DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Meža dienu vilnis pār Latviju 

Stiprs un kopts mežs ir sabiedrības dzīvotspējas un labklājības balsts gan Latvijas lauku reģionos, gan galvaspilsētā. Savukārt meža norisēs zinoša un ieinteresēta sabiedrība veicina šīs nozīmīgās tautsaimniecības nozares līdzsvarotu attīstību un izaugsmi. Lai uzlabotu sabiedrības izpratni par meža jautājumiem, Latvijā arī šogad tradicionāli notiks virkne izglītojošu publisku pasākumu. 

Tradicionālā “Meža dienu” sezona sāksies ar Meža dienu Ogres Zilo kalnu dabas parkā sestdien, 20. aprīlī, kas šogad tiek rīkota ar devīzi “Mežs – veselībai”.  Ogrē būs iespēja iepazīt senos bišu kokus jeb dores, dažādu meža putnu sugu ligzdošanas paradumus, apciemot Dabas aizsardzības pārvaldes mobilo dabas klasi – autobusu, kas ieradīsies ar atraktīvām un izklaidējošām darbnīcām un dabas izglītības spēlēm, un vēl daudz dažādu aktivitāšu dabā. 

26. aprīlī Jelgavas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte sadarbībā ar Jelgavas pašvaldību un iestādi “Kultūra” pilsētas Pasta salā aicina uz pasākumu “Mežs ienāk Jelgavā”, kas organizēts, lai veicinātu izpratni par mežu kā ļoti nozīmīgu tautsaimniecības jomu. Apmeklētājiem tiks piedāvāts iepazīties ar meža nozares profesijām, izglītības un karjeras iespējām, meža kopšanas tehnikas daudzveidību un tehnisko varēšanu, kā arī citiem nozares aspektiem. Pasākumā piedalīsies arī Nacionālie bruņotie spēki ar stāstu par meža nozīmi valsts aizsardzībā. 

Tradicionāli maija nogalē, 24. un 25. maijā, Tērvetē notiks ikgadējās “Meža dienas”, ko rīko AS “Latvijas Valsts meži” sadarbībā ar Dobeles novada pašvaldību, “Zaļo jostu” un dažādām meža nozares organizācijām – aicinām sekot informācijai, kas savlaikus tiks publicēta. 

Septembrī AS “Latvijas finieris” rīkos pasākumu “Zaļā klase” Rēzeknes novada Sarkaņkalnā. Tā ir ikgadēja tradīcija, sākoties mācību gadam, vienuviet pulcēt Latgales reģiona jauniešus un ar meža nozari, izglītību un valsts aizsardzību saistītus uzņēmumus un profesionāļus. 

Arī Valsts meža dienests rīko virkni pasākumu virsmežniecībās, kas paredzēti vietējo skolu jauniešu un citu interesentu aktīvai iesaistei un iepazīstināšanai ar meža uzraudzības darbu. Šie būs mazāka mēroga pasākumi, tāpēc par tiem dienests aicina interesēties atsevišķi. 

Visas sezonas garumā arī citās Latvijas pašvaldībās notiks ar Meža attīstības fonda atbalstu rīkotas meža stādīšanas akcijas un izzinoši pasākumi par meža apsaimniekošanu. 

Ekosistēmu atjaunošana, tostarp mežu atjaunošanas pasākumi, var ievērojami veicināt klimata pārmaiņu mazināšanu, vides atveseļošanu, ekosistēmu produktu papildināšanu, vienlaikus paplašinot arī ilgtspējīgu koksnes izmantošanas iespējas. Meža teritoriju paplašināšana, degradēto zemju pārveide mežam piemērotā dzīvotnē, saudzīga mežsaimniecība un ekopakalpojumu jomas paplašināšana veido pamatu meža nozares attīstībā. Aicinām visus aktīvi piedalīties Meža dienu pasākumos! 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI