DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. maijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LU Botāniskajā dārzā pirmo reizi uzziedējis pūķkoks

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā Rīgā apmēram 50 gadu vecumā pirmo reizi uzziedējis pūķkoks Dracaena draco.

Pūķkoka ziedēšana Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā ir liels notikums, jo šis gandrīz 50 gadus vecais dracēnu dzimtas augs līdz šim vēl nekad nav ziedējis. Ziedošais pūķkoks LU Botāniskā dārza  Palmu mājā iestādīts 1972. gadā, kad notika šīs subtropu siltumnīcas rekonstrukcija un paplašināšana. Pūķkoka ziedēšanas laiks parasti ir no maija līdz augustam. LU Botāniskā dārza pūķkoks ziedkātu sāka veidot aprīļa trešajā dekādē. Pūķkoka ziedi ir gaišā krāsā, un pēc ziedēšanas veidojas oranži sarkanas ogas, kurās veidojas sēklas.

Pirmā ziedēšana šīs sugas augiem ir īpaši svarīga, jo būtiski izmaina koka veidolu. Līdz pirmajai ziedēšanai pūķkoks aug ar vienu galotni, bet, līdz ar ziedēšanu, galotne sazarojas. Sazarošanās turpinās ar katru nākamo ziedošanu, izveidojot saulessarga formas vainagu. LU Botāniskajā dārzā ziedošā pūķkoka mājvieta ir subtropu siltumnīca, bet savvaļā šis augs sastopams Kanāriju un Madeiras salās, kā arī ir Tenerifes salas simbols. Savvaļā daudzu gadu gaitā pūķkoks spēj sasniegt pat vairāk nekā 20 m augstumu un 4 m stumbra platumu. Vecākais zināmais D. draco eksemplārs esot bijis 6000 gadu vecs un gājis bojā 1868. gadā.

Pūķkoks pazīstams ar tā sauktajām pūķa asinīm – sveķaino piensulu, kurai piemīt īpašība kļūt sarkanai saskarē ar gaisu.  Agrāk to izmantoja dažādu laku, glazūras un tamlīdzīgu izstrādājumu pagatavošanai.  Pūķkoka laka izmantota arī slaveno Stradivāri viļoju lakošanai. Šobrīd šī suga ir iekļauta vietēja un starptautiska mēroga aizsargājamo sugu reģistros, un Kanāriju salās katru gadu organizē pūķkoku stādīšanas akcijas.

Pūķkoka nosaukums cēlies  no tā īpatnības sazaroties un vienas galotnes vietā veidot vairākas galotnes, raisot asociācijas ar daudzgalvainu pūķi. Arī Dracaena draco raupjā stumbra miza atgādina pūķa ādu, pastiprinot šī dracēnu dzimtas auga līdzību ar fantastisko radījumu -  pūķi. Nosaukuma izvēli noteikti ietekmējusi arī jau pieminētā sarkanā augu sula, kas citiem augiem, lielākoties, ir baltā krāsā.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Maijā dārzs un Tropu tauriņu apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 21.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā maijā: skolēniem – EUR 2.90, studentiem un pensionāriem – EUR 3,90, pieaugušajiem – EUR 4,90. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem. Plašāka informācija: http://www.botanika.lu.lv/.

Karlīna Engere
Sabiedrisko attiecību speciāliste

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI