E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31674
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba devējam ir pienākums atlīdzināt darbinieka komandējuma izdevumus

J
jautā:
04. februārī, 2024
Jānis

Labdien! Vai saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” valsts iestādei ir tiesības piemērot sankcijas par kļūdainu tādas informācijas iekļaušanu, kura nav paredzēta likumā? “VI. Darba braucieni: 41. Darbiniekam, kas atrodas darba braucienā, atlīdzina šādus izdevumus (ja ir iesniegti attiecīgi izdevumus apliecinoši dokumenti): 41.1. ceļa (transporta) izdevumus: 41.1.1. par degvielu (ja darbinieks brauc ar darbinieka īpašumā vai valdījumā esošu vai institūcijas valdījumā esošu transportlīdzekli) saskaņā ar institūcijas vadītāja apstiprināto brauciena maršrutu un kilometrāžu, kā arī nepieciešamo attiecīgās markas degvielas daudzumu, ja ir iesniegti degvielas uzpildīšanas staciju izdoti dokumenti (piemēram, kvītis, čeki), kas apliecina minētos izdevumus.” Konkrētajā gadījumā norādīts kļūdains auto odometra rādījums (kurš saskaņā ar likumu nav nepieciešams). Visi pārējie dokumenti ir iesniegti. Tāpat papildus iesniegtas pasākumu darba kārtības, fotofiksācijas un parakstu lapas. Liels paldies jau iepriekš!

A
atbild:
09. februārī, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

No sniegtās informācijas nav secināms, kas domāts ar vārdu “sankcijas”. Ja ar minēto domāts, ka darba devējs atsakās segt darbiniekam ar darba braucienu saistītos izdevumus, tad norādāms, ka saskaņā ar Darba likuma 76. panta pirmo daļu darba devējam ir pienākums atlīdzināt tos darbinieka izdevumus, kuri atbilstoši darba līguma noteikumiem nepieciešami darba veikšanai vai arī ir radušies ar darba devēja piekrišanu, īpaši izdevumus, kas ir saistīti ar darbinieka komandējumu vai darba braucienu. Darba likumā netiek detalizēti regulēts tas, kādā apjomā un kādi tieši darbinieka izdevumi tiek atlīdzināti komandējuma vai darba brauciena laikā. Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi, ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi”. Minēto noteikumu 17. punktā noteikts, ka komandējuma vai darba brauciena izdevumus darbiniekam atlīdzina institūcija, kura viņu nosūtījusi komandējumā. Savukārt 41. punktā ir uzskaitīti  izdevumi (ja ir iesniegti attiecīgi izdevumus apliecinoši dokumenti), ko darba devējam ir pienākums atlīdzināt darbiniekam, kas atrodas darba braucienā, t.sk. par degvielu (ja darbinieks brauc ar darbinieka īpašumā vai valdījumā esošu vai institūcijas valdījumā esošu transportlīdzekli) saskaņā ar institūcijas vadītāja apstiprināto brauciena maršrutu un kilometrāžu, kā arī nepieciešamo attiecīgās markas degvielas daudzumu, ja ir iesniegti degvielas uzpildīšanas staciju izdoti dokumenti (piemēram, kvītis, čeki), kas apliecina minētos izdevumus.

Iepriekš minētais nozīmē: ja darbinieks ir iesniedzis izdevumus apliecinošus dokumentus, tad darba devējam ir pienākums segt vai atlīdzināt darbinieka izdevumus, kas ir saistīti ar darbinieka darba braucienu, ievērojot Ministru kabineta noteikumus Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas