DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Baltijas Asamblejas balvu zinātnē piešķirs mākslas zinātņu doktoram Arnoldam Laimonim Klotiņam

FOTO: Ieva Ābele, Saeima

Piektdien, 6.oktobrī, Saeimā vērtējot Baltijas Asamblejas (BA) balvas kandidātus, starptautiska žūrija lēma šī gada balvu zinātnē piešķirt mākslas zinātņu doktoram Arnoldam Laimonim Klotiņam par monogrāfijām ”Mūzika pēckara staļinismā: Latvijas mūzikas dzīve un jaunrade 1944-1953” un “Mūzika bēgļu gaitās: Latviešu mūzikas dzīve un jaunrade pēckara Eiropā 1944-1951”.

Žūrija lēma BA balvu literatūrā piešķirt tulkotājam un dzejniekam Antanam Jonīnam (Antanas A. Jonynas) par sonetu krājumu “Naujieji sonetai” (“Jaunie soneti”).

Savukārt balvu mākslā saņems mākslinieks Pēters Lauritss (Peeter Laurits) par izcilu un daudzpusīgu mākslinieka darbu un projektu “Biotoopia” (“Biotopija”).

Katras balvas apjoms ir 5000 eiro, un tās plānots pasniegt gadskārtējās BA sesijas ietvaros 23.novembrī Tallinā.

Žūrijā bija deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Latviju žūrijā pārstāvēja Ilze Jansone, Valdis Muktupāvels un Orests Silabriedis.

Līdztekus uzvarētājiem BA balvai šogad bija nominēti:

literatūrā:

  • rakstnieks un dzejnieks Reins Rauds (Rein Raud) par noveli “Päikesekiri” (“Saules skripts”);
  • rakstniece Kristīne Ilziņa par īsstāstu krājumu “Es neliecināšu pret jums”;

mākslā:

  • Lietuvas Valsts koris “VILNIUS” par netradicionālu pasākumu un projektu īstenošanu un inovatīviem mākslinieciskiem risinājumiem, kā arī par vienu no nozīmīgākajiem projektiem – Starptautisko Svētā Džeimsa festivālu;
  • diriģents Kaspars Putniņš par izciliem sasniegumiem gan latviešu, gan Baltijas kultūrā un par uzstāšanos ar Latvijas Radio kori koncertā “Sapņu straume”, kas bija Baltijas Mūzikas dienu sastāvdaļa koncertā šī gada 31.martā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā;

zinātnē:

  • Tartu Universitātes mediju studiju profesore Andra Sībaka (Andra Siibak) par savu pēdējo piecu gadu pētniecisko ieguldījumu (kopumā 31 zinātniskais ieguldījums), kas attiecas uz jauno digitālo tehnoloģiju lietotājiem un potenciālajām iespējām un riskiem;
  • transdisciplināru pētījumu un studiju iniciators Baltijas reģionā Jurģis Kazimiers Stanišķis (Jurgis Kazimieras Staniškis) par transdisciplināro pētījumu “Ilgtspējīga attīstība: lokāli un globāli risinājumi”.

BA balva ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki.

Pērn balvu zinātnē saņēma Latvijas zinātnieki Gustavs Strenga, Andris Levāns, Renāte Berga un Laura Kreigere-Liepiņa par kolektīvo monogrāfiju “Rīgas jezuītu kolēģijas grāmatu krājuma (1583-1621) katalogs. Krājuma vēsture un rekonstrukcija”, bet literatūrā - prozaiste un dzejniece Kai Āreleidai (Kai Aareleid) par romānu “Vaikne ookean” (“Klusais okeāns”). Savukārt balvu mākslā pērn piešķīra gleznotājam Šarūnam Saukam (Šarūnas Sauka) par unikālo gleznu ikonogrāfiju un glezniecības principiem, kas ir cieši saistīti ar sirreālismu un maģisko reālismu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI