DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Aicina Rīgas centra iedzīvotājus pieteikties pētīt gaisa piesārņojumu 

Rīgas plānošanas reģions starptautiska projekta “Urban ReLeaf” ietvaros aicina Rīgas centra iedzīvotājus pieteikties gaisa kvalitātes mērījumu veikšanā un izvietot uz balkona vai privātā teritorijā speciālas mērierīces ar sensoriem. Kopumā tiks izvietoti 20 šādi sensori dažādās vietās Rīgas centrā vai tā tuvumā. Projekta mērķis ir pētīt gaisa piesārņojuma veidošanās atšķirības, atkarībā no diennakts laika, satiksmes intensitātes, vides faktoriem, laikapstākļiem, gadalaika un apbūves blīvuma un veida. 

Rīga arvien biežāk saskaras ar klimata pārmaiņu izaicinājumiem, paaugstinoties temperatūrai pilsētā. Tāpēc Rīgas pilsētas pilsētplānošanā arvien lielāku lomu ieņem zaļās zonas efektīva izmantošana un satiksmes mierināšanas pasākumi, iesaistot plānošanā iedzīvotājus un to kopienas. 

Divu gadu laikā mērījumiem tiešsaistē ikviens varēs sekot līdzi speciālā platformā. Pēc tam apkopotie dati ar secinājumiem tiks nodoti Rīgas pašvaldības rīcībā, kas nākotnē palīdzēs pilsētplānošanā un dažādu ar vidi un ekoloģiju saistītu jautājumu risināšanā.  

Aija Zučika, Rīgas plānošanas reģiona projektu vadītāja: “Izpētes mērķis ir iegūt papildus datus par gaisa kvalitāti, salīdzināt atšķirības starp pilsētas zaļajām zonām un zonām ar intensīvu satiksmi. 7 sensorus izvietosim zaļajā pilsētas zonā, piemēram, parkos, bet pārējos 13 sadarbībā ar iedzīvotājiem plānojam izvietot dažādās vietās Rīgā.”     

Kvalitātes sensori mērīs gaisā suspendēto ultrasmalko cieto daļiņu PM2.5 piesārņojumu, temperatūru un mitrumu. PM2.5 piesārņojumu nepieciešams mērīt, jo tas ir būtisks apkārtējās vides piesārņotājs un var izraisīt priekšlaicīgu mirstību. Smalkās PM2.5  daļiņas ir smalkākas par matu un ir tik mazas, ka vizuāli nav redzamas. Tās caur elpceļiem nonāk bronhos un alveolās, līdz ar to ietekmējot elpceļu veselību. Smalko PM2.5  daļiņu Eiropas savienībā 2018. gadā 380 000 nāves gadījumu tika attiecināti uz PM2.5, bet 75 000 ar NO2 un O3 kopā. Attiecība ir vēl izteiktāka Latvijā – 1800 pret 130. 

Uz doto brīdi Rīgā ir tikai 2 oficiālās monitoringa stacijas, kurās tiek mērīts tieši PM2.5 piesārņojums - Kantora ielā (pilsētas privātmāju teritorijas ietekmes stacijā) un Kronvalda bulvārī 4 (pilsētas fona stacijā), līdz ar to papildus datu iegūšana ir ļoti aktuāla. 

Jau šobrīd platformā var sekot līdzi viena sensora piemēram Rīgas centrā, Brīvības ielā. Lai iegūtu reprezentablu mērījumu rezultātus un datus, sensorus plānots izvietot dažādās pilsētvidēs – vietās ar intensīvu satiksmi, tās tuvumā un zaļajā zonā. 

Mērījumi tiks veikti laika posmā no šī gada pavasara līdz 2026.gadam (divus gadus).  

Aicinām pieteikties, aizpildot anketu 

Rīgas plānošanas reģions īsteno ES pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis Eiropa” finansētu projektu “Urban Releaf”, kura mērķis izveidot iedzīvotāju virzītas datu ekosistēmas, lai sekmētu pielāgošanos klimata pārmaiņām, veicinātu zaļās infrastruktūras attīstību un pilsētvides dizaina plānošanu sešās pilsētās – Rīgā, Atēnās (Grieķija), Kaškais (Portugāle), Dundī (Lielbritānija), Manheimā (Vācija) un Utrehtas pilsētā (Nīderlande). Projekts paredz iedzīvotāju novērojuma datu integrēšanu dažādu, tajā skaitā arī politisku lēmumu pieņemšanā, tādejādi tiks sekmēta arī iedzīvotāju izpratne par iekļaujošu un zaļu pilsētvidi. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI