NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
27. janvārī, 2012
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodokļu ieņēmumu pieaugumu sekmē ekonomiskā atlabšana un VID darbības uzlabojumi

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nodokļu ieņēmumu plāns pagājušajā gadā ir pārpildīts, lielā mērā pateicoties galvenajiem ekonomikas rādītājiem. Šogad ieņēmumu plāns ir lielāks.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrēto nodokļu ieņēmumi pērn bija vairāk nekā četri miljardi latu, pārsniedzot plānoto par 134 miljoniem latu. Lielā mērā pieaugumu veicinājusi valsts ekonomisko rādītāju uzlabošanās, visās grupās pieaudzis nodokļu maksātāju skaits, informēja VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova. Nodokļu administrācija savu uzdevumu izpildei ir noteikusi prioritātes un arī specializāciju nodokļu kontrolē un nodokļu parādu piedziņā. Arī šim gadam nodokļu plāns ir lielāks, neraugoties uz bažām, ka ekonomikas izaugsmi var ietekmēt ārējie faktori.

Atbildot uz nereti izteikto viedokli, ka VID, iespējams, plānu pārsniedzis tāpēc, ka tas ir bijis pārāk pesimistisks, N.Jezdakova norādīja uz tendenci: pagājušajā gadā ir pārsniegti arī 2010.gada ieņēmumi – par 417 miljoniem latu.

Pērn VID atmaksājis pievienotās vērtības nodokli 645,2 miljonu latu apmērā. N.Jezdakova uzsver: tā ir rekordliela summa (par 187,1 miljonu latu vairāk nekā 2010.gadā). Likums nosaka termiņus, kādos ir jāatmaksā PVN. Iepriekšējos gados šī nodokļa sakarā nereti ir bijuši pārmetumi par kavēšanos. 2011.gadā PVN atmaksāts vidēji 22 dienās, ceturtā daļa - līdz 10 dienām.

Nodokļu maksātāju – vairāk

Pagājušajā gadā pieaudzis nodokļu maksātāju skaits. Visplašākā ir darba ņēmēju grupa. 2011.gadā nodokļu maksātājos bija 757 289 darba ņēmēji – par 0,64 procentiem jeb gandrīz pieciem tūkstošiem vairāk nekā gadu iepriekš. Turklāt strādājošo vidējā bruto darba samaksa pērn pieaugusi par 4,3 procentiem, kas arī dod savu pienesumu nodokļu ieņēmumos.

Nodokļu maksātāju statistika liecina, ka par gandrīz 10 procentiem pieaudzis juridisko personu skaits, par 7% - ar PVN apliekamo personu skaits. Latvijā apmēram 100 tūkstoš personas veic saimniecisko darbību, arī šie nodokļu maksātāji ir nākuši klāt. Taču procentuāli vislielākais izaugums ir bijis mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju, fiksētā ienākuma nodokļa un patentmaksātāju segmentā.

Eksports saglabā lielu pieaugumu

Valsts galvenie ekonomiskie rādītāji pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, ir pieauguši: iekšzemes kopprodukts – par 4,8%, mazumtirdzniecības apgrozījums – par 4,2%, imports – par 31,1%, eksports par – 29,6 procentiem.

Par ceturto daļu pieaugusi eksportēto preču kopējā vērtība (pēc muitas deklarācijām 2011.gadā eksportēto preču kopējā vērtība ir 1,71 miljards latu, kas ir par 341,8 milj. latu vairāk nekā 2010.gadā). 2011.gadā visvairāk eksportēts uz Krieviju, Norvēģiju un Baltkrieviju. (Uz Krieviju - dzērieni, alkoholiskie šķidrumi un etiķis 170,7 milj. latu vērtībā, mehānismi un mehāniskas ierīces 90,3 milj. latu vērtībā; uz Norvēģiju – koks un koka izstrādājumi 31,5 milj. latu vērtībā, dzelzs vai tērauda izstrādājumi - 20,8 milj. latu vērtībā; uz Baltkrieviju – sauszemes transporta līdzekļi 15,8 milj. latu vērtībā.)

Saskaņā ar muitas deklarācijām 2011.gadā importēto preču kopējā statistiskā vērtība palielinājusies par 21,9% (kopējā vērtība ir 1,81 miljards latu, kas ir par 325,3 milj. latu vairāk nekā 2010.gadā). 2011.gadā, līdzīgi kā iepriekšējā gadā, visvairāk preču laišanai brīvā apgrozībā ievests no Krievijas, Baltkrievijas un Ķīnas. (2011.gadā no Krievijas importēts minerālais kurināmais 385,12 milj. latu vērtībā, dzelzs un tērauds 105,07 milj. latu vērtībā, koks un koka izstrādājumi 35,35 milj. latu vērtībā; no Baltkrievijas – minerālais kurināmais 151,25 milj. latu vērtībā, dzelzs un tērauds 86,2 milj. latu vērtībā, koks un koka izstrādājumi 13,21 milj. latu vērtībā; no Ķīnas – elektroierīces un elektroiekārtas 65,87 milj. latu vērtībā, mehānismi un mehāniskas ierīces 35,48 milj. latu vērtībā, mēbeles un gultas piederumi 12,89 milj. latu vērtībā.)

Plānošanas dokumentos – ēnu apkarošana un kontrole

VID uzdevumi vairākos valdības dokumentos noteikti līdz 2013.gadam. Viens no tiem ir pasākumu plāns ēnu ekonomikas apkarošanai. Savukārt Finanšu ministrijas resora pasākumu nodokļu administrēšanas uzlabošanai plānā ņemtas vērā Starptautiskā Valūtas fonda rekomendācijas. Tā izpildei izveidota un 2011.gada 26.augustā apstiprināta projektu grupa cīņai pret algu izmaksām "aploksnēs".

Šī darba rezultatīvajos rādītājos ieskaitīts tas, ka legalizēti 4070 darba ņēmēji, par 499,96 tūkst. latu palielinātas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas budžetā, papildus aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis - 249,98 tūkst. latu apmērā.

"Pieaudzis nodokļu maksātāju skaits visās grupās."

Pēc pārrunām ar VID 104 nodokļu maksātāji darba ņēmējiem palielinājuši darba samaksu, tādējādi sociālo iemaksu summa palielinājusies par 47,01 tūkst. latu, iedzīvotāju ienākuma nodoklis – par 23,50 tūkst. latu.

Nodokļu kontroles pārvaldē ir noteikta specializācija. "Aplokšņu" algu jautājumos atsevišķa daļa veic algas nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu auditus. Specializācija ir arī nodokļu auditos fiziskajām personām, kurām ir augsts ienākumu līmenis, bet kuru budžetā iemaksātie nodokļi ir zemi. Atsevišķi darbinieki specializējas pārbaudēm par nelikumīgu iejaukšanos kases aparātu un kases sistēmu programmatūrā un nelikumīgu datu rediģēšanu.

Savukārt piedziņas procesa pilnveidošanai izveidota Nodokļu parādu piedziņas pārvalde (centralizētas un pārņemtas visas ar piedziņas procesu saistītās funkcijas no citām struktūrvienībām). Tai jānodrošina termiņā nenomaksāto nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto maksājumu piedziņu, darbību starptautiskās piedziņas jomā, jāpārstāv VID kā kreditora intereses nodokļu maksātāju maksātnespējas procesos.

Nodokļu likumu pārkāpēju izdoma kļūst bagātāka

Finanšu noziegumu apkarotāji pērn atklājuši un pārtraukuši 13 organizēto noziedzīgo grupējumu darbību. Ir uzsākti 248 kriminālprocesi, 163 kriminālprocesi nosūtīti kriminālvajāšanas uzsākšanai, tajā skaitā 70 par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, 12 – par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, 38 – par krāpšanu.

"Noziedzīgie grupējumi neguļ," teic VID vadītāja, pievēršot uzmanību vairākām tendencēm, kas pašreiz saskatāmas to attīstībā:

  • Izmanto pārdomātākus paņēmienus - uzņēmumi grāmatvedībā iesniedz viltotus elektronisko kases aparātu čekus, lai pamatotu faktiski nenotikušus darījumus (kratīšanu laikā izņemtas elektronisko kases aparātu čeku viltošanai paredzētas iekārtas, čeku lentas un izgatavotie viltotie čeki);
  • Fiktīvo uzņēmumu amatpersonas atlasa rūpīgāk un tās sagatavo, vairs nepaļaujas uz direktoriem – bezpajumtniekiem, lai neradītu aizdomas par uzņēmumu prettiesisko darbību;
  • Tiek veidotas sarežģītas naudas plūsmas shēmas, izmantojot Latvijas, Eiropas Savienības, NVS un citu valstu kredītiestādes;
  • Shēmu organizatori ir izglītoti, labi orientējas finanšu un juridiskajos jautājumos;
  • PVN deklarācijās tiek norādīti darījumi zem 1000 latiem un izmanto lielos taksācijas periodus;
  • Pārreģistrē uzņēmumus uz ārvalstu fiziskām personām;
  • Paplašinās skaidras naudas izņemšanas teritorija;
  • Izmanto netradicionālus saziņas līdzekļus.

Muitas iestāžu informācija liecina: joprojām visvairāk pārkāpumu ir ar akcīzes precēm (cigaretēm, alkoholu, degvielu) – kontrabanda un citi pārkāpumi.

Saziņa ar nodokļu maksātāju

2011.gadā VID sniedzis 871 090 konsultācijas, kas ir par 96 839 konsultācijām jeb 12,3% vairāk nekā 2010.gadā. Vairāk nekā divas reizes pieaudzis elektroniski sniegto konsultāciju skaits (2011.gadā sniegtas 60 336 konsultācijas). Pa VID informatīvo tālruni 1898 sniegtas 221 130 konsultācijas, kas ir par 100 146 konsultācijām jeb 82,78% vairāk nekā 2010.gadā. Kā VID savulaik solījis, ir divkāršots tālruņa 1898 darbinieku skaits.

"Noziedzīgie grupējumi neguļ."

Pērn nodokļu maksātājiem organizēti 940 izglītošanas pasākumi (semināri, lekcijas, diskusijas u.c.). N.Jezdakova aicina nodokļu maksātājus izmantot VID piedāvāto semināru un lekciju iespējas, jo šie pasākumi ir bez maksas. Pašreiz īpaši aktuāli ir semināri par sākumdeklarēšanu. Pēc likuma pieņemšanas tos ir apmeklējuši nedaudz vairāk kā 1300 iedzīvotāju. VID speciālisti vērtē, ka līdz šim interese nav bijusi pārāk liela.

Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likuma izpildes nodrošināšanai VID šā gada prioritātēs ir iekļāvis sabiedrības informēšanu, konsultēšanu deklarāciju aizpildīšanā, deklarāciju pieņemšanu.

VID prioritātes šogad

Nodokļu ieņēmumu nodrošināšanai VID darba prioritātēs 2012.gadam ir novērst PVN zudumus, mazināt ar nelegālo nodarbinātību saistītos nodokļu pārkāpumus un algu izmaksas "aploksnēs", ierobežot nereģistrētu saimniecisko darbību, īstenojot uzraudzības pasākumu programmu. Paredzēt stiprināt kontroles kapacitāti, lai nodrošinātu pārbaužu skaita pieaugumu juridiskajām personām.

Prioritārajos darbos ir arī akcīzes preču kontrabandas ierobežošana, organizētās noziedzības valsts ieņēmumu jomā, narkotisko un psihotropo vielu kontrabandas, organizētās noziedzības grupējumu apkarošana.

"Fiktīvajos uzņēmumos par amatpersonām neizvēlas „bomžus”."

Atbilstoši Starptautiskā Valūtas fonda ieteikumiem paredzēts ar šā gada 1.aprīli palielināt auditu darbinieku skaitu. Nodokļu kontroles pārvaldē papildus tiks pieņemti 72 darbinieki. Arī Juridiskās un pirmstiesas nodokļu strīdu izskatīšanas pārvaldei papildus piešķirts finansējums 13 amata vietām.

Efektīvākai nodokļu kontroles darba organizēšanai no 2012.gada 1.aprīļa Nodokļu kontroles pārvalde un Muitas auditu pārvalde tiks apvienotas, tādējādi atbilstoši identificētajiem nodokļu nemaksāšanas riskiem vienlaikus tiks pārbaudīti gan iekšzemes nodokļu maksājumi, gan muitas maksājumi. Pēc apvienošanas Nodokļu kontroles pārvaldē būs 658 amata vietas.

Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Inese Bahanovska informēja: šogad Valsts ieņēmumu dienestam nodokļu ieņēmumu plāns ir 4,23 miljardi latu - par 4,3 procentiem jeb par 172,6 miljoniem latu lielāks nekā pagājušajā gadā.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI