DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Uzņēmējdarbība

Saeima konceptuāli atbalsta likuma projektu inovatīvas uzņēmējdarbības atbalstam

Lai veicinātu uz eksportu orientētas investīcijas un nodrošinātu vidi jaunu produktu, tehnoloģiju un pakalpojumu attīstībai, Saeima ceturtdien, 15. februārī, konceptuāli atbalstīja likuma projektu inovatīvas uzņēmējdarbības un prioritāro projektu atbalstam un noteica tam steidzamību.

“Katras valsts attīstības pamatā ir eksportspējīgi uzņēmumi, jaunu un unikālu produktu ražošana, kā arī investīciju piesaiste. Lai palīdzētu mūsu uzņēmumiem, kuri strauji attīstās, un piesaistītu mūsu valstij arī starptautiskas investīcijas, ir svarīgi novērst birokrātiskos šķēršļus,” uzsver par likumprojekta virzību atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās attīstības komisijas priekšsēdētājas biedrs Jānis Vitenbergs. Tādēļ ir svarīgi saglabāt sevi labi pierādījušo “zaļā koridora” pieeju uzņēmējdarbības atbalstam prioritārajās jomās, pauž J. Vitenbergs.

"Zaļā koridora" koncepcija paredz saīsināt administratīvos procesus investīciju projektu īstenošanai, piemēram, ļaujot saņemt būvatļauju vai citus nepieciešamos valsts pārvaldes pakalpojumus īsākā termiņā, un samazināt laiku, lai saņemtu dažādas atļaujas un saskaņojumus valsts iestādēs.  

Likuma projekts noteic prioritāro investīciju projektu standartus un jomas, kurās īstenojamie projekti uzskatāmi par prioritāriem, piemēram, bioekonomika, biomedicīna, fotonika un viedie materiāli, mājokļu pieejamība, viedā enerģētika, kā arī drošība un aizsardzība. Tāpat likuma projektā iecerēts izveidot atbalsta pasākumus, tostarp “zaļā koridora” pieeju, uzņēmējdarbības atbalstam prioritārajās jomās.

Diskutējot par piedāvāto regulējumu, deputāti iepriekš uzsvēra nepieciešamību mazināt administratīvo slogu uzņēmējdarbības veicināšanai un investoru piesaistei.

Likuma projekta autori Ekonomikas ministrijā norādījuši, ka līdz šim līdzīgs atbalsts uzņēmējiem tika paredzēts Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā un saistītajos Ministru kabineta noteikumos. No 2021.gada marta līdz pagājušā gada beigām apstiprināti projekti ar kopējo pienesumu tautsaimniecībā vairāk nekā 308 miljonu eiro apmērā un radītas vairāk nekā 1150 darba vietas. Ņemot vērā “zaļā koridora” lomu Latvijas investīciju vides un konkurētspējas uzlabošanā, likumprojekts paredz nodrošināt tam pastāvīgu regulējumu, teikts likuma projekta anotācijā.

Plānots, ka prioritāro projektu kvalifikācijas kritērijus, iesniegšanas un izvērtēšanas kārtību, pieejamā finansējuma apmēru, kā arī citus nosacījumus un institūciju, kas nodrošinās vienu kontaktpunktu prioritāro projektu apkalpošanai, noteiks Ministru kabinets.

Iecerēts, ka likumprojekts stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI