DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Eiropas uzņēmumos ar reģistrētām intelektuālā īpašuma tiesībām – lielāks darbinieku skaits un augstākas algas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centrs sadarbībā ar Eiropas Patentu iestādi (EPO) jau gandrīz 10 gadus īsteno sociālekonomisku pētījumu programmu. Tās mērķis ir novērtēt, kādu ieguldījumu Eiropas Savienības (ES) ekonomikā kopumā un atsevišķu ES dalībvalstu ekonomikā sniedz nozares, kurās plaši izmanto dažādu veidu intelektuālā īpašuma tiesības (IĪT).

Jaunākajā pētījumā - “Nozares ar plašu IĪT izmantojumu un ES ekonomiskā attīstība”, padziļināti aplūkota IĪT loma, analizējot vairāk nekā 127 000 lielu Eiropas uzņēmumu izlasi. Salīdzināti ekonomiskās darbības rezultāti uzņēmumos, kas reģistrējuši savas IĪT un tajos, kas to nav darījuši. Pētījumā ir iekļauti dati par visu 27 ES dalībvalstu un Apvienotās Karalistes uzņēmumiem.

Pētījumā iekļautās IĪT ir tiesības uz patentiem, preču zīmēm un dizainparaugiem. Specifikas dēļ šajā pētījumā nav iekļautas autortiesības, augu šķirņu aizsardzības tiesības un ģeogrāfiskās izcelsmes norādes. Kā galvenais uzņēmumu darbības rezultātu rādītājs izvirzīts - ieņēmumi uz vienu darbinieku.

Galvenās atziņas

  • Uzņēmumos ar aizsargātām IĪT ir gandrīz trīs reizes lielāks vidējais  darbinieku skaits nekā tajos, kas savas tiesības nav reģistrējuši.
  • Uzņēmumos ar aizsargātām IĪT, ieņēmumi uz vienu darbinieku vidēji ir par 20% augstāki nekā tajos, kuros tas nav darīts.
  • Uzņēmumos ar aizsargātām IĪT, darbības rezultāti ir vidēji par 36% augstāki patentu gadījumā, par 21% augstāki preču zīmju gadījumā un par 32% augstāki dizainparaugu gadījumā.
  • Dati liecina, ka uzņēmumos ar reģistrētām IĪT vidējais algu līmenis ir par 19% augstāks. Visvairāk algas pieaugumu stimulē patentu piederība (53%), seko dizainparaugi (30%) un preču zīmes (17%).
  • Visaugstākā IĪT intensitāte ir informācijas un sakaru nozarē, kurā 18% uzņēmumu ir IĪT īpašnieki. Tai seko rūpnieciskā ražošana un pakalpojumu sniedzēji ar 14 %.
  • Ieņēmumi uz vienu darbinieku IĪT īpašniekiem ir par 55 % augstāki nekā uzņēmumiem, kas nav IĪT īpašnieki. Analīze rāda, ka šī saistība ir īpaši izteikta mazos un vidējos uzņēmumos (MVU), kur ieņēmumi uz vienu darbinieku ir pat par 68% augstāki nekā tajos, kas nav reģistrējuši savas IĪT.

Pētījuma  rezultāti apstiprina, ka, vērtējot pēc ieņēmumiem uz vienu darbinieku un vidējām algām, ir pārliecinoša pozitīva saistība starp IĪT piederību un uzņēmumu darbības rezultātiem. Tomēr jāatceras, ka ar statistikas datu interpretāciju jābūt uzmanīgiem. Tie nav viennozīmīgi pierādījumi, kas apstiprina, ka, mudinot uzņēmumus vairāk izmantot IĪT noteikti uzlabosies to darbības rezultāti. Tomēr ir skaidrs, ka IĪT piederības un saimnieciskās darbības rezultātu pozitīvā saistība, jo īpaši izteikta MVU vidū. Vienlaikus mazāk nekā 9% no izlasē iekļautajiem MVU ir reģistrējuši savas IĪT. Tam ir vairāki iemesli - nepietiekamās zināšanas par IĪT, priekšstats, ka reģistrācijas procedūras ir sarežģītas un dārgas.

Ņemot vērā MVU nozīmi Eiropas ekonomikā, EPO un EUIPO, īsteno MVU fonda programmu – “Idejas stiprākam uzņēmumam”, kas nodrošina iespēju visiem Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem izmantot inovācijas un intelektuālā īpašuma priekšrocības. Plašāk par MVU fondu: MVU fonds “Idejas stiprākam uzņēmumam” | Patentu valde - lrpv.gov.lv

Plašāk par pētījumu: IPR-intensive industries and economic performance in the ... - EUIPO

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI