E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26789
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai var piedzīt uzturlīdzekļus, ja bērna tēvs dzīvo ārpus ES – Apvienotajā Karalistē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2022
Baiba

Labdien! Jautājums par paternitātes noteikšanu. Bērna tēvs neatzīst savu bērnu, nav ierakstīts dzimšanas apliecībā. Viņš dzīvo Anglijā. Pirms tam 1,5 gadus labprātīgi maksāja alimentus. Tagad pārstāja maksāt. Iesniedzu tiesā prasību par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedzīšanu. Kā ir, ja viņš atsakās, nebrauc uz Latviju? Anglija jau tomēr vairāk nav ES valsts. Ja vispār nereaģē uz tiesas pavēstēm?

A
atbild:
08. augustā, 2022
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 157. panta otrā daļa paredz, ka tiesa, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šo faktu. Šim nolūkam der gan sarakste ar bērna tēvu, gan liecinieku paustais. Arī bērna tēva veiktie uzturlīdzekļu maksājumi ir apliecinājums viņa piekrišanai, ka bērns ir cēlies no viņa.

Paternitāti ir iespējams noteikts arī tad, ja atbildētājs nereaģē uz tiesas pavēstēm, turklāt Civilprocesa likumā ir noteikta procedūra, kā lietas dalībnieks, kas dzīvo ārpus Latvijas, tiek informēts par tiesvedību. Dažkārt šādās situācijās tiek pieņemts, ka atbildētāja neierašanās uz tiesas sēdēm un izvairīšanās no ekspertīzes apliecina, ka viņa rīcībā nemaz nav pierādījumu, kas apstiprinātu, ka bērns nav cēlies no viņa. 

Taču, lai pilnvērtīgi aizstāvētu savas un bērna tiesības, iespējams, vērts konsultēties ar ģimenes tiesībās specializējušos juristu vai zvērinātu advokātu, kas, iepazīstoties ar konkrētās lietas materiāliem, varēs sniegt precīzāku atbildi par turpmāko rīcību.

Neskatoties uz to, ka Apvienotā Karaliste vairs nav Eiropas Savienības dalībvalsts, tai ir saistoša Hāgas 2007. gada 23. novembra Konvenciju par uzturlīdzekļu bērniem un cita veida ģimenes uzturēšanas līdzekļu pārrobežu piedziņu, ko ir ratificējusi arī Latvija.

Tas nozīmē to, ka faktiski pārrobežu regulējumā paternitātes un uzturlīdzekļu piedziņas jautājumos attiecībā uz Apvienoto Karalisti pēc tās izstāšanās no ES nekas daudz nav mainījies. Pēc tiesas sprieduma spēkā stāšanās jums būs jāuzsāk uzturlīdzekļu parāda piedziņas procedūra, vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, kas pārrobežu pieteikumu nosūtīs izpildei Apvienotajā Karalistē.

Ja bērna tēvs nesāks pildīt savas taisnības labprātīgi, pēc paternitātes noteikšanas jums būs tiesības saņemt uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 171 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas