DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūnijā, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība
1
1

Diriģents Ainārs Rubiķis un pianists Reinis Zariņš uzstāsies kopā ar Strasbūras Filharmonisko orķestri

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Rīga, 2015.gada 8.jūnijs. Otrdien, 9.jūnijā, plkst.20:00 Strasbūras Konservatorijā (Cité de la musique et de la danse) notiks Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē noslēgumam veltīts koncerts, kurā pie Strasbūras Filharmoniskā orķestra pults stāsies daudzsološais latviešu diriģents Ainārs Rubiķis. Koncertā, kurā skanēs Riharda Vāgnera, Pētera Plakida un Pētera Vaska mūzika, piedalīsies arī izcilais pianists Reinis Zariņš.

No Riharda Vāgnera daiļrades programmā izvēlēts komponista dāvinājums mīļotajai sievai Kozimai – liriskais gleznojums "Zīgfrīda idille". Šajā darbā saticies nepabeigts stīgu kvartets, atbalsis no operas "Zīgfrīds" un tautasdziesmas stilā veidota šūpuļdziesma par baltu aunu un melnu aunu.

Tāpat koncertā skanēs Pētera Plakida agrā jaunībā sacerētais šedevrs "Mūzika klavierēm, stīgām un timpāniem". Viņa mūzika ir lakoniska, precīza un vīrišķīga, bet citkārt – prieka pārpilna, agrāku gadsimtu kolēģus stilizējoša, zobgalīga un ironiska. Izvēlētajā skaņdarbā Plakidis vienubrīd cērt tā, ka aizraujas elpa, un citubrīd pieskaras tik viegli kā dūna. Solo spēlēs Londonā dzīvojošais jaunais latviešu pianists Reinis Zariņš – oriģināli domājošs skaņu arhitekts ar spožu tehniku.

Savukārt no Pētera Vaska daiļrades koncertam izraudzīts simfoniskais tēlojums "Viatore" ("Ceļinieks"). Šis opuss veltīts Vaska domubiedram igauņu komponistam Arvo Pertam un piedāvā iespēju iztēloties personības attīstības gaitu – veidošanos, izaugsmi un piepildījumu.

Pēc uzvaras Gustava Mālera diriģēšanas konkursā 2010.gadā Ainārs Rubiķis kļuvis par vienu no Eiropā pieprasītākajiem jaunajiem maestro – diriģē koncertus Apvienotajā Karalistē, Austrijā, Dānijā, Francijā, Polijā, Portugālē un Vācijā, kā arī operas izrādes Japānā. Ainārs Rubiķis bijis Novosibirskas Valsts akadēmiskā operas un baleta teātra muzikālais vadītājs un galvenais diriģents.

Savukārt pianists Reinis Zariņš, daudzu starptautisku konkursu laureāts, sadarbojies ar tādiem pasaulslaveniem diriģentiem kā Pjērs Bulēzs, Peters Etvošs un Pablo Erass-Kasado un uzstājies starptautiskos mūzikas festivālos Lucernā, Norfolkā, Bātā. Kā solists un kamermūziķis viņš ir koncertējis Londonas Vigmora zālē un "Southbank" centrā, Amsterdamas Concertgebouw un Ņujorkas Kārnegī zālē. Pianists regulāri koncertē arī Latvijas nozīmīgākajās koncertzālēs un sadarbojas ar Latvijas vadošajiem orķestriem.

Ieeja koncertā ir bezmaksas, taču nepieciešama iepriekšēja rezervācija. Par ielūgumiem interesēties Latvijas Republikas Pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Padomē (rplatvia@mfa.gov.lv vai +33 388247080). Koncertu rīko Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāts sadarbībā ar Latvijas Republikas Pastāvīgo pārstāvniecību Eiropas Padomē, Strasbūras Filharmonisko orķestri un Strasbūras pilsētu.

Aināra Rubiķa un Reiņa Zariņa koncerts Strasbūrā ir viens no Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmas pasākumiem, kuras pamatvērtības ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība. Prezidentūras pusgada laikā Francijā norisinājušies vairāki spilgti kultūras pasākumi – pianista Vestarda Šimkus solo koncerts, Ginta Gabrāna mākslas darbu izstāde un Džuzepes Verdi "Rekviēma" atskaņojums Parīzē, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas izstāde "Brokastis Eiropā" un akordeonistes Ksenijas Sidorovas koncerts Strasbūrā.

Rita Lūse, projektu koordinatore
Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāts
Publiskās diplomātijas un kultūras programmas departaments

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI