DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Divdesmitā Solomona Hillera balva par jaunu zāļvielu izstrādi pasniegta jaunajai zinātniecei Elīnai Līdumniecei 

Publicitātes foto

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) iedibinātā Solomona Hillera balva šogad tika piešķirta ķīmijas zinātņu doktorei, Latvijas Organiskās sintēzes institūta pētniecei Elīnai Līdumniecei par darbu “Malārijas enzīmu inhibitoru izveide”. Solomona Hillera balva šogad pasniegta jau 20. reizi. Līdz ar augsto novērtējumu E. Līdumniece saņems arī 2 000 eiro, ko nodrošina AS “Olainfarm”.  

Savu disertācijas darbu “Malārijas enzīmu inhibitoru izveide” jaunā zinātniece E. Līdumniece veltīja jaunu SUB1 inhibitoru izveidei, kam nākotnē ir liels potenciāls kļūt par jauniem pretmalārijas medikamentiem.  

“Mēs varam būt lepni, ka Latvijā, atšķirībā no pārējām Baltijas valstīm, ir nacionālā farmācijas industrija, un mums ir arī izcili jaunie zinātnieki, kuri strādā pie jaunu medikamentu izstrādes. Zinātne un pētniecība ir tie virzieni, caur kuriem varam radīt inovatīvus produktus un pakalpojumus, kas palīdz mums stiprināt savu konkurētspēju un veidot arī spēcīgāku ekonomisko izrāvienu Latvijai. Atbalsts jaunajiem zinātniekiem ir neatsverams šī procesa elements. Latvijas zinātnieki un speciālisti ir pieprasīti visā pasaulē, bet ar savu atbalstu varam parādīt, ka viņi un viņu darbs ir augstu novērtēts arī Latvijā,” uzsver “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.  

Arī LZA prezidents Ivars Kalviņš ir pārliecināts, ka nozares uzņēmumu atbalsts izcilākajiem jaunajiem zinātniekiem ir ļoti svarīgs, lai viņi varētu turpināt iesāktos pētījumus tieši Latvijā.  

“Izcili un perspektīvi jaunie zinātnieki ir pieprasīti visos lielākajos pasaules pētniecības institūtos un universitātēs, tādēļ mums ir svarīgi atbalstīt un motivēt jaunos talantus palikt Latvijā. Solomona Hillera balva ir ļoti nozīmīga atzinība un vienlaikus arī aicinājumus turpināt iesākto ceļu jaunu medikamentu izstrādē vai biomedicīnas pētījumos. Man ir prieks, ka šoreiz to saņem zinātniece, kuras pētījumi var būt pamats jaunu efektīvu pretmalārijas medikamentu izstrādē, jo, kā zināms, ik gadu ar to slimo aptuveni 2,5 miljoni cilvēku un mirstība arī turpina būt ļoti augsta. Turklāt rezistences veidošanās pret pašlaik lietotajām zāļvielām rada nepieciešamību atrast jaunus ceļus, kā ārstēt un ierobežot slimības izplatību, skaidro Ivars Kalviņš.   

Šogad aprit 20 gadi, kopš pirmās Solomona Hillera balvas pasniegšanas. Solomons Hillers (1915 – 1975) bija ievērojams Latvijas ķīmiķis, kurš 1957. gadā dibināja Latvijas Organiskās sintēzes institūtu un bija tā direktors. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI