DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
2
2

“Mācītspēks” absolventiem būs pieejamas stipendijas 

Pedagogiem, kuri ieguvuši skolotāja kvalifikāciju darba vidē balstītajā otrā cikla augstākās izglītības studiju programmā, kas plašāk pazīstama kā “Mācītspēks” programma, un kuri divu gadu laikā pēc skolotāja kvalifikācijas ieguves ir uzsākuši pedagoga profesionālās kompetences pilnveidi valsts augstskolas īstenotā izglītības programmā, tiks piešķirtas stipendijas. To paredz šodienas, 16. aprīļa, valdības sēdē apstiprinātie grozījumi Izglītības likumā. 

Stipendiju piešķirs uz pedagogu profesionālās kompetences pilnveides laiku, kas notiek pašizglītības formā un iestādēs, kas īsteno attiecīgas tālākizglītības programmas. Indukcijas perioda stipendijas mērķis ir dot jaunajiem pedagogiem stimulu prasmju nostiprināšanas periodā strādāt izglītības iestādēs un pēc indukcijas perioda darbu izglītības iestādēs turpināt. Stipendija daļēji kompensē to, ka pedagogs vēl nestrādā uz pilnu slodzi, bet daļu no laika velta profesionālajai pilnveidei. Plānotais stipendijas apmērs ir 200 eiro. 

“Mācītspēks” ir darba vidē balstītas pedagoģijas studijas, kas sniedz iespēju dažādu jomu profesionāļiem kļūt par vispārējās izglītības mācību priekšmetu skolotājiem, kuri vēlas strādāt pamatizglītībā un vidējā izglītībā. “Mācītspēks” programma norit divus gadus. Pirmajā gadā dalībnieki studē darba vidē balstītā otrā cikla augstākās izglītības studiju programmā “Skolotājs” Latvijas Universitātē, Daugavpils Universitātē vai Liepājas Universitātē, apgūstot pedagoģisko psiholoģiju, skolotāja profesionālo darbību un sevis izvēlētās mācību jomas metodiku. Otrajā gadā jaunie skolotāji turpina pilnveidot savas zināšanas un prasmes, apgūstot vienu no četrām profesionālās kompetenču pilnveides mācību programmām Latvijas Universitātē – “Klasvadība efektīvai mācību stundai”, “Pārmaiņu vadība izglītībā”, "Speciālā un iekļaujošā izglītība", “Tehnoloģiju bagātināta mācību procesa organizēšana”. Pēc pirmā gada “Mācītspēks” dalībnieki iegūst skolotāja kvalifikāciju, savukārt otrā gada noslēgumā – apliecinājumu par sevis izvēlētās profesionālās kompetenču pilnveides programmas apguvi. 

Pagājušā gada rudenī Izglītības un zinātnes ministrija ieviesa stipendijas 300 eiro apmērā skolotāju sagatavošanas programmu studijās, mēģinot piesaistīt interesi īpaši valstī prioritārajām izglītības jomām – STEM, svešvalodas (EEZ valodas) un latviešu valoda un literatūra. Savukārt šī gada februārī valdība lēma no valsts budžeta līdzekļiem finansēt arī vairāk nekā 900 nepilna laika studiju vietas tematiskās grupas “Izglītība” studiju programmās, piešķirot stipendijas arī šai studentu grupai. Arī darba vidē balstītās otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas „Skolotājs” studējošajiem 12 mēnešus gadā ir pieejama stipendija 300 eiro apmērā. 

Likumprojekts “Grozījums Izglītības likumā” pieejams Ministru kabineta tīmekļvietnē.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI