DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvija pievienosies ANO Komitejai par kosmosa izmantošanu miermīlīgiem mērķiem

Šodien, 9. aprīlī, Ministru kabinets apstiprinājis Latvijas pievienošanos ANO Komitejai par kosmosa izmantošanu miermīlīgiem mērķiem (COPUOS), kas nodrošinās pieeju vērtīgai un aktuālākai informācijai par globālo kosmosa nozari, veicinot zinātnes un inovācijas politikas, kosmosa ekonomikas un tiesiskā regulējuma par kosmosa jautājumiem attīstību Latvijā. 

COPUOS darbojas 102 pasaules valstis, un tās izveides mērķis ir īstenot starptautisko sadarbību kosmosa izmantošanā miermīlīgiem mērķiem, veicināt kosmosa izpēti un juridisko jautājumu risināšanu saistībā ar kosmosa izmantošanu. COPUOS darbības pamatā ir pieci ANO līgumi kosmosa jomā.  

Latvija šobrīd vēl nepiedalās COPUOS darbā, nav pievienojusies nevienam no ANO līgumiem kosmosa jomā un šobrīd ir arī vienīgā Eiropas Savienības dalībvalsts un viena no dažām NATO dalībvalstīm, kas nav pievienojusies 1967. gada Līgumam par valstu darbības principiem kosmosa, tostarp Mēness un citu debess ķermeņu, izpētē un izmantošanā. Līdz ar to kā apliecinājumu nopietnai attieksmei pret iestāšanos un darbu COPUOS 2024. gadā Izglītības un zinātnes ministrija uzsāks Latvijas pievienošanos ANO līgumiem kosmosa jomā, kā primāro virzot pievienošanos Kosmosa līgumam. 

Ņemot vērā Latvijas kosmosa nozares straujo attīstību un COPUOS kā pasaulē lielāko kosmosa politikas forumu, Latvijas dalība COPUOS sniegs virkni ieguvumu Latvijas kosmosa jomas interešu pārstāvniecībai globālā līmenī, kā arī iespēju piedalīties globālās kosmosa politikas veidošanā, kas skar tādus būtiskus jautājumus kā klimata pārmaiņas, kosmosa atkritumu problemātika, kosmosa satiksmes pārvaldība un citi. Vienlaikus Latvija lielu uzmanību velta zemes novērošanas segmenta attīstībai, un jau šobrīd vairākas Latvijas organizācijas strādā pie zemes novērošanas risinājumu izstrādes, kas ir paredzēti, lai atvieglotu vides aizsardzības centienus un atbalstītu zaļu un ilgtspējīgu attīstību, kā arī sniegtu ieguldījumu ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā. Tā kā COPUOS ir globāls forums, tā būs arī iespēja veidot kontaktus un sadarbības ar valstīm un delegācijām, kas nav Eiropas Savienības vai Eiropas Kosmosa aģentūras dalībvalstis, bet kurām ir svarīga loma globālajā kosmosa nozarē. 

Dalībai COPUOS nav dalības maksas, taču ir jānodrošina atbilstošu ekspertu piesaiste dalībai COPUOS sanāksmēs, ko Izglītības un zinātnes ministrija un Ekonomikas ministrija, savstarpēji vienojoties, paredzēs esošā finansējuma ietvaros. 

COPUOS tika izveidota 1959. gadā kā pastāvīga ANO Ģenerālās asamblejas komiteja ar plašām pilnvarām, kas ietver kosmosa zinātnes un tehnoloģiju veicināšanu, starptautiskās sadarbības stiprināšanu kosmosa nozarē un juridisko jautājumu risināšanu, kas saistīti ar kosmosa izpēti un izmantošanu. COPUOS ir divas pastāvīgas apakškomitejas – Zinātnes un tehnikas apakškomiteja un Juridiskā apakškomiteja – un vairākas pagaidu darba grupas. COPUOS un to apakškomiteju sanāksmes ierasti notiek reizi gadā Austrijā, Vīnē. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI