DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. aprīlī, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes

Viņa Ekselences Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa tosts oficiālajās pusdienās oficiālajā vizītē Austrijas Republikā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Augsti godātais Prezidenta kungs!
Ekselences!
Dāmas un kungi!  

Esmu patiesi iepriecināts, godātais Prezidenta kungs, ka šodien varu būt Jūsu viesis un mums ir iespēja turpināt pagājušajā vasarā Latvijā aizsāktās sarunas un domu apmaiņu.

Latviju un Austriju raksturo ciešas un stabilas attiecības, daudzpusīga sadarbība gan politiskajā, gan praktiskajā līmenī. Īpaši esmu gandarīts par savstarpēji bagātinošajiem kontaktiem tieši pēdējo gadu laikā. 

Pagājušajā gadā, kad Rīga nesa Eiropas kultūras galvaspilsētas vārdu, Jūs viesojāties mūsu zemē, un es biju patiesi lepns, godātais Prezidenta kungs, kopīgi ar Jums atklāt izstādi "Grāmata 1514 - 2014", kas tapa, veiksmīgi sadarbojoties Latvijas un Austrijas nacionālajām bibliotēkām.

Šogad esmu pagodināts viesoties Jūsu zemē laikā, kad Latvija nes Eiropas Savienības Padomes prezidējošās valsts vārdu. Šo pienākumu pildām sarežģītā starptautiskā situācijā, kad bruņotas aktivitātes ir izraisījušas nestabilitāti Eiropas Savienības kaimiņu reģionos. Starptautiskā drošība ir nopietni iedragāta, un miers Eiropā diemžēl vairs nav pašsaprotama vērtība.

Kā Eiropas Savienības dalībvalstīm mums ir vienota izpratne un ir kopīgs mērķis - nosargāt Eiropas vērtības, brīvību, drošību un tiesiskumu -  nosargāt stabilitāti Eiropā.

Šogad aprit divdesmit (20) gadi kopš Austrijas un vienpadsmit (11) gadi kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā. Esam daudz sasnieguši, bet mums ir jātiecas uz arvien ciešāku dalībvalstu sadarbību, lai Eiropa būtu konkurētspējīga, moderna un ar spēcīgu starptautisku ietekmi.

Dāmas un kungi!

Eiropas Savienības vienotais tirgus sniedz lieliskas iespējas mūsu uzņēmējiem realizēt savu produkciju un pakalpojumus pāri nacionālo valstu robežām. Ar gandarījumu varam atzīmēt Latvijas un Austrijas tirdzniecības apjoma pieaugumu. Mūsu valstu ģeogrāfiskais novietojums dod iespēju vēl daudzveidīgākai sadarbībai, ļaujot sasniegt plašākus tirgus. Tāpēc es aicinu izmantot šo vizīti gan divpusēju, gan reģionālu projektu turpmākai attīstībai.

Godātie klātesošie!

Ievērojamais austriešu rakstnieks un dzejnieks Rainers Marija Rilke, kuram šogad atzīmējam 140 gadu jubileju, teicis: "Die Kunst geht von Einsamen zu Einsamen in hohem Bogen űber das Volk hinweg."1 Ar šiem vārdiem es vēlos raksturot Latvijas un Austrijas īpašās saites kultūras laukā.

Mākslas, dizaina un arhitektūras izstādes, mūsu mākslinieku dalība mūzikas un teātra festivālos ievērojami bagātina Latvijas – Austrijas dialogu. Esam lepni, ka slaveno Vīnes filharmoniķu Jaungada koncertu, kas šogad atzīmē savu septiņdesmit piekto (75.) gadskārtu, jau trešo reizi diriģēs latviešu izcilais maestro Mariss Jansons.

Augsti godātais Prezidenta kungs!

Vēlreiz paldies par Jūsu viesmīlību. Esmu pārliecināts, ka mūs sagaida aizraujoši un veiksmīgas sadarbības apliecinoši brīži gan šajās dienās, gan arī Latvijas un Austrijas attiecībās turpmāk.

Es paceļu šo glāzi par Austriju, par mūsu tautu labklājību, par Latvijas un Austrijas ciešu sadarbību nākotnē! Par kopīgas Eiropas nākotni!

Par Jūsu veselību, Prezidenta kungs!


1 Māksla vispirms iekvēlina talantu pēc talanta, lai, apmetot slaidu loku, aizrautu visplašākās tautas masas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI