E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30847
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja netiek nodrošinātas darba aizsardzības prasības

J
jautā:
02. novembrī, 2023
Sanda

Labdien! Kā rīkoties, ja darba devējs jau ilgāku laiku nav nodrošinājis elementārās darba drošības apmācības vai vismaz normāli nodevis informāciju par darba drošības prasībām (tai skaitā iepazīstinājis ar evakuācijas plāniem un cita veida drošības pasākumiem, nodrošinājis ar obligātas veselības pārbaužu kartēm)? Kas jādara, ja darba devējs nenodrošina normālus darba apstākļus darbavietā (netiek nodrošināts normāls siltums telpā, kurā veicami darba pienākumi gada vēsajā laikā)?

A
atbild:
10. novembrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba devējs ir atbildīgs par nodarbināto drošību un veselību darbā. Darba devēja pienākumi darba aizsardzībā noteikti Darba aizsardzības likumā un uz tā pamata izdotajos Ministru kabineta noteikumos, tajā skaitā darba devēja pienākumi saistībā ar:

Ja darbavietā nav ieviesti iepriekšminētie darba aizsardzības pasākumi, tad atbilstoši Darba aizsardzības likuma 17. panta piektajai daļai nodarbinātajam darba aizsardzības jomā ir pienākums nekavējoties ziņot darba devējam, tiešajam vadītājam vai darba aizsardzības speciālistam par jebkuriem darba vides faktoriem, kuri rada vai var radīt risku personu drošībai un veselībai, kā arī par trūkumiem uzņēmuma darba aizsardzības sistēmā.

Darba devējam, saņemot darbinieka rakstveida sūdzību, ir pienākums pēc iespējas ātrāk novērst radušos riskus vai trūkumus. Tāpat saskaņā ar Darba aizsardzības likuma 18. panta ceturto daļu darbiniekam ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu, ja viņš uzskata, ka darba devēja veiktie darba aizsardzības pasākumi nav pietiekami, lai nodrošinātu drošību un veselības aizsardzību darbā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas