DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

LU aicina diskutēt par klimatu un ilgtspēju 

Publicitātes foto

15. aprīlī plkst. 15.15 Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra Zinātņu mājā Torņakalnā, auditorijā “Alfa” notiks paneļdiskusija “Francijas un Latvijas dialogs par klimatu un ilgtspēju 2024”. Tās rīkotāji – Francijas vēstniecība un Francijas institūts Latvijā sadarbībā ar LU –, daloties ar zinātniski pamatotu informāciju par klimata pārmaiņām un ilgtspēju, aicina dažādu jomu speciālistus un Latvijas sabiedrību pievērst klimata pārmaiņu jautājumiem.  

Diskusiju atklās LU rektors profesors Gundars Bērziņš un Francijas vēstniece Latvijā Aurēlija Ruajē-Gunēna (Aurélie Royet-Gounin). 

Latvija 1992. gadā pievienojās ANO Vispārējai Konvencijai par klimata pārmaiņām un līdz ar to ir uzņēmusies virkni starptautisku saistību, lai ierobežotu pasaules klimata pārmaiņas. Tāpat Latvija atbalstījusi un parakstījusi 2015. gada 12. decembra Parīzes nolīgumu, kura mērķis ir noturēt globālo sasilšanu būtiski zem 2°C robežām salīdzinot ar pirmsindustriālo līmeni un censties ierobežot temperatūras pieaugumu 1.5°C robežās. Šo starptautisko nolīgumu mērķis ir novērst cilvēku darbības neatgriezenisku ietekmi uz klimatu un citām planētas sistēmām, kuru ilgtspējas robežas šobrīd tiek pārsniegtas. 

Lai arī šis klimata konteksts ir satraucošs, 2023. gada Latvijas Dabas fonda pētījums rāda, ka to Latvijas iedzīvotāju īpatsvars, kas piekrīt uzskatam, ka klimata pārmaiņas ir reāla un globāla problēma, samazinās. Ja pirms diviem gadiem tie bija 60% iedzīvotāju, tad tagad to skaits ir noslīdējis līdz 36%. 

Diskusijā piedalīsies franču un latviešu eksperti no dažādām institūcijām – universitātes, nevalstiskās organizācijas, uzņēmumi, pašvaldības, Klimata un Enerģētikas ministrija, kā arī studējošie. Speciālisti dalīsies ar savām zināšanām par aktuālo situāciju klimata pārmaiņu jomā un stāstīs par pieredzi un labās prakses piemēriem, kā dažādās jomās pielāgoties un mazināt rīcības ietekmi uz klimatu, reaģējot uz šiem izaicinājumiem. Šī tikšanās būs iespēja diskutēt par mūsu sabiedrības izaicinājumiem klimata jomā kontekstā ar pasaules ilgtspējas nepieciešamību. 

Diskusija notiks angļu valodā. 

Papildu informācija: https://ej.uz/exmh  

Pieteikšanās dalībai pasākumā: https://ej.uz/npt6  

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI