E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31850
Lasīšanai: 4 minūtes
1
4
1
4

Vai ir iespēja iestāties dzīvokļu rindā

J
jautā:
17. februārī, 2024
Daniela

Sveiki! Esmu viena bērna māte, šobrīd nestrādāju, bērna tēvs mūs ir pametis un nekādi materiāli nepalīdz. Vai man ar divgadīgo meitiņu ir iespēja iestāties rindā uz dzīvokli? Vienīgais, ko saņemu, ir ģimenes valsts pabalsts 25 eiro apmērā.

A
atbild:
21. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Palīdzību ar mājokli, tai skaitā sociālā dzīvokļa izīrēšanā, sniedz pašvaldība saskaņā ar likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” nosacījumiem.

Pašvaldība saistošajos noteikumos detalizēti nosaka, kādos gadījumos un kurus iedzīvotājus var uzņemt dzīvokļu rindā. Primāri tie ir trūcīgi, maznodrošināti iedzīvotāji. Par iespējām īrēt dzīvojamās telpas jāuzzina pašvaldībā, kurā esat deklarēta.

Pašvaldībās ir atšķirīgs nodrošinājums ar dzīvokļiem. Tāpēc pašvaldības sociālajā dienestā ir iespēja lūgt mājokļa pabalstu, ko var saņemt arī tad, ja dzīvokli īrē, – gan īres maksas segšanai, gan komunālo pakalpojumu izdevumu apmaksai.

Jums savas pašvaldības sociālajā dienestā ir jākārto trūcīgas mājsaimniecības statuss, lai varētu saņemt arī citus sociālās palīdzības pabalstus. Tāpēc būs jāiesniedz iztikas līdzekļu deklarācija.

Sociālajā dienestā varat lūgt krīzes pabalstu, ko piešķir, nevērtējot mājsaimniecības materiālo situāciju.

Krīzes situācija ir situācija, kurā katastrofas vai citu ārēju notikumu dēļ personai vairs nav iespēju izmantot ierastos problēmu risināšanas veidus, pati saviem spēkiem tā nespēj pārvarēt šo notikumu radītās sekas un tai ir nepieciešama psihosociāla vai materiāla palīdzība (Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 1. panta 39. punkts).

Pabalsts krīzes situācijā ir viens no pašvaldības izmaksājamajiem papildu sociālās palīdzības pabalstu veidiem.

Pabalsta apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību katra pašvaldība nosaka saistošajos noteikumos. Lai saņemtu pašvaldības atbalstu krīzes situācijā, pašvaldībā vai pašvaldības sociālajā dienestā jāiesniedz iesniegums un krīzes situāciju pamatojoši dokumenti. 

Piešķirto sociālās palīdzības pabalstu personai var izmaksāt naudā vai par pabalsta summu apmaksāt preces vai pakalpojumus, kas nepieciešami krīzes situācijas seku novēršanai vai mazināšanai.

Katrs gadījums ir atšķirīgs un tiek risināts individuāli, tāpēc krīzes situācijās iedzīvotāji ir aicināti vērsties sociālajā dienestā atbalsta saņemšanai, skaidrots Labklājības ministrijas informācijā par minēto pabalstu.

Savukārt no bērna tēva jums ir jāpieprasa uzturlīdzekļi. Ja viņš nepalīdz labprātīgi, uzturlīdzekļus var piedzīt, iesniedzot prasības pieteikumu tiesā vai vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fondā (UGF).

Uzturlīdzekļu garantiju fonda mājaslapā ir pieejama informācija “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas