E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31444
Lasīšanai: 3 minūtes

Tuvs ģimenes loceklis – jebkura persona, ar kuru uztur ciešu saikni un pastāvīgu kontaktu

J
jautā:
09. janvārī, 2024
Vera

Labdien! Mēs ar meitu strādājam vienā skolā. Es 33, viņa 26 gadus. Dzīvojam blakus, mājas atrodas praktiski vienā sētā, var teikt, ka uzturam vienu mājsaimniecību, jo viņa gandrīz visu laiku atrodas onkoloģijas nodaļā ar smagi slimo dēlu (seši gadi). Mēs ar vīru palīdzējām viņas praktiski gulošajam smagi slimajam vīram invalīdam. Viņas vīrs nomira. Es oficiāli organizēju bēres, jo meita atrodas slimnīcā ar bērnu, bet darba devējs atteica man piešķirt divas apmaksātas dienas. Jūtos aizvainota un pazemota. Vai darba devējam ir taisnība? Koplīguma, kas nosaka tuvus cilvēkus šādā gadījumā, skolā nav. Aizgājējs bija mans znots, mūsu ģimenes loceklis. Viņam citu radu nav, turklāt tik smagi slims dēls.

A
atbild:
09. februārī, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 74. panta pirmās daļas 4. punktu darba devējam ir pienākums izmaksāt šī panta trešajā daļā noteikto atlīdzību, ja darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, īpaši gadījumos, kad darbinieks ne ilgāk kā divas darba dienas neveic darbu sakarā ar laulātā, vecāku, bērna vai cita tuva ģimenes locekļa nāvi.

Normas mērķis ir nodrošināt darbiniekam, kam būtu jāierodas darbā, brīvas dienas tuvinieka nāves gadījumā bēru norises organizēšanai. Darba likumā netiek konkretizēts jēdziena “cits tuvs ģimenes loceklis” saturs. Pieņemams, ka par tuvu ģimenes locekli uzskatāma jebkura persona, ar kuru darbinieks uztur ciešu saikni un pastāvīgu kontaktu. Šajā situācijā Valsts darba inspekcijas ieskatā ir svarīgi apstākļi, vai darbiniekam jāiesaistās tuva ģimenes locekļa bēru norises organizēšanā.

Ja darbinieka pieprasījums brīvu dienu piešķiršanai sakarā ar tuvinieka nāvi atbilstoši Darba likuma 74. panta pirmās daļas 4. punktam netiek apmierināts, tad darba devējam būtu jāsniedz objektīvs paskaidrojums atteikumam. Jāpiebilst, ka pieprasījums brīvu dienu piešķiršanai sakarā ar tuvinieka nāvi ir veicams rakstveidā. Ja minētajā situācijā starp pusēm rodas strīds par normas piemērošanu un tulkošanu konkrētajos faktiskajos apstākļos, strīda risinājums pēc iespējas būtu rodams pārrunu ceļā uzņēmumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas