NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
09. maijā, 2014
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: E-vide
1
1

Pensijai vissvarīgākās ir sociālās iemaksas. Pārliecinies par veiktajām VSAOI!

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ziņojumā Labklājības ministrija analizējusi informāciju par darba ņēmējiem, kuri sasnieguši un pārsnieguši 50 gadu vecumu. Tie ir 344,4 tūkstoši jeb 32,3% no visiem darba ņēmējiem, kuri pārskata periodā reģistrēti VSAA.

LV portāla infografika

Likums „Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz, ka strādājošais ir sociāli apdrošināts pensijai, ja par viņu faktiski ir veiktas obligātās sociālās iemaksas. Ja darba devējs iemaksas nav veicis, tad svarīgi ir zināt, ka katrs pats, sasniedzot pensionēšanās vecumu, ir tiesīgs brīvprātīgi veikt sociālās iemaksas pensijai. VSAA norāda, ka šo iespēju izmantojuši tikai daži desmiti cilvēku. Gadījumos kad darba devējs sociālās iemaksas samaksā, kā arī tad, ja VID izdodas piedzīt no tā parādu, cilvēkam šo naudu atmaksā.

No 2011.gada 1.janvāra likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 5.panta ceturtā daļa nosaka, ka persona ir sociāli apdrošināta pensijas saņemšanai, ja faktiski ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Noskaidrot, vai iemaksas darba devējs ir veicis, katrs var, izmantojot portālā "Latvija.lv" attiecīgo e-pakalpojumu vai vienkārši vēršoties VSAA ar jautājumu klātienē. Ja izrādās, ka darba devējs nav veicis likumā noteiktās sociālās iemaksas, persona, par kuru darba devējam tās bija jāveic un kura ir sasniegusi vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, var veikt VSAOI pensiju apdrošināšanai.

Ministru kabineta 2011.gada 17.maija noteikumi Nr.384 "Kārtība, kādā persona veic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai" nosaka kārtību, kādā persona, kura ir sasniegusi vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, brīvprātīgi veic VSAOI pensijai, ja darba devējs no 2011.gada 1.janvāra par viņu  likumā noteiktās VSAOI nav veicis.

Noteiktā kārtība arī paredz, ka Ministru kabinetam ik pēc pusgada jāizvērtē faktiski veikto obligāto iemaksu pensiju apdrošināšanai ietekme uz cilvēku sociālo nodrošinājumu un jāiesniedz Saeimai par to ziņojums.

Tādēļ Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece, iepazīstinot Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju ar parlamentam iesniegto kārtējo ziņojumu, uzsvēra: kopš likuma normas ieviešanas tikai par 3,7 procentpunktiem ir papildinājies to personu īpatsvars, par kurām sociālās iemaksas ir veiktas pilnā apmērā.

"Ja darba devējs VSAOI nav maksājis, darbinieks pensijas vecumā var maksāt VSAOI brīvprātīgi, cerot, ka darba devēja vietā samaksāto atgūs."

Ziņojumā norādīts, ka līdz 2014.gada 20.janvārim 23 personas pašas ir veikušas VSAOI pensiju apdrošināšanai (iemaksātās summas ir  no 7,11 eiro līdz 1565 eiro).

Ja darba devējs pēc tam iemaksas veic vai arī Valsts ieņēmumu dienests (VID) tās piedzen, tad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) cilvēkiem naudu atmaksā. Šādā kārtā nauda ir atmaksāta trim cilvēkiem.

Tā kā pensijas kapitāls krājas ilgā laika periodā, tādējādi sociālās iemaksas no nelielas summas pensijas apmēru ietekmē ļoti maz. Šogad VSAOI vispārējā likme ir 34,09%, no kuras 23,59% maksā darba devējs, 10,50% - darba ņēmējs.

Ja darba ņēmējs tiek apdrošināts visiem sociālās apdrošināšanas veidiem, obligāto iemaksu likmes sadalījums pa sociālās apdrošināšanas veidiem ir šāds:

  1. valsts pensiju apdrošināšanai – 25,16%;
  2. sociālajai apdrošināšanai bezdarba gadījumam – 1,63%;
  3. sociālajai apdrošināšanai pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām – 0,46%;
  4. invaliditātes apdrošināšanai – 3,21%;
  5. maternitātes un slimības apdrošināšanai – 2,46%;
  6. vecāku apdrošināšanai – 1,17%.

Šāds likmes sadalījums noteikts MK noteikumos Nr.1503 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem 2014.gadā".

Sociālo iemaksu piedziņa – VID prioritāte

Tā kā faktiski veiktajām sociālajām iemaksām ir noteicošā ietekme uz pensiju, ko persona ik mēnesi turpmāk saņems, Valsts ieņēmumu dienests šo iemaksu piedziņu no negodprātīgā darba devēja ir noteicis par prioritāru, informēja VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktora vietniece Santa Garanča. Sociālo maksājumu piedziņas īpatsvars arī VID mērķos ir noteikts augstāks nekā vidēji citiem nodokļu parādiem.

No 2011.gada piedzīto sociālo iemaksu summu apmērs pieaug, un kopējais parāds, lai arī  nedaudz, tomēr samazinās, un ļoti būtiski ir samazinājušās reāli piedzenamo parādu summas, informēja VID pārstāve. Ar sociālajām iemaksām tiek strādāts savlaicīgi, lai nepieļautu, ka to parāds pieaug un nomaksas iespējas samazinās.

Iespēja, ka darbinieks tā arī neatgūst darba devēja vainas dēļ samaksāto, varētu būt gadījumā, ja parādi tiek norakstīti, atzina J.Muižniece. Taču arī šī problēma tiek apzināta un domāts par tās risinājumiem.

Saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 26.panta pirmo daļu nodokļu maksājumus piedzen bezstrīdus kārtībā. Atbilstoši likuma "Par nodokļiem un nodevām" 26.panta otrajai daļai VID arī pārbauda, vai attiecīgajam VSAOI parādniekam ir izveidojušās pārmaksas citos nodokļu veidos, un novirza tās VSAOI parāda segšanai. 2013.gada 12 mēnešos VSAOI parādu segšanai novirzīti 152 miljoni eiro no nodokļu pārmaksām (ieskaitot arī kļūdaini veiktos maksājumus).

2014.gada 1.janvārī darba devēju – VSAOI parādnieku – kopējais skaits bija 52 859, kas ir par 8040 mazāk nekā 2013.gada sākumā.

Protams, ne visi parādi ir atgūstami, tādēļ likumdevējs ir paredzējis iespēju dzēst nodokļu parādus gadījumos, kad parādu atgūšana objektīvi nav iespējama. 2013.gada 12 mēnešos VID bija izdoti lēmumi par VSAOI dzēšanu 24,4 miljonu eiro apmērā.

Sociālās iemaksas pilnā apmērā veiktas par 90,6% darba ņēmēju

Ziņojumā Labklājības ministrija analizējusi informāciju par darba ņēmējiem, kuri sasnieguši un pārsnieguši 50 gadu vecumu. Tie ir 344,4 tūkstoši jeb 32,3% no visiem darba ņēmējiem, kuri pārskata periodā reģistrēti VSAA.

"Persona ir sociāli apdrošināta pensijai, ja VSAOI ir faktiski veiktas."

LM uzsver, ka no 2011.gada janvāra līdz 2013.gada septembrim ir palielinājies to darba ņēmēju īpatsvars, par kuriem iemaksas ir veiktas pilnā apmērā, bet samazinājies to skaits, par kuriem iemaksas ir veiktas nepilnā apmērā. Sociālās apdrošināšanas iemaksas par 90,6% jeb 312,1 tūkstoti darba ņēmēju veiktas pilnā apmērā. Par 8% jeb 27,4 tūkstošiem darba ņēmēju iemaksas veiktas nepilnīgi, proti, tās nav veiktas pilnā apmērā. Par 1,1% jeb 3,7 tūkstošiem darba ņēmēju veiktās iemaksas bijušas nulle, jo darba ņēmējs minētajā periodā, iespējams, bijis bezalgas atvaļinājumā. Par 0,3% jeb 1,1 tūkstoti darba ņēmēju iemaksas nav veiktas vispār.

Sociālo iemaksu maksājumiem pensijai jāseko pašam

Labi zināmais latviešu tautas sakāmvārds "Sargā pats sevi, un Dievs tevi sargās" ir pilnībā attiecināms arī uz valsts strādājošajiem uzlikto pienākumu pašiem sekot, vai viņu darba devēji godprātīgi ievēro likumus, proti, vai reāli pārskaita budžetam sociālās iemaksas, kas ir svarīgi pensijas aprēķināšanai, jo tikai šajā apdrošināšanas gadījumā tiek ņemtas vērā faktiski veiktās iemaksas, nevis deklarētās.

LM speciāliste informēja, ka katram pašam ir iespēja noskaidrot, vai darba devējs veic  sociālās iemaksas. To var uzzināt jebkurā VSAA nodaļā, kā arī portālā "Latvija.lv", kur jau vairākus gadus ir pieejami dažāda sociālās apdrošināšanas informācija, ko cilvēks par sevi var uzzināt, autentificējoties ar internetbankas starpniecību.

Tātad jebkurš strādājošais var noskaidrot, vai darba devējs viņu ir reģistrējis VID kā sociāli apdrošinātu personu un kādu informāciju darba devējs ik mēnesi iesniedz VID par darba ņēmēja darba ienākumiem.

Piemēram, e-pakalpojums "Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem" nodrošina iespēju katrai sociāli apdrošinātai personai iegūt informāciju par savām sociālās apdrošināšanas iemaksām, apdrošināšanas periodiem un iemaksu veicējiem (darba devēji vai valsts budžeta maksājumi), sākot no 1996.gada.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI