DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Šodien Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis dodas reģionālajā vizītē uz Ventspili 

Šodien, 17. aprīlī, Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis dodas reģionālajā vizītē uz Ventspili. Vizītes ietvaros ministrs piedalīsies Kurzemes biznesa foruma 2024 atklāšanā, uzstājoties ar prezentāciju “Mēs veidojam enerģētikas rītdienu!” Ministrs izklāstīs paveikto un gaidāmo vēja parku projektu attīstībā, lai straujiem soļiem dotos pretī neatkarīgai energodrošībai.  

Kā liecina pēdējie SKDS aptaujas dati – sabiedrības atbalsts vēja projektu attīstībai ir augsts. 77% respondentu atbalsta Latvijā vēja projektu būvniecību.  

“Lai virzītos uz vēja parku attīstību Latvijā, saredzam iespējas, kā pilnveidot regulējumu. Pārmaiņas prasa rast līdzsvaru starp nozari, iedzīvotājiem un pašvaldību. Vēja projektu attīstība nav iespējama bez vietējās kopienas atbalsta. Tamdēļ svarīgi, ka iedzīvotāji un pašvaldības, kas palīdz kopējam mērķim – saņemt lētāku enerģiju un būt energoneatkarīgiem, redz tiešus ieguvumus savas ģimenes un novada budžetā,” norāda K. Melnis. Pasākuma ietvaros tiks diskutēts par enerģētiskās drošības jautājumiem, tostarp par zaļās enerģijas iespējām Latvijas reģioniem.  

Nereti mēs dzirdam par elektroauto izaicinājumiem – nobrauktā attāluma iespējām, baterijas ietilpību, uzlādes staciju pieejamību, norēķināšanas iespējām un citiem aspektiem, norāda ministrs. Tamdēļ otrajā dienas otrajā pusē ministrs kopā ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes pārstāvjiem un PSIA “Ventspils reiss” valdes priekšsēdētāju Artūru Lieģi dosies izbraukumā ar elektrobusu, lai praksē iepazītu kā “zaļā elektroautobusa” priekšrocības, tā arī izaicinājumus.  

Transporta nozarei ir augsts potenciāls to zaļināt, taču vienlīdz tā saskaras ar būtiskiem izaicinājumiem. Šis sektors ir otrs lielākais emisiju avots un rada gandrīz trešo daļu no kopējām Latvijas emisijām. Turklāt Latvijā ir Eiropai neraksturīgi liels dīzeļmotoru īpatsvars – tas veido 67%. Novecojis transports tērē vairāk degvielas, tādējādi arī radot lielāku emisiju apjomu.   

Dienas  otrajā daļā plānots apmeklēt no atkritumiem iegūtā kurināmā pārstrādes rūpnīcas būvlaukumu. Vizītei pievienosies PSIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” valdes priekšsēdētājs Gaitis Celms. Ministrs, turpinot tikšanās ar vides sadarbības partneriem, iepazīst vidi saistītos jautājumus arī no praktiskās puses. No š.g. 1.jūlija ministra un ministrijas pārraudzībā nonāks vides politika, par ko šobrīd atbild Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).  

Reģionālās vizītes noslēgumā Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis viesosies Ventspils brīvostā, lai aplūkotu kā Ventspils osta īsteno un sasniedz zaļās vienošanās mērķus. Tikšanās laikā Ventspils ostu pārstāvēs Ventspils brīvostas pārvaldnieka vietnieks Igors Udodovs. 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI