DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. septembrī, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas uzruna PBLA valdes sēdē 2015.gada 30.septembrī

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts kanceleja

Godājamais Kukaiņa kungs!
Dāmas un kungi! 

Man ir prieks piedalīties PBLA valdes sēdē un būt kopā ar jums šodien. Jāsaka, ka ar jums tiekoties, vienmēr esmu jutusi pleca un tādu kā aizmugures sajūtu, un par to liels jums paldies!

Visiem mums ir svarīgi, lai mēs par sevi neteiktu "viņi" un "mēs". Šajā pasaulē mēs esam viens vesels.

Jūsu organizāciju dalība šodienas Latvijas politiskajos un ekonomiskajos procesos ir neaizvietojama. Esmu gandarīta, kā aug Pasaules latviešu ekonomikas un inovācijas forums. Tieši pateicoties foruma dalībnieku aktivitātei un ieinteresētībai esmu izveidojusi uzņēmēju konsultatīvo padomi.  Tā darbojas pieci spēcīgi uzņēmēji, un mūsu pirmā sēde ir plānota jau 5.novembrī..

Tāpat vēlos pateikties  jums un jūsu organizācijām par latvietības gara uzturēšanu ārvalstīs.  Prieks, ka ministriem ir bijusi iespēja arī finansiāli atbalstīt šīs aktivitātes. Man bija iespēja dzirdēt Losandželosas latviešu kori un gandarījums bija par katru no dziedātājiem, jo varbūt ne visi var runāt brīvi latviski, bet visi var latviski dziedāt, tas bija ļoti saviļņojošs koncerts!

Sadarbībā ar jums pieņēmām grozījums Pilsonības likumā.  Mēs tagad redzam, ka daudzi mūsu tautieši izmanto dubultpilsonības priekšrocības. Aicinu jūs izmantot Latvijas pilsonības priekšrocības, kā arī informēt tautiešus ārvalstīs par darba un studiju iespējām Latvijā.

Šobrīd aktuāls ir Okupācijas muzeja piebūves celtniecības jautājums. Valdība ir pieņēmusi visus nepieciešamos lēmumus šajā jautājumā, lai tas varētu notikt, tomēr redzam, ka pašvaldības līmenī darbi neiet uz priekšu. Mēs domājam šobrīd, ka, iespējams, būs jāpieņem speciāls Okupācijas muzeja likums, un tad jāiet uz priekšu, jo neredzu citu veidu, kā iespaidot Rīgas domi.

Par aizsardzību. Runājām par to arī tad, kad biju ASV un tikos ar jums pagājušajā gadā. Nevaram tikai paļauties uz sabiedroto atbalstu, mums pašiem ir jāiegulda savas valsts drošībā un aizsardzībā.  Iekšējā un ārējā drošība ir manas valdības prioritāte. Nākamajā gadā aizsardzības budžetam veltīsim 1,4 % no IKP, 2017.gadā jau 1,7 % , un 2018. gadā tas sasniegs 2% no iekšzemes kopprodukta. Paralēli tam stiprinām mūsu drošību, mūsu iekšlietu sistēmu, Austrumu robežu, kas šobrīd svarīgi ne tikai aizsardzībai, bet arī nelegālu patvēruma meklētāju kontrolei.

Bēgļu krīze šobrīd ir visas Eiropas problēma un aktuālākais jautājums, un ir svarīgi atrast visiem kopā risinājumu, lai šīs būtu pārejoša problēma. Vakar valdība skatīja Rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai, par ko solidāri esam Eiropā vienojušies. Esmu gandarīta, ka Labklājības ministrija ir uzņēmusies rūpēties par patvēruma meklētāju dzīvi Latvijā pēc oficiāla statusa iegūšanas.

Vēl viens svarīgs jautājums, kur ceru uz jūsu atbalstu, ir cīņa ar propagandu, kas nāk no Krievijas un reizēm tā ir ne tikai kaitinoša, bet arī bīstama un vērsta uz sociāla naida kurināšanu. Prieks, ka arodbiedrības izprot šo situāciju, jo vienmēr jau vajadzēs lielākas algas un pensijas un mēs to vēlētos.

Nākamajā gadā bez aizsardzības saskatu vēl 2 prioritātes – veselības aizsardzību, un mums ir jāiet uz obligātās veselības apdrošināšanas sistēmu, kā arī izglītība.

Noslēgumā – par Latvijas simtgadi. Mans sapnis ir stipra Latvija, kurā dzīvo laimīgi cilvēki. Svarīgi ir apzināties, ka šāda sapņa piepildīšana sākas katram ar sevi. Tikai no mums katra būs atkarīgs, kāda būs Latvija. Tikai katra paša uzņēmība un godīga attieksme var mainīt situāciju – piemēram, tiesu sistēmas uzlabojumos, maksātnespējas sistēmā, kur daudz kas jau ir darīts, bet vēl ļoti daudz ir jādara uz priekšu.

Katra cilvēka uzņēmība un godaprāts ir tas, kas nepieciešams Latvijai! Paldies!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI