E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1688
Lasīšanai: 3 minūtes

Darbiniecei savas tiesības jāaizstāv

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2012
Vineta

Labdien! Mana meita strādāja mikrouzņēmumā, sniedza konsultācijas. Nostrādāja divarpus mēnešus. Darba līgums nebija, strādāja tikai ar nodokļu grāmatiņu. Darba devējs nav samaksājis algu par oktobri un pus novembri. Kā mums rīkoties? Kur griezties? Un vai vispār varam ko panākt, ja nav bijis darba līgums, bija tikai mutiska vienošanās par pieņemšanu darbā? Paldies!

A
atbild:
11. decembrī, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Darba likuma 41.panta otrā daļa nosaka: „Ja darbinieks un darba devējs vai vismaz viena no pusēm ir uzsākusi veikt nolīgtos pienākumus, rakstveida formai neatbilstošam darba līgumam ir tādas pašas tiesiskās sekas kā rakstveidā izteiktam darba līgumam.”

Vienlaikus jānorāda, ka atbilstoši Darba likuma 41.panta trešās daļas nosacījumiem: „Ja darba devējs nenodrošina darba līguma noslēgšanu rakstveidā un darba devējs vai darbinieks nevar pierādīt citu darba tiesisko attiecību pastāvēšanas ilgumu, noteikto darba laiku un darba samaksu, uzskatāms, ka darbinieks jau nodarbināts trīs mēnešus un viņam ir noteikts normālais darba laiks un minimālā mēneša darba alga.”

Ņemot vērā iepriekšminētās Darba likuma tiesību normas kopsakarā ar jautājumā izklāstīto situāciju, norādām, ka darbiniecei darba tiesisko attiecību ietvaros ir tiesības pieprasīt no darba devēja darba līguma noslēgšanu rakstveidā, jo vairāk tāpēc, ka šādu obligātu prasību attiecībā pret darba līguma formu nosaka Darba likuma 40.panta pirmās daļas nosacījumi.

Vienlaikus jānorāda, ka darbiniece saskaņā ar Civilprocesa likuma 17.nodaļas (Pierādīšanas līdzekļi) nosacījumiem ir tiesīga vākt pierādījumus par darba tiesisko attiecību pastāvēšanas faktu, ja darba devējs šādas attiecības nenoformē rakstveidā. Visbeidzot, darbiniecei ir tiesības vērsties ar prasības pieteikumu tiesā un/vai arī ar iesniegumu Valsts darba inspekcijā ar lūgumu izvērtēt konkrētās situācijas atbilstību Darba likuma prasībām, t.i., konstatēt nodarbināšanu bez darba līguma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas