DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Aicina piedalīties bezmaksas vebinārā par kultūras un veselības nozaru sadarbību 

Pašvaldību pārstāvji un citi interesenti ceturtdien, 25.aprīlī, no plkst.13.00 līdz plkst.15.00 aicināti piedalīties bezmaksas vebinārā “Nosūtījums uz kultūras aktivitātēm. Modelis kultūras, sociālās un veselības jomu sadarbībai pašvaldībās”. Tajā Cēsu novada un Saldus novada pašvaldību pārstāvji dalīsies ar pieredzi starptautiski atzītā starpnozaru sadarbības modeļa ieviešanā. Vebināra noslēgumā radošās rakstīšanas meditāciju vadīs dzejniece Krista Anna Belševica. 

Aicinām reģistrēties dalībai vebinārā līdz 22.aprīlim ŠEIT. Vietu skaits ir ierobežots. 

Projektu “Nosūtījums uz kultūras aktivitātēm Baltijas jūras reģionā” 2023.-2025.gadā īsteno sadarbības partneri no Dānijas, Vācijas, Zviedrijas, Somijas, Polijas, Lietuvas un Latvijas. Projekta norises laikā Baltijas jūras valstīm tiek pielāgota programma "Nosūtījums uz kultūras aktivitātēm" (angliski - arts on prescription), kas radīta Lielbritānijā 1990.gados. Programmu 21.gadsimtā pakāpeniski ievieš Zviedrijā, Dānijā, Beļģijā, Kanādā un citās valstīs. Tā paredz, ka iedzīvotāji no medicīnas vai sociālajiem darbiniekiem var saņemt nosūtījumu uz regulārām kultūras un mākslas nodarbībām grupās, lai tajās uzlabotu savu labsajūtu, kā arī stiprinātu psiholoģisko noturību, saskaroties ar ikdienas izaicinājumiem. Ir iespējams arī pašnosūtījums, pamatojoties uz cilvēku pašu izjustu nepieciešamību gūt emocionālu atbalstu ne-medicīniskā veidā. Programma ilgst 8-12 nedēļas, un tās laikā notiek viena vai divas iknedēļas tikšanās un mākslas nodarbības radošā, pozitīvā, drošā vidē. Programmai parasti ir terapeitiski rezultāti, taču tā nav uzskatāma par terapiju. Pašvaldībām tas ir viens no pieejamiem rīkiem iedzīvotāju labbūtības veicināšanai, kā arī veselības un sociālās jomas iestāžu darbības atslogošanai. 

Projektā ir izstrādāts vispārējs modelis kultūras, sociālās un veselības jomu sadarbībai, kas nosaka iesaistīto pušu lomas un uzdevumus. Katra no projektā iesaistītajām pašvaldībām Dānijā, Latvijā, Polijā, Vācijā un Zviedrijā ir pielāgojusi šo modeli vietējam kontekstam un veic atbilstošu programmas izmēģināšanu. Latviju projektā pārstāv Cēsu novada un Saldus novada pašvaldības, kurās notiek vai tiek gatavots jau otrais programmas pilotēšanas cikls. Vebinārā pašvaldību pārstāvji - projektu vadītāji, iesaistītās veselības un sociālās jomas iestādes, kultūras darbinieki un mākslinieki - dalīsies ar gūto pieredzi, pirmajiem rezultātiem un secinājumiem. Vebināra otrajā daļā dalībnieki tiks aicināti uzdot jautājumus un iesaistīties kopīgā sarunā par programmas “Nosūtījums uz kultūras aktivitātēm” potenciālu un ieviešanas iespējām Latvijas pašvaldībās. Vebināra noslēgumā dzejniece Krista Anna Belševica piedāvās nelielu ieskatu dzejas un radošās rakstīšanas nodarbībā, kas ir viena no daudzām iespējamām aktivitātēm, ko ietvert programmā “Nosūtījums uz kultūras aktivitātēm”. Dalība vebinārā ir bezmaksas. 

Projektu “Nosūtījums uz kultūras aktivitātēm Baltijas jūras reģionā 2023 – 2025” līdzfinansē Eiropas Savienība (ERAF) INTERREG Baltijas jūras reģiona programmas norises laikā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI