DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Liela daļa ceļu satiksmes negadījumu dalībnieku nepamatoti noslogo Valsts policiju  

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk – LTAB) statistika liecina, ka 2023.gadā apdrošināšanas gadījumos, kas tika pieteikti apdrošinātājiem, ar Saskaņoto paziņojumu tika fiksēti 71,2% ceļu satiksmes negadījumi (turpmāk – CSNg), kamēr 28,8% negadījumus fiksēja ar Valsts policijas iesaisti. Tikmēr šī gada pirmajā ceturksnī 5728 (75,7%) CSNg fiksēti ar Saskaņoto paziņojumu, bet 1860 (24,30%) – ar policijas protokolu. Lai arī CSNg skaits, kas fiksēti ar Saskaņotajiem paziņojumiem, gadu no gada pieaug, tomēr daļa autovadītāju, spītības vai aizmāršības dēļ, uz CSNg vietu joprojām nepamatoti izsauc Valsts policiju. 

“Kā liecina statistika par CSNg, kas šī gada pirmajos trīs mēnešos reģistrēti ar policijas protokolu, no kopumā 1860 gadījumiem, 431 reizi CSNg cietušie nedrīkstēja pildīt Saskaņoto paziņojumu, jo bija cietusi kāda persona, bojāta trešās personas manta  vai negadījumā iesaistīti vairāk nekā 2 spēkrati. Attiecīgi pārējos 1429 gadījumos, iesaistītie varēja paši aizpildīt Saskaņoto paziņojumu, tādējādi nepamatoti nenoslogojot Valsts policiju, neveidojot liekus sastrēgumus, kā arī ekonomējot savu laiku” norāda LTAB valdes loceklis Juris Stengrevics. 

“Savā ikdienas praksē nereti sastopamies ar autovadītāju viedokli, ka CSNg noformēšana, iesaistot policiju, ir vienkāršāka un drošāka. Protams, gadījumi ir dažādi – ir situācijas, kad CSNg iesaistītie nevar vienoties par negadījuma apstākļiem, vai kāds no iesaistītajiem ir alkohola reibumā u.tml. Tomēr lielākoties policijas iesaiste bijis iegansts pašu autovadītāju spītībai vai aizmāršībai, nevadājot līdzi Saskaņoto paziņojumu. To apliecina LTAB martā veiktā aptauja, kas liecina, ka aptuveni puse šoferu nevadā līdzi Saskaņoto paziņojumu vai nav lejuplādējuši LTAB OCTA mobilo lietotni,” skaidro LTAB valdes loceklis. 

Lai mudinātu autovadītājus pēc CSNg vairāk izmantot Saskaņotos paziņojumus un skaidrotu to pareizu aizpildīšanu, LTAB arī aprīlī īsteno informatīvo kampaņu, kuras laikā tiek realizētas gan dažādas komunikācijas aktivitātes, gan paplašināta drukāto un elektronisko Saskaņoto paziņojumu pieejamība. Kampaņas ietvaros Modes un dzīvesstila tirdzniecības centrā “Spice” līdz 21.aprīlim izvietota interaktīva ekspozīcija, kas ļauj apmeklētājiem iepazīties ar to, pie kādiem apstākļiem iespējams aizpildīt Saskaņoto paziņojumu, to pareizu aizpildīšanu, un tipiskākajām kļūdām, ko pieļauj autovadītāji aizpildot Saskaņoto paziņojumu.  

“Esam novērojuši, ka kampaņas pirmajās dienās ekspozīcija izraisījusi lielu apmeklētāju interesi, ko apliecina arī izņemtais Saskaņoto paziņojumu skaits, kas ikvienam interesentam šeit brīvi pieejami. Ceram, ka šī kampaņa, kurā kā atbalstītāji esam iesaistījušies arī mēs, ļaus uzlabot satiksmes drošību un sekmēs plašāku Saskaņoto paziņojumu aizpildīšanu,” stāsta Modes un dzīvesstila tirdzniecības centru “Spice” un “Spice Home” vadītāja Iveta Priedīte. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI