E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4883
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Nodokļi ir vajadzīgi valsts pastāvēšanai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūlijā, 2014
Jolanta

Cik pareizi no latviešu tautas valsts ir aprēķinājusi nodokļu samaksu? Tu strādā, no tevis norēķina nodokli, un pēc tam aizej pensijā, no kuras atkal norēķina nodokli. Tātad nodokli no mums atvelk divreiz! Kāda tad cilvēkiem var būt vēlme palikt Latvijā? Tas tāpat arī ar PVN nodokli pārtikas precēm - ES mēs esam otrie, kam esot augstākā procentu likme uz pārtiku, bet ar augstu attīstības līmeni, taču, piemēram, Vācijā vai Francijā (pašreiz konkrēti nepateikšu) šis PVN pārtikas precēm ir vien 7%. Ja jau mēs esam ES, kāpēc gan mums PVN netiek mazināts?

A
atbild:
01. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļu politika ir katras valsts ziņā. Lai nodrošinātu izdevumus un valsts pastāvēšanu, valstij ir nepieciešami ieņēmumi – nodokļi. Ja nodokļus maksātu visi, droši vien tos varētu pazemināt. Bet, kā labi zināms, Latvijā ne visi maksā nodokļus. Ēnu ekonomika, kas arī par to liecina, Latvijā ir viena no augstākajām Eiropas Savienībā. Taču arī nemaksātājiem ir tādas pašas (ja pat ne skaļākas) prasības pret valsti. Aizbraucēji varētu padalīties pieredzē, vai, piemēram, Skandināvijā un Vācijā ir iespējams bravūrīgi izvairīties no nodokļu maksāšanas, vienlaikus demonstrējot savu bagātību.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli (24%) ietur no pensijas daļas, kas ir lielāka par 235 eiro mēnesī (neapliekamais minimums). Sociālo iemaksu nauda netiek divreiz aplikta. Ja cilvēks strādā, no viņa algas vispirms ietur sociālo nodokli, un tikai no pārējās algas – iedzīvotāju ienākuma nodokli (24%).

Sociālais nodoklis nonāk sociālajā budžetā, no kura maksā pensijas, algas nodoklis – valsts un pašvaldību budžetos, no kura uztur izglītību, medicīnu, aizsardzību, maksā policistiem, ugunsdzēsējiem, karavīriem, maksā apdrošināšanas iemaksas vairākām cilvēku grupām, piemaksas pie pensijām par padomju laika darba stāžu u.c.

Katra Eiropas Savienības dalībvalsts nosaka savu PVN likmi ņemot vērā, ka ES pieļautā  minimālā standartlikme ir 15%, minimālā samazinātā likme 5%.

Latvijā ir tikai viena likme – 21%. Taču mums nav augstākā standartlikme, 12 valstīs PVN ir lielāks: Ungārijā - 27%, Horvātijā, Dānijā un Zviedrijā – 25%, Rumānijā un Somijā - 24%, Īrijā, Grieķijā, Polijā un Portugālē – 23%, Itālijā un Slovēnijā - 22%.

Jā, daudzās valstīs ir arī samazinātā PVN likme., arī Latvijā (medikamentiem, zīdaiņu pārtikai, sabiedriskā transporta biļetēm, malkai, apkurei u.c.).

Priekšlikumi noteikt mazāku PVN pārtikai ir bijuši daudzas reizes. Ir dažādi argumenti, kāpēc tas nav ieviests. Galvenais – budžetam nepieciešama nauda. PVN vairāk samaksā tie, kas vairāk iepērkas (un pērk dārgākas mantas, dārgākus pakalpojumus, arī dārgāku pārtiku), tātad ir turīgāki. Turklāt dažādi izņēmumi apgrūtina nodokļu iekasēšanu un, jāpiebilst, paver ceļu krāpšanās iespējām. PVN shēmošana ir sērga Latvijā. Pievienotās vērtības nodoklis tiek iekļauts preces vai pakalpojuma cenā, un to samaksā preces vai pakalpojuma gala patērētājs. Un, ja par pirkumu vai pakalpojumu cilvēkam izsniedz čeku, no šī nodokļa maksājuma nevar izvairīties.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 205 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas