DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Nacionālie bruņotie spēki piedalīsies Eiropas Savienības jūras drošības operācijā 

Otrdien, 16. aprīlī, Ministru kabinets atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību Eiropas Savienības jūras drošības operācijā kuģošanas brīvības aizsardzībai saistībā ar krīzi Sarkanajā jūrā  (EUNAVFOR ASPIDES), tādējādi iesaistot Latviju starptautiskās drošības vides uzlabošanā, kā arī izceļot to kā uzticamu sabiedroto. 

Pēc Ministru kabineta apstiprinājuma par lēmumprojekta pieņemšanu lems Saeima. 

Latvija savu ieguldījumu operācijā EUNAVFOR ASPIDES plāno sniegt, nosūtot Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku pārstāvi dienestam operācijas operacionālajā štābā Grieķijā, vai arī uz kāda no sabiedroto kuģiem operācijas  rajonā. 

Reaģējot uz krīzi Sarkanajā jūrā, Eiropas Savienības Padome šī gada februārī izveidoja operāciju EUNAVFOR ASPIDES, kuras mērķis ir starptautisko kuģu pavadīšana operācijas rajonā, situācijas apzināšana un novērošana operācijas rajonā, kā arī jūras kuģu aizsardzība ūdenī pret dažādiem uzbrukumiem atbilstoši starptautiskajiem likumiem.  

Piedaloties operācijā Nacionālie bruņotie spēki iegūs operacionālo pieredzi Eiropas Savienības jūras drošības operācijā, kā arī veicinās kopējo Jūras spēku kompetenci un atpazīstamību. Tāpat ar dalību operācijā Latvija ir  demonstrēs vienotību ar pārējām Eiropas Savienības valstīm, iesaistoties Eiropai svarīga kuģniecības ceļa drošības nodrošināšanā. 

Sākotnējā Nacionālo bruņoto spēku dalība operācijā ir plānota no šī gada vasaras beigām līdz 2025. gada  februārim, kas ir operācijas mandāta sākotnējais termiņš. Vienlaikus Eiropas Savienības Padomei lemjot par operācijas pagarināšanu, pagarināsies arī Nacionālo bruņoto spēku dalības termiņš operācijā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI