DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Bērnu slimnīca sasniedz 2019. gada mērķus un noslēdz finanšu gadu sabalansēti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) sasniegusi 2019. gada mērķus, noslēdzot gadu ar sabalansētu budžetu un pozitīvu naudas plūsmu. 2019. gadā izdevās sasniegt izvirzītos mērķus arī ārstniecības, kvalitātes, personālvadības un pacientu pieredzes uzlabošanas jomās. COVID-19 krīzes laika pieredze apliecina nepieciešamību lielākām investīcijām infrastruktūras attīstības projektu realizēšanai un medicīnas tehnoloģiju parka atjaunošanai.

Pārskatīta un efektivizēta resursu apsaimniekošana, veikti iekšējie darba organizācijas efektivitātes pasākumi, pilnveidota ārstniecības samaksas sistēma, pārskatīti investīciju projekti – tā ir tikai daļa no veiktajiem pasākumiem, kas ļāvusi ar ierobežotiem resursiem sasniegt izvirzītos attīstības mērķus, vienlaikus nodrošinot nepārtrauktu ārstniecību.

“2019. gadu varu raksturot kā izaicinājumu gadu, kad slimnīcas, tajā skaitā Bērnu slimnīca, nonāca krustcelēs - no vienas puses saņemot papildu finansējumu mediķu atalgojuma palielināšanai vairākām veselības aprūpes programmām, no otras puses – mazāku nekā bija sākotnēji komunicēts. Cilvēks ir veselības nozares vērtība un mums bija un ir svarīgi rūpēties par ikvienu slimnīcas darbinieku tā, lai uzticība tiktu attaisnota,” skaidro BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Ar 1884 Bērnu slimnīcas darbinieku iesaisti medicīniskā palīdzība 2019.gadā tika nodrošināta 334 475 ambulatorajiem un 15 876 stacionāra pacientiem, un 63 598 bērni saņēma akūto un neatliekamo medicīnisko palīdzību. Bērnu slimnīca ir vienīgā slimnīca Latvijā, kas sniedz multidisciplināru un terciāra līmeņa medicīnisko palīdzību bērniem, tajā skaitā nodrošinot palīdzību sarežģītāko un reto diagnožu ārstniecības gadījumos. “Mums ir svarīgi, lai komandā līdzdarbotos kompetentākie speciālisti ar augstu motivāciju attīstīt bērnu veselības aprūpi visā Latvijā. Lai gan 2019.gadā trūkstošais personāls veidoja turpat 12%, mēs spējām nodrošināt ne vien nepārtrauktu palīdzību un pat palielinājām ambulatoro konsultāciju apjomu, bet arī realizējām unikālas operācijas un attīstījām jaunas ārstniecības un diagnostikas iespējas,” turpina V.Ābols. 

“2019.gadu varam raksturot arī kā ļoti nozīmīgu izpētes un sagatavošanās gadu uzlabojumu veikšanai. Ieviešot Pacientu pieredzes aptauju stacionētajiem pacientiem, ik dienu saņemam atgriezenisko saiti par ģimeņu pieredzi Bērnu slimnīcā, kas mums ļauj labāk izprast uzlabojumu jomas. Jau esam sākuši personāla apmācības saskarsmes un komunikācijas pilnveidošanā, veicam pilnīgu virtuves rekonstrukciju un visa ēdināšanas procesa uzlabošanu, kā arī esam izveidojuši Uzlabojumu programmu tuvākajiem gadiem,” skaidro V.Ābols.

Kā augstākās kvalitātes apliecinājums ir saņemtais ISO 9001:2015 sertifikāts visos sniegto pakalpojumu etapos. Iegūtais sertifikāts ļaus spert nākamo soli, lai saņemtu akreditāciju atbilstoši profesionālajam starptautiskajam standartam “DNV Standard for Hospitals”.   

Viena no slimnīcas prioritātēm arī 2020.gadā ir motivējošas darba vides pilnveidošana un trūkstošā personāla piesaiste. Turpinās darbs pie darba samaksas sistēmas pilnveides, mērķtiecīgi tiek plānota cilvēkresursu attīstība, attīstītas darbinieku kompetences un prasmes, lai Bērnu slimnīca spētu sasniegt izcilu ārstniecības rezultātu. “Ir ļoti svarīgi, lai medicīnas personāls var rēķināties ar likumā noteikto un saņemtu atlīdzības pieaugumu atbilstoši veselības aprūpes nozares plāniem,” komentē V.Ābols.

“Ierobežoti resursi ir lielākais slimnīcu vadības izaicinājums. Šodien, kad daudzi panākumi medicīnā tiek saistīti līdz ar medicīnas tehnoloģiju attīstību, ik gadu ir nepieciešams ieguldīt tehnoloģiskā parka atjaunošanā un uzlabošanā. Turpmākajiem 3 gadiem Bērnu slimnīcai ir nepieciešami papildu 7,5 miljoni EUR, lai atjaunotu medicīnas tehnoloģiju parku un nodrošinātu ārstniecībai nepieciešamās jaunās tehnoloģijas,” skaidro V.Ābols.

2020.gads jau ir ieviesis savas korekcijas, kas nosaka, ka turpmāk slimnīcai jānodrošina Covid-19 seku un risku mazināšana un gatavības paaugstināšana, kas nozīmē atsevišķu pacientu plūsmu, vienvietīgu palātu nodrošināšanu, individuālu temperatūras un gaisa apmaiņas ventilāciju, kā arī citas ēku funkcionalitātes izmaiņas. 2020. gadā Bērnu slimnīcas infrastruktūras uzlabošanai, slimnīcas gatavības uzlabošanai un funkcionalitātes prasību realizēšanai neatliekamās un ambulatorās palīdzības etapos ir piešķirti 10,2 miljoni EUR Uzlabojumi skars vairāk nekā 300 000 apmeklētājus gadā.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas budžetu 96% apmērā veido valsts finansējums.

2019.gadā BKUS budžets bija 54 256 702 EUR. Pārskata gada peļņa 7505 EUR.

Lielāko izdevumu pozīcijas veidoja atlīdzība: 32 387 661 EUR, medikamenti un medicīnas preces: 11 438 319 EUR, kopējie infrastruktūras uzturēšanas izdevumi un ieguldījumi slimnīcas darbības nodrošināšanai: 6 106 554 EUR.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI