E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29683
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā rīkoties, ja netiek pildīts līgums

J
jautā:
15. jūnijā, 2023
Artūrs

Labdien! 2022. gadā tika parakstīts trīspusējs līgums. Es (pašnodarbinātais, darba izpildītājs), pašvaldība (līdzfinansētājs), klients (labuma guvējs). Klients naudu samaksāja laikus. Darbs tika izdarīts noteiktajā termiņā. Līgumā pašvaldība norādīja, ka nauda tiks samaksāta 10 darba dienu laikā. Rit jau 12. darba diena pēc līguma izpildes, bet naudu pašvaldība joprojām nav samaksājusi. Ko darīt šādā gadījumā? Man kā pašnodarbinātajam, mazajam uzņēmumam, kurš trīs mēnešus ir strādājis par saviem līdzekļiem, pašvaldības attieksme rada zaudējumus: kavēju savus maksājumus, nav naudas līdzekļu, lai varētu turpināt savu darbu, nerunāsim par ēstgribēšanu un citām problēmām.

A
atbild:
29. jūnijā, 2023
Sandis Zellis
jurists

Nezinot konkrētā līguma noteikumus, nav iespējams sniegt izvērstu atbildi par jūsu tiesībām attiecīgajā situācijā. Tādējādi jums var ieteikt sazināties ar pašvaldību, lai pārrunātu situāciju, varbūt ir notikusi kāda kļūda maksājuma veikšanā.

Ja pašvaldība nepamatoti ilgi nepilda ar līgumu uzņemtās saistības, tad jums jārīkojas atbilstoši attiecīgajā līgumā norādītajam. Iespējams, līgumā noteikts līgumsods par saistības neizpildi vai nepienācīgu izpildi (Civillikuma 1716. pants) vai arī procentu maksājums (Civillikuma 1764. pants).

Atbilstoši Civillikuma 1757. pantam pieļaujams, ka gadījumā, ja līgumslēdzējpuses nav vienojušās par procentu apmēru, tad var tikt aprēķināti likumiskie procenti, saskaņā ar minētā likuma 1765. pantu tie ir seši procenti no simta gadā. Minētā likuma 1763. pants noteic, ka procentu pieaugums apstājas brīdī, kad nesamaksāto procentu daudzums sasniedzis kapitāla lielumu (pašu parāda summu) vai kad par parādnieka mantu atklāj konkursu.

Turklāt, ja tiek pārkāpti līguma nosacījumi, jums ir tiesības Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā vērsties vispārējās jurisdikcijas tiesā ar prasību, lai aizsargātu savas intereses un tiesības.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 163 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas