E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32486
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai bezdarbnieka pabalsta aprēķinā ņem vērā komandējuma naudu

J
jautā:
21. aprīlī, 2024
Jurijs

Labdien! Vai, iesniedzot iesniegumu bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai, pabalsta apmēra aprēķinā ņem vērā izmaksāto komandējuma naudu? Lielākoties esmu darba braucienos.

A
atbild:
23. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās apdrošināšanas pabalstus (tāds ir arī bezdarbnieka pabalsts) aprēķina no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Tā ir alga, no kuras tiek maksāti darbaspēka nodokļi (obligātās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodoklis). Ne komandējuma nauda, ne darba braucienos izmaksātā dienas nauda, kompensācija par papildu izdevumiem ar nodokļiem netiek aplikta. Līdz ar to pabalsts tiks aprēķināts no darba algas jeb iemaksu algas.  

Darbiniekam, kas atrodas darba braucienā, tiek segti papildu izdevumi, kas darba specifikas dēļ rodas darba brauciena laikā, par katru darba brauciena dienu Ministru kabineta noteikumos Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” noteiktajā komandējuma dienas naudas apmērā, mēnesī kopā nepārsniedzot 70% no attiecīgajā mēnesī aprēķinātās darba algas un aprēķināto papildu izdevumu summas. 

Ja darbiniekam mēnesī aprēķināto papildu izdevumu apmērs pārsniedz 70% no mēnesī aprēķinātās darba algas un aprēķināto papildu izdevumu summas, tad arī pārsnieguma daļu apliek ar nodokļiem. 

Pārliecināties, no kādas summas jums tiek veiktas iemaksas, varat portālā latvija.lv, izmantojot e-pakalpojumu “Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem”. Tā ir izziņa, kurā ietverta informācija par iemaksu veicējiem katru mēnesi: darba ienākumi; ienākumi, no kuriem jāveic iemaksas; aprēķinātās iemaksas; veiktās iemaksas kopā. 

Ja nav saprotami minētie pārskati un informācija, jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru. Ja pabalsts tiks piešķirts, VSAA to paziņos lēmumā, norādot informāciju, kā tas aprēķināts. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 258 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas