E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26786
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai atsāpināšana dzemdībās pienākas arī nestrādājošām māmiņām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2022
Sandra

Labdien! Jautājums saistībā ar pieņemto likumu par valsts apmaksātu atsāpināšanu dzemdībās. Vai taisnība, ka valsts apmaksātu atsāpināšanu varēs saņemt tikai tās sievietes, kuras ir darba attiecībās vai pašnodarbinātas? Ja audzinu mājās bērnu, kurš tikko sasniedzis triju gadu vecumu, man par atsāpināšanu būs jāmaksā?

A
atbild:
08. augustā, 2022
Edīte Brikmane
LV portāls

“Pakalpojuma saņemšana nav saistīta ar nodarbinātību. Ja iedzīvotāja ir tiesīga Latvijas Republikā saņemt valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus (piemēram, ģimenes ārsta prakses pakalpojumus, ginekologa konsultācijas, dzemdību palīdzību u. c.), tad viņa ir tiesīga saņemt arī valsts apmaksātu epidurālo atsāpināšanu,” LV portālam apstiprināja Nacionālais veselības dienests.

Iespējams, bažas ir radījis pirms vairākām gadiem uzsāktais obligātās veselības apdrošināšanas projekts, kas paredzēja, ka valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus virs minimuma nodrošinās personām, kuras ir sociāli apdrošinātas, proti, ir veikušas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Šāds regulējums tika iekļauts Veselības aprūpes finansēšanas likuma 11. pantā, taču tā piemērošana ir tikusi vairākkārt atlikta (patlaban tai būtu jāstājas spēkā 2023. gadā). Turklāt šajā pantā minētas vairākas iedzīvotāju grupas, uz kurām šādi ierobežojumi netiktu attiecināti. To vidū ir arī viens no vecākiem, kuri audzina bērnu vecumā līdz septiņiem gadiem vai vismaz trīs bērnus vecumā līdz 15 gadiem.

Jāpiebilst, ka dzemdību palīdzība ir iekļauta valsts apmaksātās medicīniskās palīdzības minimālajā grozā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas