DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. martā, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Andris Nelsons Briselē stājas pie Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra pults

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Rīga, 2015.gada 10.marts. Ceturtdien, 12.martā, plkst. 20:00 Briseles mākslas centrā BOZAR slavenais latviešu diriģents Andris Nelsons stāsies pie Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra pults, koncerta programmā piedāvājot Volfganga Amadeja Mocarta, Dmitrija Šostakoviča un Riharda Štrausa mūziku. Koncerts ir daļa no Latvijas prezidentūras kultūras programmas Focus on Latvia BOZAR, kuru kopīgi organizē Latvijas vēstniecība Beļģijā, Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāts un BOZAR.

Koncerts ir viens no Briseles starptautiskā mūzikas festivāla Klara Festival pasākumiem, un tas tiešraidē būs dzirdams Beļģijas klasiskās mūzikas raidstacijā Musiq’3.

Koncertu atklās Volfganga Amadeja Mocarta uvertīra operai "Cosi fan tutte", kam sekos Riharda Štrausa Obojas koncerts, kurā solo partiju spēlēs Concertgebouw orķestra vadošais obojists Aleksejs Ogrinčuks (Alexei Ogrintchouk). "Tās ir neticamas krāsas, faktūra un harmonijas. Šis koncerts, kas uzrakstīts 1945.gadā, ir sava veida dzīves rezumējums, viens no viņa pēdējiem skaņdarbiem, gaismas piepildīts," par Riharda Štrausa mūzā nogalē sarakstīto skaņdarbu saka A.Ogrinčuks, kurš pērn uzstājās arī Rīgā, kamerorķestra Sinfonietta Rīga sezonas atklāšanas koncertā.

Štrausa Obojas koncerts izskanēs asā kontrastā ar Šostakoviča 10.simfoniju, kas tapusi pāris mēnešus pēc Staļina nāves. Šajā mūzikā virmo naids pret apspiedējiem un tiek kariķēts mirušā diktatotra portrets. A.Nelsons jau vairākas sezonas sadarbībā ar Amsterdamas Karalisko Concertgebouw orķestri iestudē Šostakoviča simfonijas.

Diriģents Andris Nelsons, saukts par "jauno Karajanu", ir piedzīvojis galvu reibinošu karjeru, sadarbojoties ar pasaules vadošajiem orķestriem un operas namiem un kļūstot par vienu no pieprasītākajiem jaunajiem diriģentiem. Nelsons dzimis Rīgā 1978.gadā, savu mūziķa karjeru sācis kā trompetists Latvijas Nacionālās operas orķestrī, kā arī ieguvis vairākas balvas dziedāšanā. 2001.gadā viņš devās uz Sanktpēterburgu studēt diriģēšanu pie profesora Aleksandra Titova. Nelsons privāti mācījās arī pie diriģenta Marisa Jansona.

2003./2004.gada sezonā Nelsons kļuva par Latvijas Nacionālās operas galveno diriģentu un turpināja ieņemt šo amatu līdz 2007.gada vasarai. Kopš 2008./2009.gada sezonas Nelsons ir Birmingemas Simfoniskā orķestra (Apvienotā Karaliste) muzikālais vadītājs. Kopā ar šo orķestri diriģents uzstājies daudzviet pasaulē, ieskaitot regulāru dalību Lucernas festivālā, "BBC Proms" un "Berliner Festspiele" festivālos. Šobrīd Andris Nelsons ir arī Bostonas simfoniskā orķestra (ASV) mākslinieciskais vadītājs.

Arī Amsterdamas Karaliskajam Concertgebouw orķestrim ar Latviju ir ciešas saites, jo kopš 2004.gada tā galvenais diriģents ir maestro Mariss Jansons.

Andra Nelsona un Concertgebouw orķestra koncerts Briselē ir iekļauts Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmā, kuras pamatvērtības ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība.

Plašāka informācija: www.andrisnelsons.com; www.bozar.be.

Rita Lūse, projektu koordinatore
Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāta
Publiskās diplomātijas un kultūras programmas departaments

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI