E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29217
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Ja mantojumu nevēlas atstāt laulātajam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2023
Ainārs

Labdien! Esmu laulībā, bet nevēlos, lai pēc manas nāves īpašumi paliktu sievai (bērnu nav). Kā man rīkoties? Viņa nevēlas šķirt laulību. Vai pastāv līgums, kurā atsakās no mantošanas? Sieva ir ar mieru parakstīt.

A
atbild:
27. aprīlī, 2023

Savu pēdējo gribu rīcībai ar jums piederošo mantu varat izteikt ar testamentu vai arī noslēdzot mantojuma līgumu (ar personu, kurai vēlaties novēlēt mantu). Pretējā gadījumā mantošana notiek saskaņā ar likumu, un laulātais ir likumiskais mantinieks.

Vairāk par likumisko mantošanu varat uzzināt LV portāla publikācijā, kas pieejama šeit.

Vairāk par testamentu un mantojuma līgumu varat uzzināt LV portāla publikācijā, kas pieejama šeit.

Tomēr jāatceras, ka, atstājot testamentu vai noslēdzot mantojuma līgumu, ir jāņem vērā neatņemamās daļas tiesīgie. Proti, saskaņā ar Civillikuma 423. pantu neatņemamās daļas tiesīgie ir laulātais un lejupējie, bet, ja nav lejupējo, kas pārdzīvojuši mantojuma atstājēju, laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie.

Neatņemamās daļas tiesīgajiem ir tikai prasījuma tiesība uz neatņemamās daļas izdošanu naudā. Neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma. Šo daļu noteic pēc tā mantas sastāva un vērtības, kāds bijis testatora nāves dienā. Tiesība uz neatņemamo daļu ir mantojama un tālāk nododama tiesība.

Neatņemamās daļas tiesīgajam ir jāpiesaka sava tiesība uz neatņemamo daļu līdz uzaicinājumā noliktajam termiņam. Ja līdz šā termiņa notecējumam viņš savu tiesību nepiesaka, tad atzīstams, ka viņš no tās atteicies.

Ja neatņemamās daļas tiesīgais, kas pārdzīvojis mantojuma atstājēju, ir atteicies no tiesības uz neatņemamo daļu vai nu pirms, vai pēc mantojuma atklāšanās, viņa atteikšanās šajā ziņā saista arī viņa lejupējos.

Tas nozīmē, ka mantojuma atstājēja nāves gadījumā laulātajam jebkurā gadījumā ir tiesības pieteikties uz vismaz neatņemamo daļu (izmaksu naudā), tomēr tā ir tiesība, nevis pienākums, tādēļ laulātais var arī nepieteikties.

Tāpat vēlos vērst jūsu uzmanību, ka gadījumā, ja laulība ir izirusi un jūs vēlaties šķirt laulību, bet laulātā tam nepiekrīt, jums ir tiesības prasīt laulības šķiršanu tiesas ceļā. Vairāk par laulības šķiršanu tiesā varat uzzināt LV portāla publikācijā, kas pieejama šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 210 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas