E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32092
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Autostāvvietu lietošanas kārtības maiņa

J
jautā:
16. martā, 2024
Edmunds

Labdien! Dzīvoju daudzdzīvokļu namā, kuru apsaimnieko SIA Rīgas namu pārvaldnieks”. Māja un zeme pie tās (pagalms) ir dzīvokļu īpašnieku kopīpašums. 2017. gadā dzīvokļu īpašnieku kopība lēma par stāvvietas ierīkošanu pagalmā. Katram dzīvokļa īpašniekam ir tiesības uz stāvvietas atļauju gan savam, gan viesu transportlīdzeklim bez ierobežojuma. Stāvvietas atļaujas izgatavo un pārrauga SIA Rīgas namu pārvaldnieks. Stāvvietu skaits pagalmā ir ierobežots, un parasti visiem auto vietas pagalmā nepietiek. 2021. gadā mājā ievācās jauni iedzīvotāji, kuri stāvvietas atļauju nodeva lietošanā kaimiņu mājas iedzīvotājiem. Mājas iedzīvotājus šāda veida stāvvietas atļauju izmantošana neapmierina. Diemžēl sarunu ceļā neizdodas vienu dzīvokļa īpašnieku pārliecināt, ka stāvvietas tika veidotas mājas iedzīvotājiem, nevis kaimiņiem. Vai dzīvokļu īpašnieku kopība var pieņemt lēmumu, kas liegtu konkrētā dzīvokļa īpašniekam piekļuvi stāvvietu izmantošanai (stāvvietu atļauju saņemšanai)? Kāds ir ierastais formāts šāda veida lēmuma pieņemšanai? Cik daudz dzīvokļu īpašnieku balsu nepieciešams, lai pieņemtu lēmumu? 

A
atbild:
08. aprīlī, 2024

Kā norādīts jautājumā, dzīvokļu īpašnieku kopība nolēma atļaut izmantot autostāvvietas gan dzīvokļu īpašniekiem, gan to viesiem, t. i., ar īpašumu nesaistītām personām, bez ierobežojuma. Fakts, ka īpašnieks atļauj novietot auto (ar savu atļauju) citai personai (kaimiņam), nerada dzīvokļa īpašnieku kopības pieņemtā lēmuma par autostāvvietu izmantošanu pārkāpumu. Ja dzīvokļu īpašnieku kopībai ir vēlme mainīt auto novietošanas kārtību, piemēram, paredzēt, ka stāvvietas lietošanas tiesības ir tikai dzīvokļu īpašniekiem (norādot auto valsts reģistrācijas numura zīmes atļaujā), ir sasaucama dzīvokļu īpašnieku kopsapulce un pieņemams lēmums par kopīpašuma lietošanas kārtības maiņu.    

Kopsapulces lēmums par konkrētā dzīvokļa īpašnieka piekļuves autostāvvietām tiesību (stāvvietu atļauju saņemšanai) atcelšanu uz jautājumā minētā motīva pamata nebūtu leģitīms, jo konkrētajā situācijā autostāvvietas ir tiesības izmantot katram dzīvokļa īpašniekam.  

Dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā, kas paredzētu piešķirt katram dzīvokļu īpašniekam konkrētu vietu autostāvvietā (ja to skaits ir pietiekams). Šādā gadījumā nepieciešams, lai “par” nobalsotu dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vismaz trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem (Dzīvokļa īpašuma likuma 17. panta 7. 1 punkts).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 210 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas