse ir tā, kas jauniešiem palīdz atrast darbu. Kā stāsta Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Dita Traidās, tie jaunieši, kas labi parādījuši sevi prakses laikā, tūlīt pēc mācību beigām arī saņēmuši darba piedāvājumu. Citi uzreiz pēc mācībām nolemj turpināt izglītošanos vēl kādā specialitātē.

Stāsti ir dažādi. Toms Ļebedevs, kas Saldus profesionālajā vidusskolā apguvis pavāra profesiju un pēc prakses veiksmīgi iekārtojies darbā par pavāra palīgu, atzīst, ka mācībām motivējis pieteikties tieši stipendija, jo 115 eiro bijis labs atbalsts katru mēnesi. Savukārt Edgars Jusis iekārtojies darbā par autoatslēdznieku. Profesiju apguvis Jelgavas tehnikumā. Viņš norāda, ka iepriekš nemaz nav apsvēris šādu profesijas izvēli, bet izvēlēties un pamēģināt pamudinājuši vecāki. "Īsais mācību laiks un prakses iespējas bija tās, kas man patika visvairāk un pārliecināja. Praksē biju autoservisā, kolēģi redzēja, ka strādāju rūpīgi, un teica, ka man ir "ķēriens", tāpēc piedāvāja darbu arī pēc prakses beigām," pieredzē dalās jaunais automehāniķis.

"Jaunieši, kas sevi labi parādījuši prakses laikā, tūlīt pēc mācību beigām arī saņēmuši darba piedāvājumu."

Savukārt Marta Tērauda jau iepriekš zinājusi, ka vēlas apgūt arborista (kokkopja) profesiju, kuru Latvijā var iegūt Priekuļu tehnikuma filiālē Ērgļos. Pēc mācību beigšanas meitene saņēmusi arī darba piedāvājumu. "Tagad strādāju uzņēmuma objektos visā Latvijā. Mana ikdiena paiet, veidojot koku vainagus, atbrīvojot kokus no bīstamiem zariem un veicot citus kokkopja darbus." Visbeidzot Raimondam Loginam pēc mācību pabeigšanas Rīgas Stila un modes profesionālajā vidusskolā piedāvāja darbu salons "City" Rīgā, kur Raimonds strādā par frizieri. Puisis iepriekš bija darbojies citā nozarē.

Vairumā gadījumu jaunieši atzīst, ka tieši īsais mācību laiks, stipendija un praksē piedzīvotais ir bijis motivācija uzsākt un turpināt mācības, kas arī palīdzējis iegūt darbu. Jānorāda, ka atsevišķās programmās profesionālie priekšmeti praktiski tiek apgūti nevis mācību darbnīcās, bet reālā darba vidē. Mācību laikā nepieciešamības gadījumā jauniešiem ir iespēja papildināt zināšanas eksaktajos mācību priekšmetos tajās programmās, kas saistītas ar inženierzinātnēm, zinātni, tehnoloģijām un matemātiku, kā arī visiem izglītojamiem programmas īstenošanas laikā paredzēti karjeras atbalsta pasākumi.

Pieteikušies jau 2000 jauniešu, studiju vietas vēl ir

Kā informē Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) pārstāve Kristīne Keiča, tad šovasar Latvijas profesionālās izglītības iestādēs projekta "Jauniešu garantija" ietvaros mācībām pieteikušies ap 2000 jauniešu. Savukārt šovasar programmu absolvējuši 900 jauniešu. Interesanti, ka pati populārākā profesija, ko izvēlas apgūt, ir pavārs. To apguvuši vairāk nekā 200 programmas beidzēju, daudzi kļuvuši arī par lietvežiem, frizieriem, lokmetinātājiem, konditoriem, pārdevējiem, zobārsta asistentiem un vizāžistiem.

Šobrīd 26 profesionālās izglītības iestādēs uzņemšana ir pagarināta līdz septembra beigām, tāpēc vēl ir iespēja apgūt kādu no 53 piedāvātajām profesijām.

Rīgā mācībām vēl var pieteikties astoņās profesionālās izglītības iestādēs. Piemēram, Rīgas Amatniecības vidusskolā ir iespēja iegūt interjera noformētāja vai vizuālās reklāmas noformētāja kvalifikāciju, kā arī citas profesijas, bet Rīgas Stila un modes profesionālajā vidusskolā var apgūt multimediju dizaina speciālista, tērpu stila speciālista un citu arodu prasmes.

Brīvas vietas ir arī reģionos. Vairākās izglītības iestādēs Latvijā vēl ir vakances autotransporta izglītības programmās, kurās var apgūt šobrīd ļoti pieprasītās automehāniķa, autoatslēdznieka vai autoelektriķa profesijas. Šādu izglītības programmu piedāvā Daugavpils tehnikums, Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums, Malnavas koledža, Priekuļu tehnikums un Rīgas Valsts tehnikums.

Kā pieteikties?

Pilns saraksts ar skolām un profesijām, kurām var pieteikties programmas ietvaros, atrodams šeit.

Vispirms ir jāizvēlas mācību iestāde un programma, tad ar dokumentiem jādodas uz attiecīgo profesionālo izglītības iestādi. Konkursa nav - uzņemti tiks visi, kas to vēlas.

Jāatceras, ka pieteikties var jaunietis, kas nemācās, nestudē pilna laika studiju programmās un nav nodarbināts. Jaunietis var būt bez iepriekš iegūtas kvalifikācijas vai ar profesionālo kvalifikāciju, kas nav iegūta pēdējā gada laikā pirms iestāšanās projekta ietvaros īstenotajās programmās. Jaunietis var būt reģistrējies Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) kā bezdarbnieks, vienlaikus saņemt bezdarbnieka pabalstu un būt darba meklētājs, bet nevar saņemt finansiālu atbalstu kādā no NVA īstenotajiem projektiem vai pasākumiem.

Aicina studēt reģionos, kur apmāca trūkstošos speciālistus

Nav noslēpums, ka darba tirgū trūkst daudzi speciālisti, tāpēc Jauniešu garantijas programma ir labs veids, kā izmācīties pieprasītu profesiju un ātri atrast darbu. K.Keiča norāda, ka jaunieši no tālākiem reģioniem ir laipni gaidīti Priekuļu tehnikumā, kur brīvas vietas vēl ir automehāniķa, ekotūrisma speciālista, guļbūves ēku celtnieka, drēbnieka, aukles un savdabīgajā kokkopja profesijā, ko Latvijā var apgūt tikai tehnikuma filiālē Ērgļos. Šis piedāvājums var būt vilinošs, jo mācību laikā tiek apmaksāta dienesta viesnīca.

Piemēram, laba sadarbība ar Priekuļu tehnikumu izveidojusies uzņēmumam "Mūsa Motors Rīga". "Mēs redzam, ka šobrīd darba tirgū ienāk jaunieši ar mērķi strādāt šajā profesijā, tāpēc tiem, kurus esam skolojuši prakses laikā un kas sevi ir izcili pierādījuši, piedāvājam iespēju kļūt par mūsu kolēģiem, jo auto mehānikas nozarē šobrīd izteikti trūkst kvalificētu darbinieku," atzīst uzņēmuma Pēcpārdošanas nodaļas vadītājs Gunārs Bebrišs.

Savukārt Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante īpašu uzmanību vēlas pievērst mežsaimniecības izglītības programmām, jo meža nozare nodrošina būtisku ienākumu daļu tautsaimniecībai un labi sagatavoti speciālisti ir nepieciešami daudzos nozares uzņēmumos. I.Brante aicina pieteikties uz brīvajām vietām meža mašīnu operatora, mežsaimniecības tehniķa un kokvedēja automobiļa vadītāja specialitātēs, kā arī datorsistēmu tehniķa, vizuālās reklāmas noformētāja un lietveža profesijās.

Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore D.Traidās uzsver: visas projektā "Jauniešu garantija" iekļautās mācību programmas nodrošina praktiskas apmācību iespējas, atsevišķās programmās notiek arī darba vidē balstītas mācības. Tātad jaunieši jau mācību laikā nonāk darba tirgū - iestādēs un uzņēmumos, apgūst tehnoloģijas un reālajā darba vidē iepazīst un izmēģina profesijai nepieciešamās prasmes.

"Amats ir pamats, tāpēc aicinu jauniešus izmantot iespēju apgūt profesiju, jo tas ir vienīgais ceļš, kā sākt savu dzīves un darba karjeru," uzskata D.Traidās.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI