E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32451
Lasīšanai: 3 minūtes

Slimības laiks darbiniekam nav jāatstrādā

J
jautā:
18. aprīlī, 2024
Ilvita

Man ir 35 stundu darba nedēļa, summētais darba laiks, pārskata periods ir četri mēneši. Vēlos saprast, kā darbnespējas gadījumā (lapa B par slima bērna kopšanu) tiek aprēķinātas stundas, kas attiecīgajā laika periodā būtu jāstrādā. Darba devējs norāda, ka slimošanas perioda darba stundas neņem vērā pie tām stundām, kuras atlikušajā posmā jānostrādā. Respektīvi, darba devējs liek atstrādāt slimošanas laikā nenostrādātās stundas. Vai tas ir likumīgi? 

A
atbild:
23. aprīlī, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 140. panta piektajā daļā noteikts, ka summētā darba laika organizācijas gadījumā darbs, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika, uzskatāms par virsstundu darbu. 

Summētā darba laika organizācijas gadījumā svarīgi elementi ir pārskata periods un darba grafiks. Veidojot grafiku, darba devējam ir pienākums sabalansēt darbinieka darba un atpūtas laiku atbilstoši konkrētajam darbiniekam noteiktajam normālajam darba laikam pārskata periodā. Summētā darba laika organizācija ir piesaistīta normālajam darba laikam, respektīvi, darbinieka faktiski nostrādātais darba laiks tiek salīdzināts ar konkrētajam darbiniekam noteikto normālo darba laiku – astoņām vai septiņām stundām dienā, 40 vai 35 stundām nedēļā. Šāds normālā darba laika attiecināmības princips nostiprināts tiesu praksē. Darbinieka attaisnota prombūtne, piemēram, atvaļinājums, darbnespēja u. tml., normālā darba laika stundu daudzumā netiek ieskaitīta. Lai aprēķinātu darbinieka individuālo normālā darba laika stundu daudzumu, kas darbiniekam būtu jānostrādā viņam noteiktajā pārskata periodā, lai neveidotos virsstundas, no attiecīgā pārskata perioda normālā darba laika stundām jāatņem konkrētajam darbiniekam noteiktā normālā darba laika stundu daudzums attaisnotās prombūtnes laikā. Ja pārskata periodā darbinieka nostrādāto stundu skaits pārsniedz darbinieka normālo darba laiku, konstatējams virsstundu darbs. Tādējādi vēršama uzmanība, ka attaisnoti kavētais darbs darbiniekam nav jānostrādā citā laikā. 

Ja darba devējs nenodrošina jums virsstundu darba atlīdzināšanu, atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai savu aizskarto tiesību aizsardzības nolūkā iesakām vērsties ar sūdzību pie darba devēja. Ja darba devējs nenovērš tiesību aizskārumu, darbiniekam saskaņā ar Darba strīdu likumu savu aizskarto tiesību un likumisko interešu aizsardzības nolūkā ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu. Tāpat darbiniekam savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu par iespējamiem darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi. Iesniegumam pievienojama darba devējam iesniegtās sūdzības kopija. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas