DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Iedzīvotāji Vides SOS lietotnē šogad ziņojuši jau 3000 reižu

Valsts vides dienests (VVD) norāda - šogad lietotnē Vides SOS saņemti vairāk kā 3000 ziņojumu par dažāda veida pārkāpumiem pret vidi. Salīdzinot ar pagājuša gada trešo ceturksni, ziņojumu skaits audzis par 26%. Visaktīvāk lietotnē ziņo Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji par atkritumu izmešanu mežā, sastādot vairāk kā pusi no trešajā ceturksnī saņemtajiem ziņojumiem. Tāpat liela daļa ziņojumu bijuši par traucējošu smaku, par iespējamu neatbilstošu operatoru darbību, iespējamu ūdens piesārņojumu un apdraudējumu zivju resursiem.

“Iedzīvotāju iesaistei ir būtiska nozīme vides noziegumu atklāšanā un novēršanā, Vides SOS aplikācijas priekšrocība ir tā, ka ziņotājs var ērti norādīt konkrētu atrašanās vietu, pievienot fotogrāfiju un dalīties ar citu būtisku informāciju, pēc kuras VVD izvērtē, kā risināt katru konkrēto situāciju. Bieži vien teritorijas sakopšanā vai pārkāpuma risināšanā tiek piesaistītas pašvaldības, teritoriju īpašnieki un citi iesaistītie, kas atbild par vides stāvokli noteiktajā teritorijā,” par Vides SOS lietotnes funkcionalitāti stāsta VVD Operatīvā koordinācijas centra direktors Elmārs Jasinskis.

Vides SOS mobilās aplikācijas iesniegumu autori vides sargāšanā piedalījušies ne vien Rīgā, bet arī citos Latvijas reģionos. Ludzas novadā, izmantojot Vides SOS lietotni, tika saņemta informācija par nelegālu zveju Križu ezerā, uz kuru nekavējoties reaģēja VVD Latgales reģionālas vides pārvaldes (RVP) zvejas kontroles inspektori un pārbaudes laikā uzsāka divas administratīvā pārkāpuma lietas, kā arī izņēma četrus ezerā ievietotus tīklus. Bauskas novadā, mežā tika konstatētas izmestas mucas un konteineri ar piķi, kā rezultātā Zemgales RVP ierosināja administratīvā pārkāpuma procesu par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu. Savukārt Vidzemē kāds vērīgs iedzīvotājs Alūksnes upē konstatēja patvaļīgi uzbūvētu aizsprostu. Pēc apsekošanas, Vidzemes RVP uzdevis organizēt akmens aizsprosta likvidēšanu un Alūksnes upes teritorijas sakārtošanu, dabīgās ūdensteces atjaunošanu, kā arī likvidēt bebru aizsprostu.

VVD izsaka pateicību ikvienam iedzīvotājam, kurš ziņo VVD par iespējamiem vides pārkāpumiem. Atgādinām – gadījumos, kad nepieciešama nekavējoša inspektora reaģēšana (smakas, ūdens piesārņojums, putekļi, nelegāla zveja, u.tml.),  VVD aicina sazināties zvanot uz vienoto vides pieteikumu reģistrācijas tālruni +371 26338800 (katru dienu no plkst. 07:00- 23:00).

 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI