DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūnijā, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Briselē notiks ērģelnieces Ivetas Apkalnas koncerts

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Rīga, 2015.gada 2.jūnijs. Ceturtdien, 4.jūnijā, plkst.20:00 Briseles Svētā Miķeļa un Svētās Gudulas katedrālē (Cathédrale des Sts Michel et Gudule) koncertu sniegs ievērojamā latviešu ērģelniece Iveta Apkalna. Koncertā, kas iekļauts Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmā, skanēs Ferenca Lista, Johana Sebastiana Baha, Volfganga Amadeja Mocarta un citu komponistu mūzika.

Iveta Apkalna ir viena no Eiropas aktīvākajām un pieprasītākajām solo ērģelniecēm. Viņas spēlē savienojas spožs koncertiskums, perfekta virtuozitāte un nevainojama stila izpratne. Ivetai Apkalnai raksturīgais dzirkstošais dzīvesprieks un vienlaikus ļoti nopietnā attieksme pret darbu, rūpība pret detaļām un vienlaikus spēja uzburt vērienīgas interpretācijas, kas ļauj karaliski pārvaldīt instrumentu, ko mēdz dēvēt par mūzikas instrumentu kroni. Par savu misiju Iveta uzskata ērģeļmūzikas ieskandināšanu ārpus baznīcu mūriem, atklājot to kā lielisku koncertmūziku bez sakrālās funkcijas.

Iveta Apkalna studējusi klavieru un ērģeļspēli Rēzeknes mūzikas vidusskolā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, pēc tam Londonas Guildhall Mūzikas un drāmas skolā un Štutgartes Mūzikas un tēlotājmākslas akadēmijā. Viņa sniedz koncertus Berlīnes, Budapeštas, Ķelnes, Lucernas, Luksemburgas, Maskavas, Sanfrancisko, Vīnes un citu pilsētu slavenākajos koncertnamos. Iveta uzstājas gan ar soloprogrammām, gan simfoniskajiem orķestriem, tostarp ar Klaudio Abado diriģētajiem Berlīnes filharmoniķiem. Iveta muzicējusi arī ar diriģentiem Marisu Jansonu, Mareku Janovski, Romānu Kaufmani un Simonu Jangu, Berlīnes Radio simfonisko orķestri, WDR simfonisko orķestri, Bavārijas Radio simfonisko orķestri, Hamburgas filharmoniķiem, Kremerata Baltica un citiem kolektīviem. 2013.gada vasarā Iveta bija rezidējošā ērģelniece Šlēsvigas-Holšteinas festivālā.

2003.gadā mūziķe saņēma Latvijas Lielo mūzikas balvu, bet 2005.gadā – ECHO Klassik balvu kategorijā "Labākā atskaņotājmāksliniece", tādējādi kļūstot par pirmo godalgoto ērģelnieci šīs balvas pasniegšanas vēsturē.

I.Apkalnas koncerts ir viens no Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmas pasākumiem, kuras pamatvērtības ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība. Koncertu rīko Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāts sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Beļģijā un mākslu centru BOZAR Briselē.

Rita Lūse, projektu koordinatore
Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāts
Publiskās diplomātijas un kultūras programmas departaments

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI