E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29779
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja vēlas saņemt sociālo palīdzību, tad jāsniedz ziņas par ienākumiem un arī konta pārskats

J
jautā:
26. jūnijā, 2023
Jānis

Labdien! Kad sociālajā dienestā iesniedzu iztikas līdzekļu deklarāciju par pēdējiem trim kalendārajiem mēnešiem, no manis nepieņēma mana bankas konta izdruku, jo banka trīs mēnešu atskaites periodā izmantoja filtru “Ienākošie maksājumi”. Tiek skaidrots, ka vajag iesniegt arī izdevumu pārskatu, kaut gan mani ienākumi uzrāda visu situāciju un sadaļās “Nekustamie īpašumi” un “Transportlīdzekļi” es jau ne pirmo reizi uzrādu “Nav”. Pašā deklarācijā (MK 2020. gada 17. decembra noteikumu Nr. 809 2. pielikums) nekur netiek minēts, ka jādeklarē izdevumi un jānodrošina to pārskats. Ja nekur netiek prasīta izejošo maksājumu uzskaite, vai ir likumīga sociālā dienesta prasība to darīt? It īpaši situācijā, kad tas bremzē turpmāko darbību realizāciju. Pateicos par palīdzību.

A
atbild:
05. jūlijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumos Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu” noteikts: “Lai saņemtu sociālo palīdzību un izvērtētu mājsaimniecības atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam, viena no mājsaimniecības personām vēršas pašvaldības sociālajā dienestā, uzrāda personu apliecinošu dokumentu un iesniedz arī visu mājsaimniecībā esošo personu kredītiestāžu maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu izrakstus par pēdējo trīs pilnu kalendāra mēnešu naudas līdzekļu kustību un konta atlikumu minētā perioda sākumā un beigās.”

Konta pārskatā netiek atspoguļoti preču nosaukumi, piemēram, produkti; šāda informācija ir norādīta veikala čekā. Konta pārskatā ir redzami izejošie un ienākošie maksājumi, skaidras naudas darījumi un citi maksājumi.

Lai saņemtu sociālo palīdzību, personai ir pienākums sniegt patiesas ziņas, sadarboties ar sociālo dienestu savas sociālās situācijas novērtēšanā un pildīt sociālā dienesta ieteikumus, lai šo situāciju uzlabotu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 219 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas