DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

EP deputāti apstiprina tirdzniecības atbalsta pasākumus Ukrainai, aizsargājot ES lauksaimniekus

Otrdien Parlaments pagarināja pagaidu brīvās tirdzniecības režīmu ar Ukrainu, vienlaikus pieņemot papildus aizsardzības pasākumus ES lauksaimniekiem.

Deputāti ar 428 balsīm "par", 131 "pret" un 44 "atturas" atbalstīja ierosinājumu atcelt ievedmuitas nodokļus un kvotas Ukrainas lauksaimniecības produktiem vēl uz gadu – līdz 2025. gada 5. jūnijam, lai atbalstītu šo valsti, kamēr turpinās Krievijas militārā agresija.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem Komisija var ātri rīkoties un piemērot jebkādus pasākumus, ko tā uzskata par vajadzīgiem, ja Ukrainas importa (piemēram, kviešu importa) dēļ rodas būtiski traucējumi ES tirgū vai vienas vai vairāku ES dalībvalstu tirgos.

Piemērojot pastiprinātus aizsardzības pasākumus ES lauksaimniekiem, Komisija varēs iedarbināt “stopkrānu”, lai apturētu īpaši jutīgu lauksaimniecības produktu brīvu importu no Ukrainas. Tas attieksies uz mājputnu gaļu, olām, cukuru, auzām, putraimiem, kukurūzu un medu. Ja šo produktu imports pārsniegs 2021. gada otrajā pusē un 2022. un 2023. gadā reģistrēto importa apjomu vidējo rādītāju, ES varēs atkārtoti piemērot tarifus.

Vienojoties par šiem jaunajiem noteikumiem, Komisija apņēmās drīzumā sākt sarunas ar Ukrainu par pastāvīgu tirdzniecības liberalizāciju un cieši iesaistīt Parlamentu šajā procesā.

Ziņotāja Sandra Kalniete (ETP, Latvija) teica:

"Tirdzniecības atbalsta pasākumu pagarināšana vēlreiz apliecina ES solidaritāti ar Ukrainu Krievijas agresijas apstākļos. Šis balsojums vienlaikus stiprinās Ukrainas ekonomisko noturību un aizsargās Eiropas lauksaimnieku intereses. Mēs pildīsim savus solījumus un atbalstīsim Ukrainu līdz tās uzvarai un iestājai Eiropas Savienībā un NATO."

Turpmākie soļi

Padomei tagad regula oficiāli jāapstiprina. Pašreizējie tirdzniecības pasākumi zaudē spēku 2024. gada 5. jūnijā, un jaunajiem noteikumiem būtu jāstājas spēkā tūlīt pēc šī datuma.

Vispārēja informācija

ES un Ukrainas asociācijas nolīgums, kas ietver padziļināto un visaptverošo brīvās tirdzniecības zonu, kopš 2016. gada ir nodrošinājis Ukrainas uzņēmumiem preferenciālu piekļuvi ES tirgum. Pēc tam, kad Krievija uzsāka pilna apjoma militāro agresiju, ES 2022. gada jūnijā ieviesa autonomos tirdzniecības pasākumus, kas ļauj bez ievedmuitas nodokļa ievest visus Ukrainas produktus. Šie pasākumi 2023. gadā tika pagarināti par vienu gadu, un 2024. gada janvārī ES Komisija ierosināja pagarināt atlikšanu vēl uz gadu, nosakot papildu aizsardzības pasākumus ES tirgum. Sarunu laikā Padome un Parlaments pievienoja papildu pasākumus, lai aizsargātu ES lauksaimniekus.

Nesen Parlaments nolēma pagarināt līdzīgus tirdzniecības pasākumus arī attiecībā uz Moldovas importu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI